Náhrada motorku ke gramofonu

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#16 Příspěvek od Kremik »

Co je to laditelný krystal??? 8O V sérii s R51 a R52.
Kolik teče tím motorkem když se točí naprázdno a kolik když ho zastavíš?
dvorak

#17 Příspěvek od dvorak »

Ten "laditelný krystal " ale s motorkem nesouvisí, vede k zesilovač - přikládám 2. část schematu.
Přílohy
schematic 2.pdf
(145.86 KiB) Staženo 104 x
Kremik

#18 Příspěvek od Kremik »

Já vím že ne, ale zaujalo mě to, protože jsem to ještě neviděl - ani jako schématickou značku, ani jako součástku.
VASEK_W

#19 Příspěvek od VASEK_W »

Rezistor o hodnotě 10 ohmů by neměl mít u dobrého motorku prakticky žádný vliv. Ty motorky mají odběr kolem 100mA, tak by na něm byl úbytek maximálně 1V.
Tak to zkus změřit, jaké je na něm napětí, když zapneš ten motorek. A podle ohmova zákona se lehce spočítá proud naprázdno a i při zatížení mezi prsty. Od toho lze také vycházet při stanovení závady.

Vašek
dvorak

#20 Příspěvek od dvorak »

VASEK_W píše:Rezistor o hodnotě 10 ohmů by neměl mít u dobrého motorku prakticky žádný vliv. Ty motorky mají odběr kolem 100mA, tak by na něm byl úbytek maximálně 1V.
Tak to zkus změřit, jaké je na něm napětí, když zapneš ten motorek. A podle ohmova zákona se lehce spočítá proud naprázdno a i při zatížení mezi prsty. Od toho lze také vycházet při stanovení závady.

Vašek

Takže napětí na motorku naprázdno je 10.24 V a při zablokování mezi prsty 7.28 V. Nutno dodat, že ten odpor je 5 ohm, namísto 10 dle schema.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Teď teprve koukám na tu fotku: to vypadá na motorek s odstředivým regulátorem, bez elektroniky. Takže tam může hrát i vělký přechodový ocpor sepnutého kontaktu v regulátoru. Ale ty po těch letech neopravíš nijak trvanlivě, nehledě na to, že mechanický odstředivý spínač nebyl nijak zázračně přesný už jako nový.
dvorak

#22 Příspěvek od dvorak »

Hill píše:Teď teprve koukám na tu fotku: to vypadá na motorek s odstředivým regulátorem, bez elektroniky. Takže tam může hrát i vělký přechodový ocpor sepnutého kontaktu v regulátoru. Ale ty po těch letech neopravíš nijak trvanlivě, nehledě na to, že mechanický odstředivý spínač nebyl nijak zázračně přesný už jako nový.

A šel by tam dobastlit nějaký ten el. regulátor, kterým by se daly poštelovat otáčky ? Podle zvuku reprodukce by to chtělo o chlup zrychlit otáčky.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

To snad ani není potřeba, možná má jen oprskaný odstředivý kontakt: motorek má z boku dírku, natočíš rotor tak, abys tou dírou měl přístup ke stavěcímu šroubku regulátoru, použij šroubovák a utahováním šroubku mu přidej.
Nemám obrázek zrovna toho konkrétního motoru, ale vypadá to nějak takto:
Přílohy
flc_regulator.png
Obvyklé provedení odstředivého spínače.
Obvyklé provedení odstředivého spínače.
dvorak

#24 Příspěvek od dvorak »

Ten motorek bohužel žádný boční otvor nemá... Nicméně jsem znovu vše důkladně očistil a trochu podložil zespodu motorek - je uložen na 3 šroubech s jistou výchylkou ve všech směrech (plovoucí), tím podložením se ta pohyblivost poněkud snížila. Nyní je reprodukce již snesitelná, kdo má hudební hluch, moc nic nepozná.

Ještě odkaz na motorek:

https://www.ebay.com/itm/125514860634

A také renovace motorku obdobného typu :

https://www.youtube.com/watch?v=RomHZoe4b6U
VASEK_W

#25 Příspěvek od VASEK_W »

dvorak píše:
VASEK_W píše:Rezistor o hodnotě 10 ohmů by neměl mít u dobrého motorku prakticky žádný vliv. Ty motorky mají odběr kolem 100mA, tak by na něm byl úbytek maximálně 1V.

Vašek

Takže napětí na motorku naprázdno je 10.24 V a při zablokování mezi prsty 7.28 V. Nutno dodat, že ten odpor je 5 ohm, namísto 10 dle schema.

Ale já měl na mysli změřit napětí pouze na rezistoru (prostě přiložit měřicí hroty na oba konce toho rezistoru), pak lze z napětí, které se na něm při provozu naměří usuzovat na stav motorku.
Např: při odlehčení motorku musí klesnout i hodnota napětí na rezistoru, protože obvodem poteče menší proud a dle ohmova zákona bude tím pádem i menší napětí na R, a samozřejmě to platí i naopak.

Měření napětí přímo na motoru je k ničemu a nic neříkající pro nějaké závěry :-(

Je potřeba mít na toto měření rychlejší ručičkový měřák, kde lze sledovat rychlé změny v obvodu.

Vašek
dvorak

#26 Příspěvek od dvorak »

OK, ručičkový jemný voltmetr mám a znovu to zkusím po očištění komutátoru motorku, který jsem rozdělal (foto) a doufám, že jej složím. Trochu výhoda je, že ta řamenička není nalisovaná, ale na šroubku.
Pod ní (zevnitř) je jakýsi setrvačník, zřejmě regulátor otáček, je čistý.
Tak to napětí na odporu 5 ohm je 0.13 V naprázdno a při přibrzďování až do úplného zablokování se pohybuje postupně až do 1.5V.

Po sborce motorku a jeho instalace se zdá, že je to již dobré. Pravda, že v dlouhých tonech slyším trochu kolísání, ale to bych spíš přičetl unavenému gumovému kolečku nebo houpající se desce - podložka na talíři není ideálně přilepena.
Děkuji všem za dobré rady, zas jsem o něco chytřejší.
Přílohy
DSCN1869.JPG
DSCN1869.JPG
Odpovědět

Zpět na „Součástky“