pripojeni rele

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vak

pripojeni rele

#1 Příspěvek od vak »

Dobry den,

snazim se pripojit rele k mikroprocesoru PIC. Nalezl jsem schema, viz priloha. Ale potreboval bych to rele pripojit proti zemi. Nevim, jestli bych tam mel dat tranzistor PNP nebo jak to upravit? Mohl bych poprosit o radu?

Predem moc dekuji
Přílohy
rele.gif
(3.65 KiB) Staženo 92 x
jankop
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jankop »

Sice neznám důvod proč potřebuješ relé proti zemi, podle mě je to naprosto buřt, kde je zapojeno, ale budiž.
Přílohy
2rele.JPG
(31.12 KiB) Staženo 106 x
Naposledy upravil(a) jankop dne 18 led 2008, 11:24, celkem upraveno 2 x.
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

vak píše:Dobry den,

snazim se pripojit rele k mikroprocesoru PIC. Nalezl jsem schema, viz priloha. Ale potreboval bych to rele pripojit proti zemi. Nevim, jestli bych tam mel dat tranzistor PNP nebo jak to upravit? Mohl bych poprosit o radu?

Predem moc dekuji

Je to jednoduché - k původnímu zapojení přidej tranzistor PNP takto: Odpoj z kolektoru NPN vinutí relé s diodou, PNP tranzistor připoj emitorem na +12V, kolektor NPN přes R=100k spoj s bází PNP a do kolektoru PNP připoj vinutí relé s diodou (anoda na zemi). Pro klid duše ještě mezi B-E tranzistoru PNP dej R=100k.
vak

#4 Příspěvek od vak »

Diky moc, to je presne ono. Potrebuji pripojit rizeni s PIC do jiz existujiciho zapojeni s relatky. Jeste jeden maly dotaz, pokud bude paralelne s PNP transistorem pridrzny kontakt rele, nemuze to necemu vadit (napr. zniceni tranzistoru nebo PIC)?
Zirafka

#5 Příspěvek od Zirafka »

Když dáš paralelně s PNP tranzistorem kontakt relé, tak se nic špatného nestane. Jen ten procesor nemá šanci relé vypnout.

Jen mně tak napadá, k čemu může být dobré zkratovat tranzistor, když jej můžeš nechat trvale buzený z procesoru?
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

To je puvodni zapojeni, a zustane pro rucni ovladani zapojene. Rele je ovladane tlacitkem a ma pridrzny kontakt, ke kteremu bude paralelne ten tranzistor. Odepne se koncovym spinacem v serii s civkou.
vak

#7 Příspěvek od vak »

Jeste jedno prosba, poradil by mi nekdo, jak vyresit napajeni toho regulatoru s PIC? Pro ta rele je tam napeti 24V ss. Regulator ma odber cca 40mA. Kdyz tam dam stabilizator 7805, pomerne hodne se hreje a mam strach ze to nevydrzi. Jak jinak bych mel to napeti srazit? Predem diky moc za odpoved
jankop
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jankop »

Odběr PIC včetně budícího obvodu je velmi malý a měl by se v pohodě vlézt do 5mA. Zamysli se, kde ušetříš odběr z +5V a pak tam dej v klidu tu 7805.
vak

#9 Příspěvek od vak »

Na PIC je zapojen 3 mistny LED dispej, coz dela dalsich cca 25-30 mA. To buhuzel neusetrim. Utahne to ta 7805, nebo co by tam slo dat jineho? Diky
jankop
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jankop »

7805 v pouzdu TO220 to utáhne i bez chladiče, ale pro jistotu tam můžeš malej dát, pokud máš místo.
Přílohy
7805.JPG
(20.46 KiB) Staženo 94 x
vak

#11 Příspěvek od vak »

Dobra,diky moc. Udelam to tak. Nebyl jsem si jistej, ale kdyz tam dam chladic, snad to bude v pohode. Jeste jednou diky za pomoc
vak

#12 Příspěvek od vak »

Jeste jestli bych mohl mit dotaz ohledne toho zapojeni s PNP tranzistorem, ten rezistor 470R se pomerne hodne hreje, na jakou optimalni hodnotu bych ho mel zvetsit (napajeni neni 12V ale 24V)? A jeste jedna zajimava vec, to rele se spina i kdyz vypustim ten NPN tranzistor, je mozne ho vypustit?
nxn

#13 Příspěvek od nxn »

Ib=Ic/h21e(v tomto případě radši h21e/2) Rb=(Ucc-0.7)/Ib a dej u toho PNP dej asi 100k odpor mezi bází a +24V sníží to citlivost u toho tranzistoru
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
jankop
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jankop »

Netuším, jaké máš relé. Od proudu cívky relé a od zesilovacího činitele pnp tranzistoru se odvozuje hodnota rezistoru báze. Dej tam místo 470R rezistor 2K2 a hřát se to nebude. Když vypustíš npn tranzistor, tak přivedeš 12V na výstup procesoru a pokud striktně neomezíš proud tak ho poškodíš, protože se nadproudem poškodí ochraná dioda.

Pokud tam je 24V, tak holt ten rezistor bude třeba 4K7. A pokud jsi zapojil přes rezistor 470R 24V na PIC, tak bych tipoval, že je už načnutá. Tohle zkoušet ti ale tady nikdo neradil.
vak

#15 Příspěvek od vak »

Rele ma 50mA. Dal jsem tam rezistor 22k, snad to nebude na skodu. Nastesti jsem to jeste na PIC nazapojil, zkousim to na sucho (jen privadim Log1 na vstup), takze v pohode. Kazdopadne diky moc za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“