Elektronkový osciloskop

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#46 Příspěvek od Hill »

Tak mě napadlo: že ty máš připojený výstup té 555 na vstup osciloskopu, ale nemáš propojené zem vstupu a zem té 555? Takhle přitom totiž ten průběh často vypadá.
stasek

#47 Příspěvek od stasek »

Tak pánové velká omluva, tu 555-ku jsem měl jako vrabčí hnízdo a zaměnil jsem dráty napájení s drátama výstup. Samozřejmě to nemohlo chodit. Kromě toho jsem měl ještě chybu u jednoho tlačítkového přepínače. Kontroloval jsem to znovu tak, že jsem si vytiskl rozmístění součástek a obrazec plošných spojů, sesadil proti světlu a barevnou fixou značil zkontrolované. Už by tam žádná chyba být neměla.
Teď už tam je obrázek jak má být, ne tak docela, protože se třepe frekvencí, odhaduji několik cyklů za sek a z pravý strany, jak je zpětný běh, je jakoby rozdvojený. Ta vodorovná čára je vstup bez signálu, taky je rozplizlá. Taky synchronizaci je třeba pořád štelovat, uhýbá to. Jinak se znovu omlouvám za to, že vám motám hlavu svýma chybama.
Přílohy
DSCF2598.JPG
(154.3 KiB) Staženo 8 x
DSCF2595.JPG
(163.28 KiB) Staženo 8 x
Hill
Administrátor

#48 Příspěvek od Hill »

Ta roztřepaná čára může mít dvě příčiny: někde špatná filtrace nebo nedodělané stínění, takže ti do vertikálu leze přeslech z časové základny a ještě síťový brum.
Nebo tím, že nezatížený vstup chytá vyzařování zpětného běhu. Všimni si, že při zobrazování obdélníku to tam není nebo je to výrazně méně vidět - vstup je zatížený zdrojem signálu.
Nebo to chce změnit polohu trafa, protože na to rozptylové pole stínění obrazovky nestačí.

To rozdvojení vpravo je jednou činný a podruhé ještě příliš rozsvícený zpětný běh. Však se pro tuto obrazovku uvádí užitečný průměr stínítka 5 cm, ten zbylý centimetr kolem radši obreč.

Jo, a příště, až budeš fotit obrazovku, nemusí ti na ni jít tolik světla. Ten předek osciloskopu není důležitý.
jandu

#49 Příspěvek od jandu »

Mne výrazne pomohlo odtienenie trafa závitom nakrátko z medeného plechu. Mal som aj uzatvorenú plechovýú krabičku na trafo, ele po tom závite nakrátko som ho už nepotreboval. A posdtatná je aj poloha trafa - má byť osa jadra presne v ose obrazovky. Viem, zvätšuje to hľbku skrine, ale eliminuje sa vlyv mag.poľa do bočných smerov.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
stasek

#50 Příspěvek od stasek »

Pánové, děkuji moc za cenné rady, vyzkouším a dám vědět. Hezký zbytek dne.
tandel

#51 Příspěvek od tandel »

Umístění obrazovky? U různých přístrojů je to velmi různé...
V prvním případě je trafo vedle konce obrazovky (ukryta za DPS)
V druhém případě trafo za obrazovkou (osa vinutí trafa směřuje nahoru)
Ve třetím případě trafo za obrazovkou
Ve čtvrém případě trafo pod obrazovkou oddělené přepážkou
V pátém případě trafo pod koncem obrazovky oddělené přepážkou
V šestém případě trafo daleko vedle obrazovky, osa vinutí trafa rovnoběžně s obrazovkou

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
jandu

#52 Příspěvek od jandu »

Tu veľa závisí od mnohých faktorov. Ak má obrazovka dobrú konštrukciu tienenia, t.j. tvar, hrúbka, použitý materiál, je menej náchylná na vonkajšie magn. pole. Tiež, ak transformátor je navrhnutý s malým magn. sýtením - doporučuje sa 0,8T, jeho vplyv je menší. Ak sa používa na výrobu anodového napätia menič, t.j. frekvencia je vyššia, magn. pole inak vplýva na elektrónový lúč. Tá poloha trubky a trafa v jednej osi je "ideálny" stav, konštruktér podľa svojich potrieb rieši elimináciu vplyvu el.magn. poľa rôznymi spôsobmi. Tie konštrukcie na tých fotkách vyzerajú ako amatérske, nevieme, ako vyzerá vykreslovaná stopa u tej ktorej konštrukcie.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
stasek

#53 Příspěvek od stasek »

Trafo mám umístěné podle návodu, je to návod z knihy. Sycení 1T. Ještě se pokusím s tím něco udělat.
tandel

#54 Příspěvek od tandel »

Sycení u hotového trafa těžko změnit. Asi bude třeba zkusmo měnit polohu trafa, popř. udělat na trafo stínění (popř. oddělit stínicí přepážkou trafo od obrazovky), pokud nemá. Vzpomínám si, že v dokonce v jedné profi konstrukci byla obrazovka nestíněná, trafo dole pod obrazovkou, ale oddělené přepážkou po celé délce obrazovky. Jiná možnost je kompenzace dalším malým trafem. Použil to autor jednoho amatérského zapojení kdysi v AR.
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

Než se pustíš do čarování s trafem: zkratuj vstup a koukni, jestli je ta čára pořád tak roztřepaná. Možná ti jen chytá zákmit zpětného běhu.
stasek

#56 Příspěvek od stasek »

No tak při zkratování vstupu se obraz nezmění. Zkusím odstínit to trafo nějakým plechem.
mtajovsky

#57 Příspěvek od mtajovsky »

Ještě existuje ještě několik triků na eliminaci rozptylového pole:

- stínící kryt pro transformátor
- závit nakrátko kolem celého trafa. Dělá se pomocí měděného plechu o šířce rovné délce hrany trafa. Závit je orientován rovnoběžně s vinutím a indukují se v něm proudy vlivem rozptylového pole. Tyto proudy pak vytvářejí pole opačné.
- kompenzační cívka. Malý elektromagnet napájený střídavým proudem z trafa se umísťuje poblíž něj. Je třeba laborovat s polohou cívky a velikostí proudu a jeho polaritou.
stasek

#58 Příspěvek od stasek »

Nepochopil jsem ten výklad s tím závitem nakrátko. Kdybys mohl nějaký nákres, stačí od ruky.
no_-_name

#59 Příspěvek od no_-_name »

podle popisu soudím že "omotáš trafo měděným plechem dokola"... (pochopitelně tam necháš mezeru aby proudil vzduch)
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
jandu

#60 Příspěvek od jandu »

Závit nakrátko sa robí na zloženom transformátori.. Použije sa tenký /cca 0,2-0,5mm/ medený plech šírky cievky. Omotá sa okolo vyčnievajúcej časti cievky a trafoplechov - t.j. okolo celého trafa a kostričky tak, že ide v smere závitov. Plech sa vytvaruje tak, že kopíruje obrys trafa a vonkajška kostričky. Pod neho je vhodné dať izolačný papier. Závit sa nakoniec spojí do krátka letovaním. Týmto teda nie je vytvorený závit nakrátko pre vinutie, ale pre celý vonkajší magnetický tok. Dúfam, že je to dosť jasne popísané.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“