Focení mobilem a foťákem - ????
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
A ještě k tématu, uvažuju o filtru který je v horní části zatmaven, to by mohlo pomoci. A přepálená obloha na fotce co jsem doložil je z časného rána při výjezdu z Porta kdy skutečně ještě mohla být obloha trochu mlhavá nebo s oblačností.
Na první fotce je focena obloha 2/3 snímku, ale na druhé fotce je té oblohy jen 1/3 snímku. Automatem tedy u prvního snímku kontroluje správně jas na obloze tak, že jsou vidět i mraky. Na druhém snímku se automatem zvyšuje jas foceného spodku a obloha se při tom doslova přejasí.
Fotoaparát do 5 tKč nic jiného ani neumí, ale smartmobil s fotoaparátem má v sobě dost inteligence, aby to zredukoval lépe. Např. fotoaparát nerozlišuje obličeje (max. červené oči při blesku), ale ten chytrý telefon si obličej najde a redukuje to podle něj atd. Samozřejmě, že tlačítkový mobil s focením je stejně blbej jako ten levný fotoaparát.
Ty oba snímky lze zkontrolovat i pomocí stejných záběru na smartmobilu a ubíráním nebo přidáváním oblohy.
O věrnosti fotografie a originálu předlohy se dá vykládat pouze pro nastavené monitory či tiskárny podle výsledku.
Mám telefony vzdálené 3 roky za podobnou pořizovací cenu, které mají pouze EIS a rozdíl hlavně ve videu je značný. Jsou to skokové rozdíly a vůbec se nedivím, že Nikon skončil po 60 letech se zrcadlovkami.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
p32 píše:Tohle jsou dost primitivní základy fotografie. Velká oblačnost je blbost.
Na první fotce je focena obloha 2/3 snímku, ale na druhé fotce je té oblohy jen 1/3 snímku. Automatem tedy u prvního snímku kontroluje správně jas na obloze tak, že jsou vidět i mraky. Na druhém snímku se automatem zvyšuje jas foceného spodku a obloha se při tom doslova přejasí.
Su to vyrezy z fotiek...
- jardafiala
Potíž vznikne jen, když z několika snímků chceš složit panoramatický - s každou změnou směru focení, resp. úhlu osy objektivu vůči osvětlení se projevuje účinek filtru jinak a sesadit z toho jednu fotku vcelku je daleko složitější.
- Přílohy
- jardafiala
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Řešení je tedy ten mobil, nebo něco lepšího co umí RAW a pak si s tím pohrát. Na tom snímku "před" (což je RAW jak vyleze z fotoaparátu) vidíš celkem prd a takhle podobně by asi vypadal i jpeg z kompaktu. No a to "po" je po úpravách v Lightroom. Jak vidno, výpal tam není, obrazová data tam "jsou", jen je vytáhnout.
- jardafiala
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
- jardafiala
Nejsou potřeba vždy dvě expozice. jpg má jen 8 bitů na složku, čip na foťáku klidně 12. Takže jde jen o to, jak tu dynamiku zkomprimovat.PavelFF píše:To je právě ono. Každý foťák nebo čip má svůj dynamický rozsah jasů. V jedné expozici není možné dosáhnout většího rozsahu. Proto musejí být nejméně dvě expozice s různými clonami nebo časy nebo citlivostmi.
Všiml jsem si, že tu došlo k nepochopení: ty snímky z vinic u Boraku (zde má původ odrůda vína Dingać) jsou naopak - ten "prospektový", prokreslený a barevnější, je z levného 6Mpx kompaktu HP (za 19 korun a křížovku), jen jsem před ním přidržel vhodně natočený polarizační filtr, zatímco na Praktice, z níž je ta "nelákavá" fotka, byl jen UV-filtr, film vyvolávali v minilabu.
Paradox je, že dokud jsem si Orwo vyvolával sám, dostal jsem z něj lepší obrázky srovnatelné s Fujicolorem nebo Equicolorem vyvolávaným ve Fotochemě, rozhodně kvalitnější, než z nějakého Happy- nebo Porst- negativu z minilabu.