BM215 a 215A

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardajar

BM215 a 215A

#1 Příspěvek od jardajar »

Dobrý den!
Restauruji přístroj BM215 a řídím se také podle schématu z návodu BM215A, chtel jsem se jen zeptat, jestli je v přístrojích nějaký zásadní rozdíl?

Díky, Jarda.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od vombat »

Co vím, tak se v zapojení nijak významně neliší. Jsou odlišné v provedení patic. Zapojení je celkem primitivní, ale orientace ve schématu je velmi obtížná. Zvětšil jsem si ho na A3 a obvody žhavení, anodového napětí, napětí G2 a G1 vytáh odlišnými barvami, pak už to vcelku pochopitelné je.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Existuje několik variant přístroje - změny jsou co jsem vysledoval - nejnovější provedení nemá 6Z31, ale křemíkovou diodu, a jsou ještě změny u nějakého kuproxidu nebo selénu u měřáku.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vombat »

Sendyxi nevíš, zda při použití Si diody je použit odpor s ní v sérii, nebo je zapojení resp. nastavení upravené tak, že příslušná napětí odpovídají tabulce?
mtajovsky

#5 Příspěvek od mtajovsky »

Neví někdo znalý věci, kolik je obvyklá cena zachovalého přístroje BM215A v inzerci a podobně? Posledně jsem byl odhodlán jej vydražit v Aukru, ale tam se to asi zbláznilo. Konečná cena byla 6500 Kč, můj limit byl 6000 a tak jsem nakonec ani nepřihazoval. Nebo je 6500 Kč opravdu normální cena? To si to snad raději ubastlím sám a moderněji.

Ještě jedna věc je na těch cenách zvláštní. Komlikovaný přístroj jako osciloskop se sežene od 2 tisíc, ale takové primitivnosti jako GDO, sledovač signálu jsou super drahé. Cena GDO v aukcích klidně dosáhne 3500 Kč, sledovač BS 367 i 1900 Kč a vobler BM419 se posledně vydražil za 6600 Kč. A přitom si myslím, že osciloskop je potřebnější než sledovač nebo GDO. Bude tu hrát asi roli sběratelská hodnota.
jardajar

#6 Příspěvek od jardajar »

Tam jsem dražil také, 6500 je uz podle mě také dost, ale přiznám se, že když jsem ho asi před rokem potřeboval, opravdu jsem je za něj dal - ale pouze při možnosti přezkoušení. Na aukru jsem ho dražil pro známého sběratele a jeho limit byl 6300. Ale co takhle vidím, dá se sehnat přijatelně funkční kolem 4000Kč kdyz má člověk trpělivost a štěstí narazit tak možná i méne. Levný většinou nemá bohužel většinu karet, to ale jde vytisknou například odsut.

S tím jaké má kdo zkušenosti s náhradou 6Z31 polovodičovou diodou by mě zajímalo také, osobně myslím že by to nemělo mít vliv.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

2 Vombat - nejsem si jist, blíž jsem to nezkoumal, možná někde vytáhnu fotku toho provedení a z ní to bude zřetelné, ale taky je možné, že je tam i jiné trafo. Já mám jedno schéma, kde je 6Z31 a můskový usměrňovač u měřáku, ale ten nikdy v žádném stroji, co mi rukama prošel, nebyl - vždy polomůstek.

Cena BM215 mi připadá trochu přitažená za vlasy, prodával jsem jich postupně asi 6ks v různém stavu za mnohem lepší peníze a lidi se o ně moc nervali, měl jsem je trochu vyleštit a dát na aukro. :roll:
jardajar

#8 Příspěvek od jardajar »

To měl - naprosto nezkoušený přístroj se sedřenými nápisy - 4125...

EDIT: kdyz si jich tolik spravoval, můžu se zeptat, co tam nejvíce dělá problémy? mám namysli hlavně prvky, které ho rozladují od výrobního nastavení
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zdenoeddie »

Chcem sa spytat ci by bol velmi velky problem si ten pristroj zhotovit aj sam.Uz dlhi cas sa to snazim ziskat za nejaku rozumnu cenu,no bez uspesne.6000 za to nedam a 4000 takisto nie.Tych 2000 sa mi zda primerane.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Zas tak moc jsem jich neopravoval, některé jsem jen ověřil, co všechno jim tak asi bude a šly do světa neopravené.
No bohužel, jsou to staré kusy, na některých zlobí kontakty v poli, na leckterých kontakty patic, občas nějaká sekce nějakého přepínače, dost často byly přerušené bočníky, velmi často se ulámou ty svorky pro ext. měření (mosaz křehne), kondíky....

BTW, kdesi byl článek (možná z nějaké voj. příručky, možná ze Sdělovačky apod.) - jak využít BM215 při opravách v radioopravně. Bylo tam jednak popsáno měření napětí, použití jako ohmmetr, tester kondenzátorů a pár dalších věcí - nemá to někdo ?
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

2 Zdenoeddie - nevím na kolik si ceníš svého času, ale moc se to nevyplatí. Mnohem jednodušší přístroj chtěl známý stavět, nakonec si ode mne koupil rusa a ten dílem rozestavěný jsem zde prodával.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:2 Zdenoeddie - nevím na kolik si ceníš svého času, ale moc se to nevyplatí. Mnohem jednodušší přístroj chtěl známý stavět, nakonec si ode mne koupil rusa a ten dílem rozestavěný jsem zde prodával.

no v lete mam casu az az,takze nejaky mesiac prace ma nezabije,hlavne ak ma to bavi,ked som dokazal zosilovac robit tyzden kazdy den asi 16 hodin,tak preco nie aj toto :D Ale nie vazne,myslim ze az take komplikovane by to nebolo,akurat mozno by bol problem s trafom a s meradlom.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Trafa na BM215 jsem nedávno taky prodával...
jardajar

#14 Příspěvek od jardajar »

Taky jsem o tom přemýšlel, ale když ten čas přepočtu, vyjde to i nad 10 tisíc... Nejdražší ze součástek by asi bylo trafo, muselo by se nechat navinout na zakázku - asi toroidní. A vytisknout si karty... Protože logika by se musela asi dodržet teslácká.
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Hlavně není sranda vydrátovat a vůbec sehnat slušné přepínače a udělat komutační pole.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“