Tak tam dej nízkotlaké sodíkové výbojky. Je to dostatečně staré a hlavně doposud nepřekonaná účinnost. I nejmodernější LEDky závidí...TeslaPC píše:Vím že LED by v tomto případě bylo nejlepší, kvůli své malé spotřebě, ale já jsem fanoušek starých světelných zdrojů, zářivky výbojky, některé žárovky, a k LEDkám nemám úplně dobrý vztah, tak všude kde potřebuju co nejmenší spotřebu cpu zářivky, protože ty jsou na tom ze všeho nejlépe, když pomineme LED
Jak funguje zářivka na 12/24V ?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
- Artaban001
Přidal jsem pár kdysi běžně prodávaných svítidel na baterie - bylo zajímavý, že po výměně originálních trubic za jiné, běžně prodávané, tak nefungovaly. Ty plesnivě bíle svítící měly asi menší zapalovací napětí. Někdy pomohlo vysvícené trubice obrátit - zářivky se opotřebovávaly jen jednostranně
- Přílohy
Ted musím vyřešit jiný problém, koupil jsem si zářivkové svítidlo na 24V z autobusu (Karosy), za pár korun s tím že nefunguje, po prozkoumání jsem zjistil že je v háji tranzistor, který není problém vyměnit, ale je velký problém ho sehnat, tak se ještě zkusím zeptat v jiném vláknu jestli někdo nemá nějaký takový náhodou na prodej.
Uvádí se 183 lm/W.Cust píše:Konkrétně cree XPL2 dává cca 160 lm/W.
Ty lepší výbojky jsou na 200 lm/W.
Tím nevylučuju, že se můžou objevit i lepší kusy.
Přiznávám, že osobně jsem je neměřil.
luciferlights.net tvrdí, že XP-L2 při nízkém proudu dosahují až 200 lm/W.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4
- Artaban001
ok, už se to začíná vyrovnávat a snad se to brzy překlopí... A ještě do těch ledek to zvládnout i při desítkách W na jednom čipu s pasivním chlazením.xsc píše:Jestli Philips dělá 3W jako 60ky žárovky pro Dubaj, tak tu účinnost musí mít vyšší, píšou svítivost té 3W 600lm.
https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4
Artaban001 píše:TeslaPC - Transformátorků už jsem pár navinul. Na blokovacích měničích je potřeba dávat pozor na začátky a konce vinutí, jinak se nerozkmitá. Používal jsem jádra z tlumívek úsporek, nebo z sluchátkovýho transformátoru ze stará televize - byl impregnovaný voskem, takže šel snadno rozebrat. Navíjet se dá ručně, nebo na vrtačce - použil jsem vrtačku vlastní výroby z motoru tiskárny a malého sklíčidla. Dokonce jsem měl i "vidlácký počítadlo závitů", což bylo nulovatelný elektromagnetický počitadlo a jako snímač byl dlouhý šroub šneku, který byl zbroušen tak, aby se choval jako Morsekužel na který bylo sklíčidlo naražený. Dlouhý šroub brnkal o kus odizolovanýho drátu upevněnýho za motorek a tak to počítalo závity. Poddimenzovaný napájecí zdroj změkčoval charakteristiku motorku, takže bral tolik, co jsem pustil ručně, když jsem ručně naváděl drát z cívky relé, kterou jsem použil jako zdroj drátu. Primáry a zpětnovazby šly navinout ručně úplně. Prokládal jsem to obyčejnou izolačkou. A fungovalo to.
Někdy až budu mít víc času, tak si nějaký menší transformátorek zkusímnavinout abych si to taky vyzkoušel a něčemu se zase přiučil, umět najíjet transformátory nubude rozhodně na škodu.
Já bych se toho nebál. Vzpomínám si, když jsem začínal svou pracovní kariéru dostal jsem úkol vymyslet a postavit zkušební přípravek osazený TTL a třemi digitrony (o LED segmentovkách jsem tehdy neměl ani vlhké sny). Když jsem ho postavil a začal na stole oživovat, pětivoltový zdroj jsem po ruce měl, ale zdroj k rozsvícení digitronů se mi shánět nechtělo, tak jsem si vyhledal příčurku, snad to byl překlad z nějaké sovětské, podle ní jsem se inspiroval jak takový měnič ubastlit. Měl jeden tranzistor, snad KU611, transformátor na feritovém jádru "co šuplík dal", kostřičku jsem vyříznul z cedule "Vstup zakázán", závitů tolik, že se mi nevyplatilo chodit s tím do vzorkovny a navinul ručně, počet závitů jsem metodou pokusu a omylu doladil a fungovalo to.TeslaPC píše:...obávám se že mi bude dělat problém navinutí toho transformátoru, protože na to nemám materiál ani zkušenosti...