Luxman LV-113

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

Luxman LV-113

#1 Příspěvek od Cust »

Zdravím,
kamarád vlastní tento audio zesilovač. Přestal mu hrát jeden kanál a teď už i druhý. Osobně jsem to neviděl, ale mluvil o nějakých relátkách (asi mezi koncem a reprákem), které odchází a nedá se standardně sehnat nové.
Máte někdo zkušenost, čím kontakty relé očistit, co by je počase nezničilo úplně?
Dík
Čust
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Přeleštit nasucho obyčejným papírem nebo tenkým kartonem a vyfoukat případný prach z papíru uvolněný. V zesilovači je obvykle místo, takže nabastlitúplně jiná relátka by mělo být taktéž možné. Při náhradě je vhodné použít něco hermeticky těsného, kontakty pak neoxidují vnějšími vlivy.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
TheLastUnicorn

#3 Příspěvek od TheLastUnicorn »

Podle mně lze použít standardní relé tŕeba Finder 40.52 nebo Omron G2R s tím, že se uštípnou vývody rozepínacích kontaktů. Stejně to má i Luxman L410, 430, 435 atd.
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

ok díky
Jen teď moje osobní zkušenost: pokud chcete aby relé dlouho spínalo tlusté proudy, pak Omron nebo Schrack.
VASEK_W

#5 Příspěvek od VASEK_W »

Ale v hifi zesilovačích, pokud tam tedy nedojde k závadě, tak přes ta výstupní relé při spínání, nebo rozpínání netečou žádné proudy, tak se ani kontakty neopalují. Alespoň tedy když je zesilovač v rukou správného hifisty a ne "prasáka", který je schopný zesík vypnout pod plným výkonem do beden.

To se na kontaktech projevuje častější závada, a to ta, že vlivem zaoxidování se projevuje kolísající odpor během provozu, který ovlivňuje samozřejmě sílu signálu do reprobeden. Odhalit se to nechá poťukáváním držátkem třeba šroubováku na zmíněné blbnoucí relé. Někdy ani to nepomůže k odhalení, a tak nastoupí dvoukanálový osciloskop, který to odhalí jednoznačně při jednom kanálu na vstupu a druhém na výstupu relé.
Takto se chovajících relé jsem měnil již několik.
Výhoda je, pokud je kryt relé sundavací, tak pak většinou pomůže přeleštění kontaktů, jak již uvedl Zaky.
Já používám jakýkoliv hadřík, co nezanechává chlupy. A někdy ho na začátek "nadopuji" několika kapkami izopropylalkoholu. Jestli to není špatně z hlediska chemického nevím :oops:

Vašek
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

IPA kovy neleptá
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Cistil som to v nejakom zosilnovaci Kontaktom 60.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“