Zapojení wide do TV
Moderátor: Moderátoři
Zapojení wide do TV
v 80.letech min.století u kazetových rádiojezevčíků, vhodný návod je
u Bozděcha (Stavba doplňků...) na str 131 neposlouchám vícekanálová
zvěrstva dolby apod. jen "klasické" stereo z VHS a dvd.
Zvuk je tak zNetwořený, že slovu uprostřed není rozumět, je tiché a utopené v hluku pozadí, případně ve scénické hudbě, zato hudba a efekty vydouvají okna.
Opravdu milé v paneláku někde po desáté večerní. A ze sluchátek rychle začne bolet hlava, protože monofonní signál se tahá o uši...
U externího zesilovače a externích repro umístěných podle známých pouček pro poslech ve stereu je obvod wide zbytečný, i když právě v externím zesilovači by jeho přidání bylo nejsnadnější..
Jo ten Bozděchův je plynule regulovatelný: mono-stereo-wide (potenciometrem)
samponek píše:Okolo frekvence 1kHz to posouvá fázi do druhého repro...
To je ale něco jiného, než wide. Ten jen vzájemně odečítá část amplitudy fázově shodných signálů v obou kanálech navzájem. Buď v celém pásmu, nebo jen části podstatné pro stereofonní lokalizaci, t.j. nepůsobí v hloubkách do asi 200Hz, případně i ve výškách nad 7kHz.
A, Kono, tobě nezbude, než vyvést z televize zvuk na vnější zesilovač (buď ze sluchátkového výstupu, nebo přes D/A převodník, ať už TOS-link nebo SPDIF) a pouštět zvuk přes bedny dál od televize. A bude to pořád lepší zvuk, než z těch repráčků v televizi.
- Artaban001
Naopak na muziku mám u televize regulérní repráky a zesilovač. Poslouchat AC-DC na šišláky s rozšířenou bází, to by mi rupla cévka.
Původně jsem měl Diamanta, tam to fungovalo docela příjemně, zvuk byl opravdu jaksi prostorový.
Později jsem měl Safíra, tam to už za nic nestálo.
Kdysi jsem pak porovnával zapojení - u Diamantu to propojovalo emitory předzesilovacího stupně.
U Safíru už bylo realizováno zapojení podobé tomu, co sem dal Hill (chyběly zde předzseilovací stupně) - propojily se přes odpory invertující vstupy koncáků.
Jestli ten můj pocit o lepším zvuku u Diamantu souvisel s tím, jak byl tento obvod zapojený, to už asi nezjistím, ale taky v tom mohly mít prsty ty repráky od Tonsilu, které se používaly v Safírech (a za nic nestály). Tesly v Diamantu měly podstatně lepší zvuk, hlavně na nízkých kmitočtech.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Do přelomu tisíciletí bylo "nucené mono" u audiotechniky zcela běžným standardem. Stálo to jen jeden přepínač (nebo jednu polohu přepínače) navíc. A to pro všechny zdroje signálu, nejen pro rádio zablokováním stereodekodéru, což bylo běžné u jezevčíků a walkmanů.
Videorekordéry, některé DVD přehrávače i televize dovolovaly volit stereo, jeden ze zvukových doprovodů i mono.
Ty různé "vylepšovací funkce" zvuku v televizích častěji škodí, než slouží, ty různé surroundy, spatiály a podobně nazvané funkce vypadají líp v prospektu, než na poslech. Ale v prospektu je o nějaký ten řádek víc.