Potřeboval bych identifikovat jednu zenerku, neměl by někdo tuto nabíječku doma? Schema jsem nikde nesehnal. Moc by mně to pomohlo, nabíječka je celkem drahá. Díky.
Zenerka slouží k zavedení zpětné vazby od napětí z pomocného vinutí, je vlastně paralelně k optočlenu stabilizace napětí od sekundáru. Z principu její napětí musí být mezi startovacím napětím Vipera a jeho max. napájecím napětím, tedy 16 - 38 V. Pokud neuspěješ s poradou od jiného vlastníka nabíječky, zkusil bych začít s cca 24V zenerkou.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
no žije. Tak napůl. S 24V zenerkou to jede, ale čas od času se nabíječka vypne a je nutný vytáhnout a vrátit článek. Výměna zenerky za 20V nebo za 30V znamená výbuch driveru Viper.
Když byla zenerka KO, tak co ten optočlen u ní, ten přežil? problém nemusí být v zenerce, ale v dalších vadných součástkách. Měřil jsi, co se stane, když se nabíječka vypne? Jsou to v podstatě dva zdroje.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zenerka byla short. Po vymene zenerky za novou a noveho optoclenu 817 je to ok. Vse jsem kolem prosel, ten opoclen se jevil taky ok, ale po vymene je to dobre.