Pračka na noční proud (teoreticky)
Moderátor: Moderátoři
Z uvedených zkušeností vyplývá, že Scorpionův kamarád by místo jejich společného teoretizování u piva, měl prakticky zjistit, jaký poklad mu vlastně doma pere.
Jen aby pak nezjistil, že tou pračkou je valcha v neckách a - manželka!
Holt, současná pračka (nebo myčka nádobí), většinou není blbý el.boiler, jehož ohřev lze ovládat zapínáním přívodu proudu stykačem, někde mimo jeho vlastní instalaci.
U těch nejjednodušších praček, jejichž mechanika se uvádí do pohybu jen vypínačem, nebo u automatek, s mechanickým programátorem, s pohonem krokovým motůrkem, lze použít programovatelnou zásuvku za cca dvě stovky. Vrazit ji do zdi a přívodní kabel pračky pak do ní (do prog. zásuvky). U chytřejších praček, řízených elektronikou, které nejsou vybaveny funkcí odloženého startu, tyto většinou nelze ovládat vypínáním/zapínáním přívodu proudu do pračky. Tam by musel být proveden zásah do řízení pračky, např. přivedením impulsu pro sepnutí, nebo (krátkodobé) překlenutí tlačítka start. To je případ od případu. A u těch praček s odloženým startem, zase musí obsluha přemýšlet: za jak dlouho začne právě dnes platit NT? A podle toho si nastavit dobu, za jak dlouho se pračka, po zmačknutí příslušného tlačítka, uvede do chodu.
Abych tady jen neteoretizoval, několik let provozuji el.boiler, pračku i myčku. Krom boileru, tyto spotřebiče mají již možnost odloženého startu. Je to perfektní i v tom směru, že tyto tepelné spotřebiče nejsou v provozu v době, kdy je zvýšený odběr proudu domácnosti v denní době. Nehrozí tedy výpadky hl.jističe z důvodu souběhu provozu. A navíc, v NT, při sazbě D25d, dosahuji přes 50% spotřeby el.proudu…
- Artaban001
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Otkundes píše:...blbý el.boiler,…
Jen pro zajímavost a upřesnění, bojlery jsou dnes už i chytré, viz Dražický OKHE SMART
lesana87 píše:...pustit a ve chvíli, kdy se program rozběhne jí vypnout přívod elektriky...
To mně taky napadlo, ale nenapsal sem to, protože nemám vyzkoušené jak dlouho naše pračka AEG udrží v paměti nastavení. Kdysi sem zkoušel jak se bude chovat při výpadku el. energie, ale jenom na několik minut a to normálně po obnově napájení pokračovala v programu.
Boiler, který je až tak chytrý, že jeho provoz nesmí blokovat systém HDO, povinně vyžadovaný distributorem elektřiny při vícetarifových sazbách, k ovládání (většinou) tepelných spotřebičů. Musí být prý pořád pod proudem. Navíc s možností dálkového ovládání mobilním telefonem. Ostatní vlastnosti jsou již vlastně stejné, jako u těch méně chytrých boilerů tohoto výrobce…
Nu což, pokud:
• bude distributor akceptovat autonomní řízení boileru podružným přijímačem HDO, který je součástí spotřebiče,
• distributor bude souhlasit, aby si spotřebitel dobu provozu spotřebiče nastavoval volbou kódu přepínání VT/NT na podružném přijímači HDO, pomocí mobilní aplikace,
• distributor nebude mít námitek k poskytování dvoutarifu, pokud sám v požadovaném časovém pásmu, ovládat spotřebič možná ani nebude moci, nebo "jen" přijde o možnost operativního řízení spotřeby,
třeba to někomu alespoň zjednoduší montáž.
A pokud se bude jednat o instalaci v nemovitosti, která není trvale obývaná, majitel možná rád využije časové programování teploty i to dálkové ovládání přes mobil a rád si za tu chytrost svého boileru připlatí.
Jinak může být ta elektronika i dalším potenciálním zdrojem poruch.
- Artaban001
Jinou věcí by bylo, kdyby ta Smrt-elektronika boileru, byla v době platnosti VT, tedy při vypnutí stykače boileru, výrobcem řádně zálohována akumulátorem (kondíkem), včetně jejích vnitřních hodin. Pak by odpadl požadavek výrobce boileru, na jeho trvalé připojení k síti. Nemusel by být součástí řízení boileru ani podružný přijímač HDO, kterým si může uživatel nějakou aplikací ve svém mobilu, nastavit spínání NT dle potřeby.
Podružný HDO jen zapíná topení a nebo bojlér a na sazbu nijak nereaguje, předpokládá se zadání stejnýho kódu jako má FM relé.
Spousta lidí má mylnou představu, že pokud je nízká sazba, tak jde automaticky i topení nebo TUV. No tak to je omyl, třeba na přímotop sice bylo ve smlouvě, že nízká sazba bude 20 hodin ale topení může být minimálně a teď už přesně nevím, 16 nebo 18 hodin. Takže může být nízka sazba ale topení či bojler je zablokovaný. Proto jsou v FM relé 3 relátka. Pouze u čistě bojlérových sazeb to neplatilo, relátko bylo jedno, v jedný poloze tahalo za cívku stykače TUV a v druhý za cívku sazby elektroměru.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Právě proto by měl odběratel ctít podmínky distributora, který mu za možnost ovládat, nebo chcete-li, omezit provoz jeho boileru na 8 hodin denně, poskytuje tarifní slevu na odběr energie. Pokud to relátko v FMX dodavatele bude ovládat přívod proudu stykačem do boileru, to je klasika. K tomu není co dodat. Ale v případě smart-boileru, je požadavkem výrobce zajistit trvalé napájení s tím, že smart-boiler má ve své elektronice přijímač HDO integrován. Zůstává tak jen na odběrateli, zadat přes mobilní aplikaci kód, uvedený na štítku FMX distributora. A to již problém být může.
A z toho důvodu jsem měl i připomínky k používání podružných přijímačů HDO, které si může odběratel, svým mobilem nakonfigurovat nezávisle od potřeb distributora, na kterýkoliv kód HDO, používaný distributorem k ovládání těchto spotřebičů v daném regionu.
- tomasjedno
- scorpions-cz
pračku jakou má kámoš, nevím, ale zkusím zjistit.
Jinak k bojleru. Mám elektrokotel (i když ho moc nepoužívám) a tak mám 20h nízkýho tarifu. Na bojler mám 8 hodin nízkýho tarifu a stačí mi to. Pokud by mi to nestačilo, tak ve svým rozvaděči napojím ovládání stykače pro bojler na ovládání pro el. kotel a nikdo by na to nepřišel. jenom by mi bojler zapínal stále dokola i při malým úbytku teplý vody.
- scorpions-cz
lesana87 píše:Taky mám starší Bosch, stačí ji nastavit a pustit a ve chvíli, kdy se program rozběhne jí vypnout přívod elektriky a pak jí ho zapnout když jde NT a ona pokračuje dál a vypere.
Potvrzuji. Rodiče mají 8h NT a vedle pračky jsou dvě zásuvky: pračka se zapne, nastaví program a pak se přehodí do druhé zásuvky (NT). V noci se to vypere, ráno pověsí. Se starou Tatramatkou to bylo jednodušší - ta měla mechanický programátor, takže k zapnutí nebyl potřeba proud. Stejně jsem to provozoval i s myčkou (mechanický programátor). Po příchodu nové myčky jsem rodičům nainstaloval přepínač - tedy myčku zapnou a přepínačem přepnou na NT (stejná fáze! jinak by obyč přepínač nešel použít).
Pračka i myčka jsou Bosch a po zapnutí proudu pokračují v programu.
Já mám doma D45d (přímotop), takže už tohle neřeším. Ale pořídil jsem si FV ostrov, takže naopak pouštím myčku přes den, když svítí