LED kontrolka EATON
Moderátor: Moderátoři
Sériovej odpor v metalizovaných 0,6W je na pracovní napětí 350V. Dal jsem dva v sérii na základě dřívějšího zvyku, že Teslácký uhlíkáče TR212 a TR213 na 220V musí být dva odpory v sérii. Nebyl jsem si jistej, co jsou použitý odpory zač.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Z 11 ks, co jsem opravoval bylo 4 ks osazený červenou vysokosvítivkou, ty všechny na proudu 2,5mA drží. Dalších 7 ks osazeno bílejma, z toho vadných bylo 5 ks. Zase 2,5mA, vše GME z jednoho šuplete, typ nejsem schopnej dohledat.
Ty bílý Ledky jsou nějaký choulostivější. Zajímavý ale je, že všechny, co odešly bylo zapojení odpor - 1N4007 - Ledka. Vždy jen Ledka. Ty bílý, co přežily, měly v sérii odpor a Ledku a k Ledce byla antiparalelní dioda 1N4148. Byl jsem línej po zdejší diskuzi to předělávat.
Nějaký vysvětlení proč jedno zapojení drží a druhý ne? Lepší ochrana Ledky antiparalelkou proti pulzům přepětí?
Celeron píše:Nějaký vysvětlení proč jedno zapojení drží a druhý ne? Lepší ochrana Ledky antiparalelkou proti pulzům přepětí?
Když je dioda antiparalelně, je v závěrném směru na LEDce jen bezpečných 0,7V.
Když je dioda sériově, těžko říct, jak se to závěrné napětí rozdělí mezi ty dvě diody, ale zřejmě bude na LED-ce víc než povolených 5V.
Normálním voltmetrem se to změřit nedá, vstupní odpor voltmetru je mnohem menší než co má dioda v závěrném směru...Kvicala_r píše:Nezkoušel jsi změřit, jaké napětí v závěrném směru na té LED vytvoří IR té usměrňovací diody?
Před dvěma lety mě tady pár lidí doporučovalo vyhodit antiparalelku, že to zbytečně žere a topí. No a ejhle, nečekané se projevilo. Netopí, odpory mají kolem 30°. A rozdíl ve spotřebě? Kolik má základní citlivost 4Q elektroměr?
rnbw píše:Biele a modre LED ochadzaju bezne aj v bezpecnom prostredi (napajane z DC zdroja) - za par rokov sa "vysvietia".
No nevím. 2012 jsem koupil na chodbu tuhle orientační ledku. Postupně umřela asi po roce. Tak jsem ji rozlouskl (pěkná pakárna) a dal něco vysokosvítícího bílýho z GME. Svítí dodnes jak se setmí, odhadem 35-40 tisíc hodin. Nepozoruju že by nějak viditelně slábla.
V čelovce mi odešla na pokles svitu střední bílá dioda ještě dřív než první sada AAA baterek. Taky jsem tam vrazil něco bílýho z šuplete, možná tu samou jako do toho orientačního svítítka a taky asi 6 let žádnej problém.
Asi není bílá Ledka jako Ledka...
- tomasjedno
Škoda že tě nenapadlo tam tu seriovou diodu přidat, tzn. tu antiparalelní tam nechat. Vyhodit ji ti radil jen jeden.Celeron píše:Před dvěma lety mě tady pár lidí doporučovalo vyhodit antiparalelku, že to zbytečně žere a topí. No a ejhle, nečekané se projevilo.
V jakým stavu byly Ledky už nepamatuju. Ale i kdyby měly šlus, ty sériový odpory by neměly dovolit takovej proud aby to celý zkarbonizovalo. Otázka je, jestli vadná Ledka je u origo zapojení příčina a nebo následek. Grecy byly dobrý ve všech.