Klapka V68 teplo/zima Fabie1 atd+V154+ konektor
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
- Přílohy
-
Klapka topení Fabie manuálně.pdf- (19.38 KiB) Staženo 176 x
- hajeklubos
Během roku jsem bastlil na několika klapkách teplo/zima (Škoda)apod. Tak předkládám několik poznatků, které se mohou hodit. S motorpotenciometry jsem jezdil na stole pomocí ŘJ 6Q0 819 45 Fabie1. Mám dvě ale nemohu s určitostí tvrdit, že jsou úplně OK. Různě jsem zkoušel více klapek a všechny se chovají v podstatě stejně a to včetně fungl nové Valeo. Tři, které jsou opravené v autech zatím chodí. Vypozoroval jsem následující princip akce a reakce jak se to chová bez připojení k termostatům a sítě auta. Při nastavení jiné požadované teploty na regulaci přichází krátký impulz na piny 4 a 6. Motor se pootočí a systém očekává změnu napětí na běžci poti. (piny 1 a2)V případě, že k ní nedojde po 1s to zkusí znova. Když opět nedojde ke změně zkusí to asi za 1min znova. To se několikrát opakuje. Potom dojde k zablokování a systém to znova opakuje po vyp/zap. Když jede z 16st na požadovaných 28st jede plynule. Když požaduješ jenom třeba 22 tak krokuje. Z 28st na 16st jede plynule a hned. Když jedeš jenom na třeba 22st tak krokuje ale moc se mu nechce a někdy se zastaví a dojede až třeba za minutu. Nebo se to blokne. Třeba je problém u ŘJ ale proč u obou. Že by typická chyba?? Když nedojíždíš nad 26stupnů tak je vše bez problému. Když se to sekne ,nastavíš 16st (jede na 0,6V)a po asi 5s se vrátíš na třeba 24st a jede to dále bez problému. Když ne tak vyp/zap. Novou ŘJ, to né to je raketa. Takto s tím jde žít. Na obrázku je poslední varianta opravy trimru. Jenom vypláchnutí je málo. Vypláchnutá klapka, která ležela rok v šupleti nechtěla chodit, musela se rozhýbat,pak si dala říct. Stejně se zachovala fungl nová klapka, která ležela někde ve skladu. Tak, že nyní k napružení planžety trimru V68. Vložíš nůž pod rantl trimru a postupně utrheš plastové mezikruží. Tím se ti otevře přístup na sběrač. Trhat začni na straně od šipky. Zaaretuj si střed a napruž od sebe 2malé sběrače u středu trimru. (jeden od druhého)Tím se napruží i sběrač na odporové dráze. Šťouchni hodinářským šroubovákem mezi planžetky sběrače na odporové dráze , musíš je mírně odehnout do strany aby jezdily po jiné dráze. Celý trimr jsem promáznul grafitovou vaselinou. Snímaná napětí zůstala stejná. Bar na Multimetru přestal úplně kmitat. Také elektrolyt 22mikrofarad mezi 1 a2 zklidní tendenci kmitání motoru v některých polohách. Při 100M již pohon přejíždí a pak vrací se. Kondík v autě zatím neodzkoušen. Až zjistím, že trimr je nepoužitelný mám připravené řešení s Trimrem PIHER PT15GV (Mouser)nebo s 90stupnů pootočeným PT15HK.(GME) Mohlo by to tam jít nabastlit. No s něčím si hrát musím. Opava za 10Kč no nekup to.
Nějaká data - napětí na běžci trimru (pin 2) klapky v ustálené pozici proti (pin 1) při nastavené teplotě:
16 – +0,6V
18 – +1,6V
22 - +3V
26 – +3,2V
28 – +3,6V
Tato napětí jsou v podstatě stejná u všech klapek s motorkem 47 až 50ohm a trimrem 4K7 až 5K.
Motorek v pertlu rozřezávám, napružím sběrače a leštím komutátor. Jsou dva druhy motorků, na první pohled stejné. Trimry jsem viděl 3druhy.
Luboš
- Přílohy
-
Klapka topení Fabie1 zapojení řízení 12 2023redukce.pdf- (126.87 KiB) Staženo 141 x
- hajeklubos
Na druhou stranu je už málo lidí, kteří se v tom budou hrabat. Bohužel převládá trend : Kup nové v Číně. Proto jsme tam kde jsme.
Tak klidné Vánoce
Luboš
- Přílohy
-
Klapka škoda V154 zapojení řízení 12 2023redukce.pdf- (182.2 KiB) Staženo 125 x
- hajeklubos
Luboš
- Přílohy
-
konektor Copy 11.stl.zip- (97.71 KiB) Staženo 110 x
- hajeklubos
V osazovaných klapkách V68 je pěknej, no nepřehled. Tak,že nejprve vyndat, co tam vlastně je, pak řešit opravu nebo náhradu. Zatím to vypadá, že klapky s oválným, dvouřadým konektorem mají stejný vnitřek. Jsou různé výstupní packy (kola) ale např. druhovýrobní Borsehung 1J1907511 za 700Kč (červená packa na obr) jde přendat motor a potenciometr do orig. Bosch 6Q0907511 za 3 až 5tis. To, když nechceš opravovat motor a potenciometr. Vše podstatné bude nové. Pozor na kontakty motoru, každý má jinou šířku, tak napružit, jinak je to stejný. Tištěný „servisní“ 3D konektor při testování klapky opatrně a s citem nasazovat. Zakroužit a lehce tlačit jinak hrozí ohnutí pinů. Ještě na něm zapracuju. Připomínám, že i novou klapku před montáží projezdit. Zatím jsem konektor doladil o rantl aby konektor šel lépe zachňapnout při vyndavání,ale má to 0,5Mb, tak jestli někdo chce xxx.stl tak SZ. Aby bylo možné jakoukoliv koncernovou klapku dostat provizorně do požadované pozice potřebuješ dva konektory na obrázku a přiložené schema,pak řešit co dále. Jak prosté.
Nemá někdo změřenou hodnotu termočlánků u topení G191 G263 G192 při
20stC.
Luboš
- Přílohy
-
klapka V68 a V154ručně.pdf- (197.53 KiB) Staženo 106 x
- hajeklubos
Luboš