Nabíječka autobaterií

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepito

Nabíječka autobaterií

#1 Příspěvek od pepito »

Zdravím,
nenašlo by se u někoho schéma na spolehlivou a né moc složitou nabíječku 6 a 12 V Pb akumulátorů.Předem díky
Pirmin

#2 Příspěvek od Pirmin »

Mam postavenou nabíječku z AMARA.Ma automatiku a chodí jako ďas.Pokusím se to někde vyhrabat,naskenovat a poslat.
jasin

jednoduchá

#3 Příspěvek od jasin »

Nejjednodušší nabíječka, létama ověřená:

Trafo - celkem libovolné trafo, které má primár 120 až 220 V a sekundární vinutí dá při napětí 14 až 24 V požadovaný proud, nejlépe 3 až 6 A. Finta je v tom, že do série s primárem se dá svitkový kondenzártor 4 až 8 uF (mikrofarad).
na výstup trafa jedna dioda pro napětí min. 300 V a proud (s rezervou) podle trafa, tj. 5 až 10 A.

Takže - kondik - trafo - dioda - nič jednoduchšie. Schema snad není třeba kreslit. :sleeping:

Síťovou stranu lze samozřejmě doplnit o pojistku, vypínač a vybíjecí odpor paralelně ke kondiku (M47). :coolglema:

Tato nabíječka dává stejný proud do zkratu, jako do baterie. Proud je pulzní, což baterkám prospívá. Jediná nevýhoda je, že nesnáší chod naprázdno, bez baterie. Vznikají na výstupu špičky přes 100 V!
Tak nedříve připojit baterku a pak teprv síť. :idea:
Jindra

#4 Příspěvek od Jindra »

Pokud by bylo treba regulaci prepinat 2 kondenzatory = 4 rozsahy.
Kombinace do serie a paralejne, jen dodrzet napeti na kondenzatoru
1000V=nebo 630V~ a neprepinat naprazdno.

Jindra
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Tady bych zdůraznil že je opravdu třeba nejdřív připojit baterku a pak teprve do sítě protože když se trafo s kondem náhodou dostane do rezonance tak to vyhulí dřív než to stačíš připoji na baterku. Protože jaký je odpor sériového rezonančního obvodu??? Zahloubejte pánové
jopein

#6 Příspěvek od jopein »

nevím jestli to má cenu řešit
http://www.hradecko.com/bvs/index.php?s ... 32&id=1238

a ještě dva roky záruka :D
denis15

#7 Příspěvek od denis15 »

To Jopein:
Ono si člověk řekne: za ty peníze proč ne, ale pokud tuto nabíječku rozebereš tak se budeš divit-regulace stylem když se trafo přehřeje vypneme a pak zase zapneme-je tam super tepelná ochrana bimetalem či čím to. Po 3 letech upálené sekundární i primární vinutí. Nevím, je pravda,že člověk nenabíjí tak často a tím pádem je to na věčnost,ale baterce tento nářez taky moc neprospěje. 8-)
jopein

#8 Příspěvek od jopein »

denis15 píše:To Jopein:
Ono si člověk řekne: za ty peníze proč ne, ale pokud tuto nabíječku rozebereš tak se budeš divit-regulace stylem když se trafo přehřeje vypneme a pak zase zapneme-je tam super tepelná ochrana bimetalem či čím to. Po 3 letech upálené sekundární i primární vinutí. Nevím, je pravda,že člověk nenabíjí tak často a tím pádem je to na věčnost,ale baterce tento nářez taky moc neprospěje. 8-)

Tak to jsem netušil 8O , snad když už někdo něco prodává , tak by to snad mělo fungovat proboha, ale vážně já mám už skoro 5 let Škoda 120 , dal jsem tam elektronické relé dobíjení a nabíječku jsem nikdy nepotřeboval.
denis15

#9 Příspěvek od denis15 »

Ja jsem na tom obdobně-mám nějaký slovenský regler dobíjení a jsem v klidu. Ta nabíječka funguje, ale je opravdu jen za ty prachy,takže na občasné dobíjení to stačí. Elektronika v ní není a vše je jedna topící krychle. Je to dobrá ukázka toho, že dnes jde prodat snad vše.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“