Proudové zatížení mědi?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#16 Příspěvek od konosuke »

Tavný proud vodičů: Nečásek - Radiotechnika do kapsy (SNTL 1981)
str.319.
Radiotechnika
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Habesan »

Někde jsem četl, snad na bastírně, snad jinde, jméno člověka, který v průběhu 20. století zdokonalil pojistky a tím je dovedl do podoby jakou známe dnes.
Bohužel se mi to nepodařilo znovu najít.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
jova1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jova1 »

Děkuji všem za odpověď a vysvětlení. Nakonec jsem na základě všech těch informací „spáchal“ takovéhle provizorní pojistky. Je to na 2p 48V akumulátory 120Ah. Cu pásek je v prostoru té plastové kostky profrézováním zúžen na průřez 1,5mm2. Dále je tam odvrtaná kapsa plná křemenného písku z pojistek a celé je to přelepené tou Al páskou. Než začnete kritizovat, chtěl bych jen říct, primárně to je určené pro jištění případného zkratu mimo baterie. Ambice, že by to mělo fungovat při nějakém přesně definovaném přetížení, si vážně nedělám, na to má měnič svoje ochrany.
Přílohy
poj.jpg
poj.jpg
Cust

#19 Příspěvek od Cust »

A není nelepší si koupit normální nožovky?
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Letohrad a nebo ultrarychlý od Bussmanna? Nedávno jsem kupoval 35A váleček s packama pro šrouby do CNC řízení, kousek za pakatel, pouhých 24 Ojro. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
HF_Tech

#21 Příspěvek od HF_Tech »

Pokud to má chránit primárně baterku, tak stačí za pár korun: https://www.abctech.cz/pojistka-plocha- ... 37261.html
jova1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jova1 »

Provedl jsem cvičné měření. Při 100A je na zúženém můstku 0,5x3x8mm, napěťová ztráta cca 0,015V a takřka se nezahřívá. Při 150A cca 0,019A, teplota je už vyšší, ale pořád se na něm dá v pohodě udržet prst.
O tom, že se dají koupit nožové pojistky, samozřejmě vím. Domnívám se, že na pojistkách na 400/500V (OEZ) budou mnohem větší ztráty a ty malé pojistky (MEGA) jsou většinou jen na 24/38V. O nějakém zhášení oblouku si mohou nechat zdát. Ceny si může každý dohledat sám. :?
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Co jsi naměřil odpovídá výkonové ztrátě 3W (150A*20mV). To jsi na tom řádově podobně jako běžná nožovka velikosti 000 za 150 Kč. Od kdejakého elektroúdržbáře jich vyžebráš z demontu bednu i se sokly.
Cust

#24 Příspěvek od Cust »

jova1 píše:O nějakém zhášení oblouku si mohou nechat zdát. Ceny si může každý dohledat sám. :?
Tobě to zháší oblouk do jakého napětí?
jova1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jova1 »

Tak daleko jsem to neměřil. Na baterkách je něco málo přes 50V, to zúžení má délku 8mm a kapsa s pískem je cca o 4mm na každou stranu delší.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“