trojbodová regulácia teploty LOGO
Moderátor: Moderátoři
trojbodová regulácia teploty LOGO
K žádané hodnotě teploty přičteš a odečteš polovinu žádané hodnoty hystereze a zavedeš do komparátorů na jejichž vstupu máš přivedenou hodnotu měřené teploty. Na výstupu komparátorů připojíš členy AND a na ně zavedeš signál z časovače který je dejme tomu 3s ON a 20s OFF. Výstupy z těchto členů pošleš přímo na řízení ventilu. Poměr času se pak doladí podle rychlosti pohonu ventilu. Během doby ON se musí pohon pohnout o nějakou rozumnou vzdálenost a dobou OFF se doladí požadovaná rychlost regulace aby to nekmitalo.
Pozor se musí dát aby teploměr měřil teplotu smíchaného vzduchu - musí být dostatečně daleko od klapky v proudu vzduchu a že teploměr měří s poměrně velkým zpožděním, klidně 20 i 30sekund.
Myslím, že asi nechápeš úplný základ jak taková věc funguje.
Základ je, že měřím teplotu vzduchu/vody za ventilem/klapkou po smíchání, který je ovládaný a podle rozdílu od požadované teploty hýbu pohonem.
V ideálním případě mám pohon řízený plynule signálem třeba 2-10V a pak ho řídím PID regulátorem.
Pokud tam mám levný pohon, který má jen povely zavřít a otevřít, tak tam musím dát komparátor a taktování, protože pohon jen s komparátorem bude moc rychlý a pohon by jen kmital sem a tam.
V ideálním případě to taktování PWM můžeš poladit od rozdílu žádané a měřené teploty. V jednodušším případě se dá napevno, jak jsem napsal výše.