PC náhodně nejde zapnout
Moderátor: Moderátoři
PC náhodně nejde zapnout
Vrátím do PC a při připojení ATX24 a ATX4 PC naběhlo. Pak jsem připojil vše co bylo na zdroji pověšený a stále vše OK.
Dva dny dobrý a pak znova to samý. Rozdekluju, zahejbu se všema konektorama a najednou naběhl bez stlačení tlačítka. Další den dobrý no a včera a dnes zase mrtvola.
Předpokládám, že asi něco hnije na základovce. Elyty tam jsou lesklý japonský plecháče s hranatou plastovou základnou. Deska je Gigabite s AMD ale papír co to přesně je jsem zasel a dokud PC zase nenahodím, tak to asi nezjistím.
Má s tímhle zapínacím problémem někdo reálnou zkušenost a tuší, co mě čeká a po čem jít?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Já to několikrát přejedu pryží na gumování, pak ofouknu vzduchem.
Takhle jsem "opravil" problém, že po zapnutí se někdy rozběhl ventilátor procesoru po pár sekundách se zastavil a znovu rozběhl. Ventilátor ve zdroji přitom běžel stále.
Nedávno jsme s kolegou řešili problém, že systém "viděl" jen jednu RAMku, BIOS přitom detekoval dvě. Nakonec byl problém s pastou, někdo jí tam dal tolik, že časem natekla až mezi piny procesoru. Při tom PC několik let šlapal bez problémů.
Tohle nebude Tvůj problém, jen jako příklad co se může vyskytnou za závadu.
U Gigabytí desky už jsem jednou řešil, že mi nešla zapnout, protože vyhnilo přepínání mezi 5V SB a 5V a ta část desky, která napájí USB, klávesnici a zapínání zůstala bez napájení při SB. Dělalo to náhodně, zjistil jsem, že spínací FET dostává do G napětí dle nálady. Dál jsem se v řídících obvodech nedostal, pokračovalo to na druhý konec desky a podle postupného klesání napětí mi to přišlo jako nějaký svod na nejspíš SMD elytu. Tak jsem těch 5V SB připojil na USB napájení přes diodu a ochranný odpor a na start desky to stačí... Některé desky to mají ještě vylepšené o měnič na 3,3V, který taky může umřít na vyschlý malý elyt.
Jak jsem již psal na začátku vyskočí obrázek boardu s výpisem "Použity polymerový japonský elektrolyty Murata ECAS se zárukou 60 tisíc hodin". Crystal disk píše na SSD C: 8850 hodin v provozu. Před ním tam byl asi rok HDD. Otázka je, jestli tý hlášce o elytech možno věřit a jestli to jsou skutečně takový držáky.
Pořizovat novej se mi teda vůbec nechce, jsou na něm dnes už neinstalovatelný věci a když si představím dobu tam vše znova nacpat.
No nechal jsem rozdeklovanej bok a budu měřit jak radíš.
Díky