brána - spotřeba za rok .

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardavysocina

brána - spotřeba za rok .

#1 Příspěvek od jardavysocina »

Tak jsem se kdysi ptal, co že to STAND BY bere v klidu - sorry , nic mo .
Dnes jsem to měřil - 25 W a to nic neběží , jen se dá " otevřít " .
Dá se nějak ušetřit ?

Jarda
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Behemot »

měřil čím?

tak jistě, třeba otvírat ručně :lol: nebo vyvalit moře peněz za jinou eletroniku, to se jistě vyplatí
samec

#3 Příspěvek od samec »

Jaka brána? Jak 25W?
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Daj si k tomu vypinac.
Behemot
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Behemot »

skvělá rada, zvlášt víš-li o instalačí pýču, esli tam třeba není zálohovací (a už skoro-mrtvá, rezistorující 10 W do tepla) akuna, tak to pod ňou vypínat

nechceš třeba trochu přemejšlet, než takovou blbost plácneš? :roll:

nebo jako dyž přijede, tak pude napřed do baráku zapnout vypínač, pak zmáčkne dálku aby se to vodevřelo a teprv zajede, auto u toho celou dobu na ulici a nejlíp nastartovaný? pane vachmajstr, vy ste hlava!! :lol:
jardavysocina

#6 Příspěvek od jardavysocina »

Brána je NICO, v létě se klasické trafo , co je uvnitř , docela hřálo a tak jsem to zastínil . Trafo má na sekundáru tři odbočky po 20. Voltech na snížení výkonu posunu, na primáru není nic (jen primar 230 V, jenže mám v síti i 252 V. Tak že to topí celej rok jako blázem a taky žere .
To je jen další stálý žrout do baráku . A dva mražáky a lednice k tomu . . .

Jarda
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Přijímače zabudované v řídící jednotce mají obyčejně extra střídavé napájení a jako výstup spínací kontakt, zavedený do té řj. Tak by se mohl vložit nějaký pomocný obvod se dvěma kontakty. Jeden by spínal na pár minut napájení řídící jednotky, a druhý by s nějakou prodlevou signalizoval do řj příjem signálu. Taky mám Nice, asi taky pouvažuju.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Neviem, ako je to presne riesene, ale mozno by sa elektronika dala napajat spinanym zdrojom a cez rele spinat trafo len na beh pohonu.

P.S. Trafo naprazdno ma dost mizerny ucinnik, takze chyba merania moze byt velka.
Behemot
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Behemot »

proto sem se ptal, čím to měřil, že
jardavysocina

#10 Příspěvek od jardavysocina »

Spotřebu brány jsem měřil dvěma WATmetry a taky jsem měřil proud při napětí 251 V a je to opravdu přes 25 W při klidu ; při posunu brány je to přes 210W , žárovka osvětlení je LED 5 W .

Jarda
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Meranie prudu je prave ten nespravny sposob merania. Nameras prud a napatie, lenze oni su navzajom fazovo posunute.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Na zkoušku bych tam dal malé tráfko na 24V a odečetl tak síťové na menší hodnotu . Potom změřit zase wmetrem spotřebu v té sestavě . A pokud by bral nějaký jiný díl 20W , tak by se sakra hřál .
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Dík za tip po čem jít. Garážovky a vrata mám s klasickejma dost velkejma trafama a nejspíš to bude taky docela dost žrát 24/365.
Pochybuju, že to ale bude úplně jednoduchý rozdělit na samostatný napájení trafa motorů a přijímače. Řízení brány je dost provázaný přes snímání proudu motorů s řídícím čipem a mám obavu, že při krátkým impulzu, co leze z přijímače se nestačí po zapnutí napájení trafa motorů vše ustálit a rozjet jako při trvalým napájení. Napájení řídícího čipu by muselo taky zůstat zachovaný, jinak by nevedělo, co byl předešlý povel. Na mých vratech i bráně je pro každej pohon jen jedno tlačítko, po každým stisku se vykoná zastavení a opačnej pohyb. Ten impulz z přijímače by musel nejspíš nahodit nějakej sekvencér, kterej by zapnul napájení trafa, počkal 2-3 sekundy na ustálení a pak teprve vygeneroval impulz na rozjezd motoru. No a nakonec po cca 1-2 minutách odpojil napájení trafa motorů.
Jdu změřit odběry, jestli to má smysl řešit.

Edit: garážovky podle Avometu žerou v klidu 9 mA a dvoukřídlý vrata 12 mA. To je dohromady 5W, 0,12 kWh za den. Taliáni, co ten Apromatic vyráběli zas nejsou úplně blbí. Tohle asi nemá cenu řešit, při dnešních cenách asi 2 kačky za den.
Po baráku je víc trvale zapnutých krámů, co žerou v klidovým stavu mnohem víc, třeba LCD telky klidně i 30W.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sis2

#14 Příspěvek od sis2 »

Nedávno přišel kolega, že u něho trafo v ústředně EZS dost pálí, jestli je to normální. Trafo Elektrokov Znojmo, 230/15V/5A, zalité provedení do krabice ústředny, se svorkovnicí a pojistkou na boku. Tak jsme měřili příkony (střídavý W-metr s ručičkou): Samotné trafo mělo naprázdno příkon 22W! S připojenou ústřednou DSC (malý rozsah v RD) to bylo 35W a při dobíjení baterky 12V/17Ah už to bylo přes 50W. Takže EZS-ka mu sežere denně průměrně 0,84 kW a za rok to dělá přes 306 kW!
Ruprecht

#15 Příspěvek od Ruprecht »

No co, integrované protizámrazové vytápění, prostě chytrý dyzajn :lol:
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“