Právě že to, co platí k holýmu "béčku", není třída AM. Protože AM je do 50cm³ nebo 4kW, ale bez udání způsobu ovládání převodovky, která tak může bejt manuální stupňovitá, automatická stupňovitá i automatická plynulá. To co platí k "B" je část skupiny A1 - objem do 125cm³, výkon maximálně 11kW, ALE VÝHRADNĚ AUTOMATICKÁ PŘEVODOVKA.
Je to takhle výslovně uvedený v zákoně myslím od novelizace v roce 2006 a v řidičáku se to neuvádí - proto ten, kdo chce mít "fichtla" neboli AM, musí si udělat extra zkoušku na motorku s manuálně ovládanou převodovkou. A pak ji samozřejmě má i uvedenou v ŘP.
Stejně tak má extra uvedenou i jinou třídu, pokud na ni splňuje věkový požadavky. To datum uvedený v ŘP je datum zkoušky - a protože u "B" se žádná doplňková zkouška na tu limitovanou motorku/skútr nedělá, není tam ani žádný další datum - ale pro tu limitovanou skupinu prdítek to "béčko" prostě platí.
Je to harmonizovanej předpis zavedenej podle požadavku z Brusele, žádnej čechoslovakistickej vejmysl.
SMITH píše:...
Po výmene vodičáku za EU mám AM,A,A1,B,B1
Můj ŘP nese "razítka" v kolonkách "AM" a "A1" (18.09.1985), "A2", "A", "B1" a "B" (05.08.1989), "C1", "C" a "T" (03.04.1992) a "BE" (13.06.1997) - chybí mi jen "déčko" a "velký cé-é", neboli autobus a náklaďák s vlekem/návěsem.