napájení spínacích hodin SHT-1/2
Moderátor: Moderátoři
napájení spínacích hodin SHT-1/2
někdy před covidem jsem pro bazénovou regulaci koupil spínací hodiny Elko SHT-1/2, které jsem chtěl napájet 24V AC. K realizaci jsem se dostal až teď a při nastavování a zkoušení funkčnosti zjistil, že za ty tři roky umřela vestavěná 2032. Nedržel čas, programy ano, relé normálně přepínalo. Baterku jsem vyměnil, poskládal a od té doby relé nepřepíná. Pointa celého příběhu je, že jsem po dlouhém laborování zavolal do Elka a tam mi sdělili, že se dělají dvě verze (s napájením 12-240V a 230V) a já mám tu pro 230V a že relé napájené jen 24V nemohlo nikdy fungovat. Ale já vím, že fungovalo. Zkusí tu záhadu někdo vysvětlit?
edit: ještě mi došlo, že z toho, co jsem napsal, možná není uplně jasný, že mám opravdu tu 230V verzi...
-
petrfilipi
Nebo aspoň myslím, že fungovaly, relé přepínalo, měřil jsem... ale pomalu už začínám pochybovat a možná se mi to pomíchalo. Měřil jsem ještě zpožďovací relé.
- hajeklubos
Napiš co je uvnitř. Nejčastější vada u tohoto systemu je vadný ten X2, vadný filtrák. Obojí ztráta C. Dej vědět co jsi naměřil.
Luboš
- hajeklubos
Tak je zde obecný nástřel, kde hledat až to zdechne úplně. Jo a zeneru na dlouhé dráty nad tišák. Ve stavu OFF hřeje ako sviňa.
Luboš
-
petrfilipi
pm_ píše: Je to ta 230V verze a na 230V normálně jedou. Záhada viz výše.
To, že je něco napsané na obalu ještě neznamená, že je to taky uvnitř. Proto jsem doporučoval fotografii zdroje. Výrobce pak ihned pozná, o jakou verzi se skutečně jedná.
Jinak snižování napájecího napětí (auto)trafem je dobrý nápad. Vzal bych to po krocích dejme tomu 40V (240-200-160-120-80-40-24 V AC). Uvidíš, kde to přestane fungovat/spínat.
PF