Spínaný propustný zdroj 1.5KW - "prásk při 50A"
Moderátor: Moderátoři
zmiňuješ i tvar signálu a jeho zajištění.
Na prázdno mám krásný obdélník, ale jakmile to zatížím tak docela hrůza, tomu se nedá říkat obdélník ani náhodou a pila také ne. Domnívám se, což v podstatě "mění frekvenci" i zatížení tranzistorů. Můžeš zde prosím rozvést nějakou teorii proč se degraduje tvar signálu a jak tomu se pokusit zabránit.
Díky.
1) vzal jsem jiné trafo ze spínaného zdroje ze serveru, které odhadem mělo dát 900W a vzhledem, že je vinuté velmi slabými drátky usuzuji, že frekvence 100Khz by mohla být OK, skin efekt pro 130Khz je 0.35mm a toto je vinuto 0.2
Pokud se mýlím opravte mně.
Vše Fungovalo OK vytáhl jsem z toho 900W i teploty byly velice přijatelné.
Pak jsem snížil frekvenci na 60 Khz a prásk.
2) vrátil jsem původní trafo ETD59 N87 a nastavil frekvenci 22Khz. zdroj se rozeběhl a postupně jsem zvyšoval napětí při minimální zátěži a při 40V prásk.
Vydávalo to zvuky - orchester .
3) provlíkl jsem výstupní tlumivkou vodič, jako sondu na osciloskop, zda poznám nějakou změnu signálu při vyšších proudech. Nic jsem nezpozoroval. Pouze se zvyšovala hustota pulsů.
misocko píše:Falcon, daj foto toho signalu a aj miesto kde merias. Nech vieme o com hovoris
Je to měřeno paralerně na výkonovém trafu, je jedno zda na primáru nebo secukdáru, průběh je stejný.
Ještě jsem sledoval pulzy na primáru budícího trafa a jsou tam 2 zákmity ve středu náběžné hrany. To mně překvapilo.
Foto bohužel nyní nemohu udělat, musím vydolovat další mosfety.
ani jsi nejsem jist zda budu pokračovat, pravděpodobně vezmu 2 zdroje ze serveru dám je do serie a budu mít 3KW hned a profi.
Výkonné spínané zdroje opravdu není asi sranda.
Do nábojových pump u IR nezapomeň dát rychlé diody na 600V s vypínacím časem do 100ns, s obyčejnýma to nefunguje a vybuchne kondík.
Falcon píše:Tak jsem dnes udělal další pokusy:
1) vzal jsem jiné trafo ze spínaného zdroje ze serveru, které odhadem mělo dát 900W a vzhledem, že je vinuté velmi slabými drátky usuzuji, že frekvence 100Khz by mohla být OK, skin efekt pro 130Khz je 0.35mm a toto je vinuto 0.2
Pokud se mýlím opravte mně.
1) Vše Fungovalo OK vytáhl jsem z toho 900W i teploty byly velice přijatelné.
Pak jsem snížil frekvenci na 60 Khz a prásk.
2) vrátil jsem původní trafo ETD59 N87 a nastavil frekvenci 22Khz. zdroj se rozeběhl a postupně jsem zvyšoval napětí při minimální zátěži a při 40V prásk.
Vydávalo to zvuky - orchester .
.
Tak to je případ přesycení jádra tj. Bsat > (tzap*U/Se*N), při
tzap <8us(f>60kHz) je to OK, ale při delší době zapnutí se přesytí jádro, magnetizační proud se prudce zvýší a bum.
Snižování frekvence na 22kHz je blbost, naopak nastav 100kHz a při zvyšování napětí sleduj střídu signálu. Nastav maximálně tzap = 0,4*T (4us).
Stando: tak na prázdno je Tzap 47-48, takže se pokusím upravit zpětnou vazbu na 40 aby to byl max.
ještě jsem koukal zde
http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... mps_e.html
a tady je to také na 4us na 100KHz.
Přikládám snímky průběhu.
obrázky:
čistá - ji signál na horním i spodním gate budícího mosfetu bez připojení trafa
zvlněná - je signál na horním mosfetu na gate při připojení trafa (sekundár odpojen), na dolním mosfetu je po připojení stále čistá.
Trafo - je signál na primárnu trafa bez zatížení, max střída.
Silová část je nyní napájena 30V s proudovým limitem.
Když připojím místo trafa odpor 33ohmu tak se troško změní signál na horním mosfetu, dolní je beze změny stále čistý.
Není toto divné, že dojde k pokřivení jen jednoho mosfetu ?
proč se otočily obrázky o 90 stupňů nevím, po kliknutí na ně jsou OK