Zapojení wide do TV

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

Zapojení wide do TV

#1 Příspěvek od konosuke »

jak se projeví v TV zvuku? mám na mysli wide obvod populární
v 80.letech min.století u kazetových rádiojezevčíků, vhodný návod je
u Bozděcha (Stavba doplňků...) na str 131 neposlouchám vícekanálová
zvěrstva dolby apod. jen "klasické" stereo z VHS a dvd.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
houmr

#2 Příspěvek od houmr »

Nejspíše jako "prosotorový" zvuk....
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Wide je otočení polarity jednoho reproduktoru. Potom nenajdeš střed ve stereo ale zvuk se rozlejzá do stran.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Ve wide mají často zvuk filmy na Paramount Networku. Nemusí to být samozřejmě Bozděchovo wide, tak nějak zní i analogové kódování pro 5.1, které počítá se středovým reproduktorem, někdy i jako by tam pustili jen zadní kanály. Asi to dělá nějaký Networ už před digitálním kódováním, protože je jedno, zda si vyberu zvuk v AAC nebo PCM. Rozdíl neslyšet.
Zvuk je tak zNetwořený, že slovu uprostřed není rozumět, je tiché a utopené v hluku pozadí, případně ve scénické hudbě, zato hudba a efekty vydouvají okna.
Opravdu milé v paneláku někde po desáté večerní. A ze sluchátek rychle začne bolet hlava, protože monofonní signál se tahá o uši...

U externího zesilovače a externích repro umístěných podle známých pouček pro poslech ve stereu je obvod wide zbytečný, i když právě v externím zesilovači by jeho přidání bylo nejsnadnější..
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Okolo frekvence 1kHz to posouvá fázi do druhého repro.
V jednom článu v AR se to jmenovalo stereofonní simulátor a byly tam tuším dva MA1458.
Kdysi jsem to zapojil a fungovalo to.
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

Osová vzdálenost repráků mého CRT TV je asi 40 cm no a to bych musel sedět na podlaze ve vrcholu rovnostranného trojúhelníku jak zní standartní poučka stereo proto úvaha o wide (vlajkový stroj Tesla Diamant měl taky, vypínatelný)
Jo ten Bozděchův je plynule regulovatelný: mono-stereo-wide (potenciometrem)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

samponek píše:Okolo frekvence 1kHz to posouvá fázi do druhého repro...

To je ale něco jiného, než wide. Ten jen vzájemně odečítá část amplitudy fázově shodných signálů v obou kanálech navzájem. Buď v celém pásmu, nebo jen části podstatné pro stereofonní lokalizaci, t.j. nepůsobí v hloubkách do asi 200Hz, případně i ve výškách nad 7kHz.
A, Kono, tobě nezbude, než vyvést z televize zvuk na vnější zesilovač (buď ze sluchátkového výstupu, nebo přes D/A převodník, ať už TOS-link nebo SPDIF) a pouštět zvuk přes bedny dál od televize. A bude to pořád lepší zvuk, než z těch repráčků v televizi.
Přílohy
WideStereo_TDA2005.png
A pak si můžeš stereo ještě rozšířit v tom zesilovači, třeba takto
A pak si můžeš stereo ještě rozšířit v tom zesilovači, třeba takto
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Nevím, mě to WIDE přišlo děsně nepříjemný na poslech. Naštěstí to šlo vypnout. Zvýrazňovalo to šum a různé vady.
Panasonic RX-D55 to má taky, akorát se to jmenuje jinak - nejspíš to "Sound Virtulizer". Když to bylo puštěno během přehrávání MP3, tak to zvýraznilo nedokonalosti
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

Já jsem nikdy pořádně nepochopil ani smysl prostorového zvuku u některých filmů. Auto přejede z levé strany obrazovky na pravou, ale zvuk začne dva metry vlevo od obrazovky a skončí dva metry vpravo. Jinými slovy ozývá se odjinud než kde ho vidím.

Naopak na muziku mám u televize regulérní repráky a zesilovač. Poslouchat AC-DC na šišláky s rozšířenou bází, to by mi rupla cévka.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Wide - tenhle efekt jsem poprvé potkal u kazeťáků Diamant/Safír.
Původně jsem měl Diamanta, tam to fungovalo docela příjemně, zvuk byl opravdu jaksi prostorový.
Později jsem měl Safíra, tam to už za nic nestálo.

Kdysi jsem pak porovnával zapojení - u Diamantu to propojovalo emitory předzesilovacího stupně.
U Safíru už bylo realizováno zapojení podobé tomu, co sem dal Hill (chyběly zde předzseilovací stupně) - propojily se přes odpory invertující vstupy koncáků.
Jestli ten můj pocit o lepším zvuku u Diamantu souvisel s tím, jak byl tento obvod zapojený, to už asi nezjistím, ale taky v tom mohly mít prsty ty repráky od Tonsilu, které se používaly v Safírech (a za nic nestály). Tesly v Diamantu měly podstatně lepší zvuk, hlavně na nízkých kmitočtech.
Přílohy
Diamant.jpg
Diamant.jpg
Safir.jpg
Safir.jpg
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Habesan »

Někdy je lepší hezký mono, než ošklivý stereo...
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Pravda. Kdyby na to aspoň slyšeli výrobci... Ještě celkem nedávno to uměli.

Do přelomu tisíciletí bylo "nucené mono" u audiotechniky zcela běžným standardem. Stálo to jen jeden přepínač (nebo jednu polohu přepínače) navíc. A to pro všechny zdroje signálu, nejen pro rádio zablokováním stereodekodéru, což bylo běžné u jezevčíků a walkmanů.
Videorekordéry, některé DVD přehrávače i televize dovolovaly volit stereo, jeden ze zvukových doprovodů i mono.

Ty různé "vylepšovací funkce" zvuku v televizích častěji škodí, než slouží, ty různé surroundy, spatiály a podobně nazvané funkce vypadají líp v prospektu, než na poslech. Ale v prospektu je o nějaký ten řádek víc.
konosuke

#13 Příspěvek od konosuke »

Děkuji všem za všechny podněty, ani jsem nečekal takový zájem o více-méně
překonaný způsob / systém reprodukce. Zatím to vypadá na pajc obvodu
wide Tesla K203 diamant a pak se uvidí (tedy: uslyší).
houmr

#14 Příspěvek od houmr »

WIDE bylo vylepšení především pro ty přenosné stereo přístroje, které měly reproduktory tak blízko sebe, že pokud člověk neměl hlavu přilepenou přímo u něj, tak to vlastně bylo mono. Tímto invertujícím "kouzlem" se to stereofoní mono alespoň trochu pocitově přiblížilo stereu.
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Jardo, pokud ještě dneska spíš omylem dostanu na stůl nějaký vajíčko nebo jezevčíka a jen trochu vysazuje poťák nebo přepínač, okamžitě v zájmu eliminace dropů proklemuju na vstupu koncáku oba kanály. Ještě nikdo nikdy nepřišel s tím, že to není stereo. :D A jako bonus mají na VKV méně šumu, pokud si náhodou přepnou do stereo.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“