Náš barák - revitalizace
Moderátor: Moderátoři
Ti ONI byla firma, která okna dodává a montuje. Platili jsme si je každý sám za sebe, ale šlo nás do toho dvanáct najednou. Sleva byla zajímavá, tak se pak domluvilo dalších patnáct, těm taky dali množstevní slevu, a ti zpozdilí do toho šli na poslední chvíli před revitalizací jednotlivě, radši jsem s nimi cenu neprobíral.
dvorak píše:Ty okna si všichni u nás platili ze svého, až asi na čtyři, kteří mají pořád původní z r. 1983.
Revitalizace u nás začala vloni v půli května a trvala do půli prosince. Před ní mělo vyměněno okna za plastová ("za své") 37 vlastníků (ze 40-ti) - tudíž 3 neměli. Byli postaveni před hotovou věc: Pokud si je do začátku revitalizace nenechají vyměnit sami, tak se to provede v rámci revitalizace a zvýšená částka se jim přičte na jejich konkrétní konto - budou tedy splácet (o to) víc, než ostatní.
Pokud by se šprajcli a přesto nenechali okna vyměnit, tak při dodatečné-následné výměně (po skončené revitalizaci) budou platit nejen tu výměnu oken, ale také opravu (již zateplené) fasády (včetně vícenákladů - se stavbou lešení; ...; - totiž 2 byli z posledního-3. patra a jeden ze zvýšeného přízemí). Takže si to velmi rychle rozmysleli a nechali si okna vyměnit (velmi rádi) i sami, ještě před začátkem revitalizace.
Nebyl by problém provést tu výměnu ani v rámci revitalizace. Dodavatel měl nasmlouvánu i firmu na okna - měnilo se (v rámci projektu) i 10 přízemních oken, za okna "francouzká" - tj. za okno s balkonovými dveřmi.
Když se podíváte na snímky baráku "před", tak můžete vidět, že původně přízemňáci balkony neměli (bylo jich jen 30) a revitalizací lodžii tedy získali
Jestli to jsou dvě stovky měsíčně, tak to s bídou stačí na platy výboru a elektřinu ve společných prostorách, ale i tak nízká platba se dá vyřešit. Např. pro 16 bytů se vezme 4 miliónová hypotéka, za to se zrevitalizuje dům a potom se platí 3 tisíce měsíčně, aby se za 15 let hypotéka umořila.
O to víc mě dojalo, když jsem o pět let později (nebo to bylo víc?) jel v Brně v Lískovci výtahem stejným, jako ty, které jsme ve VČ museli vyhodit, jen v kabině byl doplněný o světelný závěs v rámu. To nám inspektorát nechtěl povolit, nebo by to prošlo, ale za takových podmínek, že výměna za nový nebyla zase o tolik nákladnější.
Hubert_79 píše:Podstatné není, kdo to stavěl, nýbrž to, kdo je majitelem a zda máte SVJ nebo družstvo.
Původně jsme byli družstvo, nyní SVJ. Výtah nemáme - ty se dělaly v domech od 5 -ti nadzemních podlaží. Dnes bych ten výtah přivítal, když navíc bydím pod střechou. Mimochodem tu střechu máme za těch téměř 40 let již třetí a na ni jde také většina fondu.
A teď ohledně tohoto případného seřízení, měl by si to teoreticky zajišťovat každý vlastník sám anebo by to měla být záležitost SVJ? Okna se financovaly z peněz SVJ, hromadné seřízení všech oken bylo zorganizováno cca půl roku po montáži. Teď už to je cca 2 roky od montáže a někteří vlastníci nárokují další seřízení u SVJ. Zajímala by mě praxe ostatních ohledně tohoto.
Plastové okna máme přesně letos 20 let a 2x za sezónu řeším pootočení kamenů na zimní a letní přítlak. Sem tam namažu silikonovým olejem spodní těsnění zvenku, voda asi dělá své a vytváří se na něm malé praskliny. Drhnutí jsem neřešil nikdy a to si je umím seřídit.