zdroj BN44-00421 popis funkce

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#46 Příspěvek od rnbw »

Gratulujem.

Ano, moze sa to stat a dost blbo sa to hlada. Diodovy test to odhalit nemusi, ked sa problem vyskytuje az pri vyssom napati (napr. 18V zenerka vykazuje problem nad 12V).
JirkaZ

#47 Příspěvek od JirkaZ »

kozejk píše:... Byla vadná zenerova dioda. Bohužel na diodovém testu se tváří že je v pořádku, ale malinko propouští. Může se tohle stát a neměl by tohle diodový test odhalit pokud budu měřit v opačné polaritě než když jsem naměřil ubytek?

Stát se to může (už jsem to zažil víckrát - většinou ale po nějakém drsnějším namáhání).

Diodový test (v multimetru) to neodhalí, protože u něj typicky jde o proudový zdroj několik mA při max. napětí okolo 2 až 3 V - no a to je často napěťově hluboko pod a proudově zase vysoko nad takovým problémem...

V tomto případě se dal problém odhalit i bez vypájení ZD - a to třeba tak, že bys zdroj napájel z regulovaného DC zdroje do kondenzátoru C806, jel s napětím od nuly a sledoval chování obvodů v už výše probíraných uzlech.

ZD, transily, varistory atd. se dají dobře měřit VN zdrojem (nechápej ovšem VN z pohledu silnoproudaře ;-) ) o napětí stovek V až jednotek kV s proudovým omezením na max. stovky μA a voltmetrem paralelně k měřenému prvku. Stejným zdrojem se pak dá měřit třeba závěrné napětí transistorů nebo diod, orientačně napěťová pevnost izolace apod.

U mě je to jeden z velmi často používaných měřáků (vlastní konstrukce, napájení z 1x LiIon 18650, interní 3,5místný LCD voltmetr do 2 kV).
kozejk

#48 Příspěvek od kozejk »

díky moc za rady všem
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“