Zavírání kurníku
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
MiraSt píše:Dávám v zimě sušené, nasečkováné kopřivy. Mám jich nasušených dohromady 60 litrů v plastových barelech.
Moje bábrdle chodila slepicím na hřiště na šneky. Pak jim je rozbíjela paličkou a slepice se mohly zbláznit, asi to byl původně masožravej dinosaurus. Nesly pak každá jedno denně.
Ale bacha, jednou jsem musel jedný tahat zašprajcovanou skořápku peanem z krku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
Edit: opraven výrobce
tomasjedno píše:Dvakráttermit256 píše:Ten pohom ma 18Nm, coz znamena ze by mel zvednout na kladce o prumeru 1m zhruba 1,8kg.
Jasne, mas pravdu, polomeru 1m
Tech 8Nm bude nejspis malo, musis pripocitat ztraty tim prevodem, trenim apod. ktere pri takovem usporadani nebudou uplne zanedbatelne. Taky zalezi pri jakem momentu ten pohon vlastne vypina, jestli pri tech 8Nm, tak s tim ani nehnes.
Kdyz jsme u tech slepic, funguje tohle pri jejich chytani obecne, nebo jen tahle byla extremne hloupa https://vid.pr0gramm.com/2022/12/25/04c ... 84eed3.mp4
- tomasjedno
Krouťák se vždycky počítá síla krát dýlka páky (= poloměr otáčení), proto Nm neboli "ňůtn krát metr". Když zkrátíš páku X-krát, na stejnou sílu na jejím konci musíš ve stejným poměru ZVĚTŠIT kroutící moment - neboli, při stejný síle působící na konec páky jejím zkrácením se výslednej kroutící moment na ose zvětší v poměru zkrácení páky. Pro krouťák 8Nm (= přibližně 80 deka na metrový páce) a páku 30cm dlouhou můžeš počítat, že to v nejhorším možným úhlu (páka kolmo ke směru pohybu) zvedne 8x 0,3 = ani ne 25 deka = 1/4 kila. V takovejch případech bych vždycky uvažoval o protizávaží, který by mi kompenzovalo statickou váhu zavěšenejch dvířek stejně jako je to třeba u výtahu. Pokud se nebude váha dvířek ani protizávaží měnit v závislosti na počasí (namoknutí nebo sníh/namrzlej led), mohl by ses při použití protizávaží s potřebným krouťákem dostat jen na jednotky Nm, doslova jen na sílu potřebnou k překonání posuvnejch odporů.solf píše:Byl jsem to ještě změřit a ta páka má nakonec jen 30 cm, to je dobře nebo špatně z hlediska potřebného krouťáku? A těch 8Nm vždy deklarují jako minimum, takže reálně by měl motůrek mít větší sílu.
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
To si jako fakt myslíš? Čím přemýšlíš?EKKAR píše:Když zkrátíš páku X-krát, na stejnou sílu na jejím konci musíš ve stejným poměru ZVĚTŠIT kroutící moment - neboli, při stejný síle působící na konec páky jejím zkrácením se výslednej kroutící moment na ose zvětší v poměru zkrácení páky.
Aha, ona to byla zkouška na nečisto na silvestrovskou estrádu.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele: