pripojeni rele

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

to vak:
Z dotazů je zřejmé, že ti není jasná funkce tranzistoru jako spínače. Doporučuji prostudovat. Zjednodušeně řečeno, tranzistor musí být v sepnutém stavu v tzv. saturaci, t.j. ve stavu, kdy další zvětšování bázového proudu (Ib) nezpůsobí zvětšení kolektorového proudu(Ic), který je pak určen pouze napájecím napětím a odporem v kolektorovém obvodu - podle Ohmova zákona. Např. tranzistor BC327-16 má typicky h21e=160. Tzn. že při proudu 50mA (proud relé) musí do báze téci proud minimálně 50/160=0,31mA. Abychom tento proud s rezervou zajistili, volíme ho např. 2-3xvětší, tedy např. 1mA. Bázový odpor pak vypočítáme podle Ohmova zákona: Rb=24/1=24kOhmu(při zanedbání Ube a Ucesat). O tom, že je tranzistor v saturaci, je vhodné se dodatečně přesvědčit měřením Uce v sepnutém stavu, mělo by odpovídat katalogovým údajům (pro uvedený tranzistor do 0,1V). :wink:
vak

#17 Příspěvek od vak »

Diky moc za vysvetleni. Tak jeste posledni dotaz, jestli mohu. Kdyz pocitam dal, ten bazovy rezistor pro NPN tranzistor mi vychazi pro napr. BC237B a h21e=200: Ib=1mA/200=0,005mA, 2xvetsi proud=0,01mA, pak Rb=(24-0,7)/0,00001=2,3M. Proc je tedy v tom schematu bazovy rezistor 2,2k? Kde delam chybu?
Moc diky.
Banda

#18 Příspěvek od Banda »

Chybu děláš v tom, že nepřemýšlíš správně. Zapomeň na procesory a začni s jednoduchými konstrukcemi s diody, dále s tranzistory a potřebné výpočty rezistorů k těmto konstrukcím, prostě základy elektrotechniky, jinak se budeš ptát do nekonečna s každým dalším zapojením. K čemu je umět naprogramovat procesor, když ho neumím připojit k žádné periferii!!!
PS: Špatně jsi dosadil hodnotu napětí.
Pro ten rezistor 22k je potřeba mít nějaké zkušenosti, aby člověk věděl proč tam je, ale neboj postupem času ty zkušenosti získáš, jen je třeba jít postupně a nepřeskakovat základy.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od piitr »

Jak píše Banda, na tom odporu bude jen (5-0,7)V, takže by musel být trochu menší. Pak by to opravdu fungovalo, jenže by to bylo hodně citlivé na rušení v okolí. Šáhnul bys na to rukou a relé by seplo. Nebo by to chytalo signál od jiných součástek. Proto je lepší mít ty odpory spíš menší, pokud ti to v něčem nevadí. A tady to nevadí, ten procesor ty 2mA snadno utáhne a celkový odběr to taky nezruinuje.
vak

#20 Příspěvek od vak »

Díky za cenné informace. Zkusím něco dohledat o zapojení s tranzistory, s diodami nemám problém. Jsem jen programátor, proto mám blíž k procesorům a vždy jsem stavěl již navržená zapojení. Až teď jsem potřeboval něco upravit a měl jsem strach o PIC.
Ale stejne jak to vidím, tak ty výpočty jsou jen orientační, když musí mít ten rezistor řádově menší hodnotu kvůli rušení a ta je daná zkušeností návrháře.
masar

#21 Příspěvek od masar »

Ty výpočty jsou přesné. Orientační je ta volba a návrh a tu je třeba mít ty zkušenosti. Jinak Ohmův zákon platí přesně, to si můžeš ověřit měřením. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“