Pračka Gorenje W 7543L netočí se buben
Moderátor: Moderátoři
Pračka Gorenje W 7543L netočí se buben
Pračka má 8 let, před půl rokem výměna uhlíků. Nyní nedokončila cyklus s tím, že nevyždímala prádlo.
Při ověřování na krátkém programu bez prádla vše běží jak má až do okamžiku, kdy se má točit buben.Je slyšet cvaknutí relé a pokus o rozběh, buben se nepatrně pootočí. Čas běží, myslím, že program pokračuje.
Buben jde rukou roztočit bez nějakého odporu. Motor má naprázdo příkon 30 W při 13,5 V rotor a stator v sérii.Žádné přechoďáky k řídící jednotce jsem nenašel. Relé a triak ověřeny mimo desku.
Máte někdo radu co ještě zkontrolovat?
Řídící desku jsem zkontroloval, místy byla tenká vrstva prachu z uhlíků, očistil jsem ji, žádná změna. Překvapilo mě, že deska nemá ochranný lak.
Zkusil jsem odpojit tacho, žádná změna (žádná chybová hláška). Když sundám řemen z bubnu a spustím program, tak se objeví chyba F5 a rozblikají se LEDky. Co je F5 jsem si našel. Nevím proč nevyhodí chybu, když nemá signál z tacha.
- Artaban001
petr212 píše:Díky všem za reakce. Na motoru je tacho, cívka má 80 ohm a generuje napětí cca 2-10 V š-š podle rychlosti otáčení. Zkusím ještě projít cesty na řídící jednotce.
Podstatnější je frekvence - je to snad 6-ti pólový drápkový synchronní alternátorek, jehož frekvence je přímo úměrná otáčkám. Řídící blok motoru je součásti programátoru, nebo je to externí krabička?
zde se píše že f5 je chyba komunikace invertoru - řídícího bloku, takže kdo ví, jestli je v pořádku
S velkou pravděpodobností je příčina v motoru. Na malé napětí se chová dobře, ale v pračce asi dochází k průrazu vinutí. Motor je SELNI U25502P33 29 12 66 opravovat asi nemá smysl, zkusím sběrný dvůr.