Novostavba: konvenční, nebo inteligentní instalaci?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#61 Příspěvek od p32 »

ransom píše:Na čištění plotýnek vypínáš sporák proč?

Ještě jsem neviděl rozvodnici v bytě jinde než nad vstupními dveřmi (u stropu). :wink:
Ty nejsi ženatý, že se ptáš na to vypínání? :lol:
termit256

#62 Příspěvek od termit256 »

Kazda normalni varna deska ma na tohle zamek, precti si navod.
p32

#63 Příspěvek od p32 »

Zase trolluješ? Ožeň se.
ransom

#64 Příspěvek od ransom »

p32 píše:Ty nejsi ženatý, že se ptáš na to vypínání?

Jsem ženatej tak moc, že to víc ani není možný. Jenomže jak to s tím souvisí...

Berme to tak, že si každej svou vlastní instalaci uzpůsobí (v rámci norem a zdravého rozumu) svým vlastním potřebám.

Já tedy za třicet roků elektrikařiny udělal nade dveřmi rozvodnice asi tak dvě. Což bude dost mizivé procento. Nemám to rád.
judeware

#65 Příspěvek od judeware »

Existuje pro ten účel další speciální "třífázový" díl na lištu? Nebo "něco", co by se vešlo k páčkovému vypínači na stěně nad sporákem?
Sporákový vypínač se už dávno nedává. Hyzdí stěnu, chytá se do něj bordel z vaření. Standard je připojovací krabice za sporákem. Když se použije větší/hlubší, můžeš do ní dát malé vestavné svodiče D.
Dotaz jsem položil kvůli zjištění možností ochrany pevného spotřebiče typu sporák (s elektronikou). Malé vestavné svodiče? Přesně tohle je významově důležité.

A pak se to tu tradičně odchýlilo. :D O vypínači jsem se zmínil jaksi okrajově, bylo to první místo, které mě v souvislosti s umístěním ochranného prvku napadlo. Ale když už se to nakouslo...
Vypínač mi zbytný nepříjde, asi jako záchranná brzda ve vlaku. Něco se poséře (přepínač ploten, trouby, něco začně smrdět, vydávat pazvuky). Rozhodně je pro typickou neelektrickou hysterickou (však poučenou) babu rychlejší hmátnout po páčce, než řešit jističe přírodavíkde. A taky je to dobré opatření proti uvedení do chodu malými dětmi. A nastane-li havarijní situace, je obsluze nějaký dotykový zámek plat prtný. Ad estetika - pokud zrovna v kuchyni není moderní nerezový "komín" s trychtýřem, bývá nad sporákem konvenční odsavač, připevněný ke skříňce nad ním. I tam občas vypínač nacházím (v "zádíčkách" skříňky bývá výřez). A pokud budou chtít mladí ten "komín", umím si vypínač představit v prostoru pod pultem linky (viz výřez v zádíčkách).
Naposledy upravil(a) judeware dne 26 pro 2022, 15:16, celkem upraveno 1 x.
p32

#66 Příspěvek od p32 »

ransom píše:
p32 píše:Ty nejsi ženatý, že se ptáš na to vypínání?

Jsem ženatej tak moc, že to víc ani není možný. Jenomže jak to s tím souvisí...
No, právě. Ženské to nevymluvíš nějakými přiblblými radami o zámku, návodu a další hysterické rady. Když ji řekneš, že tam má páčku a až potom ať volá, tak máš pokoj na furt. Samozřejmě jsou i ženské, které si ten návod umí v případě nějaké "živelné havárie" v klidu během minuty najít a přečíst, ale na to bych zase tak moc nespoléhal. Určitě rychleji doběhnou k vnitřní rozvodnici a vypnou ten správný jistič, pokud vědí, kde to je. :wink: Ale pohádky o tom, jak si hezky přečtou návod a vymění pravidelně olej v autě, to jsem taky už slyšel.
termit256

#67 Příspěvek od termit256 »

Normalni clovek si spinace na plotynce bez problemu zamkne zpusobem k tomu urcenym. Pokud ma tva zena obdobne rozumove schopnosti jako ty, nedivim se ze potrebujete nejakou paku na zdi. :-)

Normalni clovek taky uklizi varnou desku casteji nez jen na vanoce, takze si nemusi cist navod pri kazdem pokusu o zamceni. Normalni clovek je schopen udrzet v hlave vyznam tlacitka jez pouziva nekolikrat tydne.
Kdyz ale ne, paka na zdi s napisem to resi, v tom mas pravdu. Jen by bylo asi jednodussi dat ten napis primo k tomu zamykacimu tlacitku a usetril bys za paku, ale to je uz asi moc uvazovani ze :-)
p32

#68 Příspěvek od p32 »

Moje žena má určitě více inteligence než ten tvůj přítel. :lol:
judeware

#69 Příspěvek od judeware »

termit256 píše:Normalni clovek si spinace na plotynce bez problemu zamkne zpusobem k tomu urcenym.
Normální člověk především čte v diskusi všechny relevantní příspěvky, jako ten můj z 26.12. 12:52h (postpubertální polistopadově narozený hmyz se mezi normální, zdá se, nepočítá).

"Normální" člověk by přijal fakt, že šlo o podtéma přepěťové prvky a jejich nasazení s pevnými spotřebiči typu (nejen) sporák (čirou náhodou zmíněný). A že o způsob "uzamykání" před mytím spotřebiče tady vůbec nešlo.
termit256

#70 Příspěvek od termit256 »

Normalni clovek kdyz nevi o cem je rec a je liny si precist vlakno cele aby to pochopil, neplete se do toho.
p32

#71 Příspěvek od p32 »

Tak nebuď líný a začni číst. :lol:
judeware

#72 Příspěvek od judeware »

Malá kvazianketa k tématu novostavba (a já)...

[1] Světelné okruhy byste dělali { a) / b) / c)}
• tradičně, s dvoustavovými spínači/přepínači a odbočnými krabicemi s věnečky
• hvězdicově se středem v rozvaděči, se spínacími prvky na liště a tlačítky bez aretace
• hvězdicově se středem v rozvaděči, se spínacími prvky v dotykovém regulátoru osvětlení (v místě běžného vypínače) ála Elektrobock DR2-SD
• hvězdicově se středem v rozvaděči, se spínacími prvky na liště, ovládanými tlačítky, resp. ze "smart" zařízení typu tablet/telefon v součinnosti s rozvaděčovým PLC

[2] Vedení do míst předpokládaných vypínačů byste prováděli
• klasicky "CYKY"
• s jedním kabelem UTP navíc (rezerva pro kdovíjaké futuristické rozšíření)
• v trubce, šnůrová silovina (má smysl?), rezervní UTP

[3] Váš názor na rozvod centrálního vysavače v novostavbě (plus jednou větou důvod)
• ANO
• NE

[4] Za vhodný počet proudových chráničů považujete { a) / b) / c)}
• jeden
• dva (koupelna/zbytek domu)
• tři (koupelna/vrata+pergola+venkovní osvětlení/zbytek domu)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“