Jak dlouho vydrží auto jet "na baterku"?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
forbidden píše:Všiml jsem si ale dnes podivnýho zvuku, takový svištění, jakoby od turba. Výška "tónu" závisela jen na otáčkách motoru, ne rychlosti auta. Při rychlostech nad 50 to přeřval motor a slyšet to už nebylo. Z motoru pak možná bylo cítit po spálené gumě, ale to je jen můj dohad!
Dík
S timhle mám zkušenost u Mercedesu. Začal pištět alternátor a bylo to poruchou regulátoru. Pral proud do baterie bez regulace, až zničil baterii. Dal jsem jinou baterii, protože jsem nic neměřil, ani netušil, že je KO regulátor, tak jsem zničil druhou baterii. No tak jsem opravil alternátor, koupil novou baterii, a jako "pikošku" mi druhej den auto naboural jakýsi nepozorný dědula a auto šlo do šrotu
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Ted to chce změřit v zátěži - ideálně zátěž cca 1/2 startovacího proudu na 10s a nesmí klenout pod cca 9,5V.
Ale i když projde, ještě není vyhráno - nedávno jsem třeba musel z auta vyndat baterku, co byla na zátěži perfektní, ale neměla žádnou kapacitu.
Takže bych ji ještě podrobil testu s několikahodinovým připojením 12V žárovky a sledoval v průběhu času napětí v zátěži/naprázdno. Z toho lze velmi orientačně vyvodit kolik % kapacity zůstalo, jen to nenechat vybít moc hluboko, to by ji mohlo odrovnat definitivně.
Až pak bych vyvozoval závěry, v jakém je stavu a jestli se dá ještě rozumně použít
Je to obyč baterka nebo EFB/AGM?
- Artaban001
forbidden píše:...Nabít šla, ale na začátku se chovala opravdu podivně. Nejdřív moc proudu nebrala, ale za pár minut se to spravilo, napětí vyskočilo někam ke 13 V a co je zajímavý, během tak dvou hodin klesalo, až asi k 11,5....?
Tohleto znám moc dobře, když se snažíme nabít podvybité baterie. Napřed je musíme nabíjet vidláckou nabíječkou. Normálně má mít kolem 27V, vybitá byla třeba až na 10V. Připojená nabíječka/startovací zdroj na ni posílá 30V a třeba hodinu se baterie tváří, jako kdyby nebyla připojena. Pak se zvyšuje odběr. Až dosáhne několika A, tak připojíme moderní smart nabíječku a ta se pak "chytí" a nabíjí dál. Schválně by mě zajímal kapacitní test, když tohle baterie prodělá několikrát.
A kutilmile - nelituju tě
Po oživení jsou na zátěžáku OK a kapacitu odhadem 50%, tedy v klidu můžou do auta a tu extrémní dobu strávenou v podvybití přežily...
Druhá věc je, jak moc je na takovou baterku spoleh, že prostě jednoho dne bez varování neklekne...
Rendy píše:Druhá věc je, jak moc je na takovou baterku spoleh, že prostě jednoho dne bez varování neklekne...
To záleží na konstrukčním uspořádání spíš než na kondici aktivní hmoty v deskách článků.
Náhlé zdechnutí je obvykle následkem odpadnutí spojovacích můstků, utržením desky od vývodu ke svorce, nedávno jsem řešil baterii s lomovým přerušením spojky mezi články, v pravoúhlé části, to by se u kvalitního výrobku vůbec stát nemělo.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
30Ah není moc, ale auto s tím fungovat bude, start motoru vezme tak 0,5Ah.
Jinak mám zátěžák (https://www.bateriecepek.cz/zatezovy-tester-dhc-500-a2), kdybych to měl po cestě z práce (Řečkovice, Krpole, Žabiny, Komín, Bystrc) lidně ho vezmu do kufru a můžeme během minuty otestovat...