PE 2023

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

termit256 píše:
Celeron píše:Termite, když už tak žehráš nad úrovní AR/PE, jestlipak jsi tam někdy něco poslal abys obohatil obsah? Cokoliv, nemusely to být ani ty tebou požadovaný soudobý, aktuální a geniální konstrukce, co by hned stavěla půlka čtenářů.

On je to predevsim business majitele toho casopisu, ne nejaky dobrocinny bazar. O zajimavy obsah by se mel starat on, ne ctenari...

Nesmysl: AR bylo pro celé generace vždy alespoň významnou částí "čtenáři sobě". Časopis měl jak stálé přispěvatele, tak tam posílali své konstrukce i čtenáři. Jen je k tomu musel někdo vyhecovat, aby redaktoři měli co nejméně práce s jeho úpravou pro zveřejnění (mnoho let byl vrcholem techniky psací stroj, který pro mnohé znamenal neuvěřitelnou překážku, zvlášť, když ten text musel pak sazeč opsat do linotypu; překlepy opravit, to strašně zdržovalo). Dnes to pošleš mailem, klávesnice tě neděsí, a je to.
Odhaduji, že dobrých a zajímavých bastlů vzniklo desetkrát víc, než kolik jich vyšlo v AR, shořely na potřebě štábní kultury potřebné pro zveřejnění. Prostě je autoři nikdy neposlali. Ona je to taková tvorba "do tmy", zpětná vazba minimální, jak má autor vědět, kolik zájemců si to přečetlo, a kolik z nich se do toho pustilo? Proč by to posílal do Amára, když jinde má zpětnou vazbu od zájemců, i když často zaprasenou zbytečnými kecy trollů, kteří k tématu nemají věcně nic...
Taky jsem kdysi přispěl (vyšlo v AR7/96, honorář jsem dostal). Tady jsem to vložil jako článek o sedm let později.
Zapojení i s plošňákem navržené v roce 1992, součástky sehnané do týdne, ubastlené a vyzkoušené jsem to měl během dalšího týdne. A v televizi to makalo řadu let, bezúdržbová věc.
Popis jsem ale pořád upravoval a výkresy čekaly na štábní kulturu nejméně tři roky, než jsem usoudil, že už je to zralé na zveřejnění. A pak teprve jsem to poslal.
Měl jsem takových konstrukcí víc už předtím, ale, než jsem kteroukoli zdokumentoval do přijatelné podoby, obvykle vyvstaly nové otázky, na kterých se podepsal směr vývoje elektroniky (například útěk od dosud žádaných formátů záznamu): bude o to mít ještě vůbec někdo zájem? Už to dlouho nebyly ty "soudobý, aktuální ani geniální konstrukce". Odváděly žádanou práci vždy dost dlouho, než jsem usoudil, že bych se za jejich zveřejnění nemusel stydět. Jenomže svět elektroniky byl mezitím zase jinde. Nechtěl jsem pak posílat něco, co už patřilo historii, součástky se loví ze šuplíku, protože na trhu už nejsou, existují modernější a třeba i by se to s nimi zjednodušilo, patrně nikdo další to stavět už nepotřebuje... Chtěl bych, aby se našli dva tři další, kterým to skutečně k něčemu bude, ale nedělám si iluze, že mezi námi ještě aspoň ti dva běhají. Nakonec jsem žádnou jinou konstrukci do AR neposlal, některé z článků původně připravených pro AR jsem dokončil až pro Bastlírnu a ještě hlavně proto, že si tu o to někdo řekl.

A ještě drobná připomínka: o vynálezcích a inovátorech si čtu rád, třeba bych je na netu nehledal, kdyby se o nich nepsalo někde jinde. Je mi jedno, jak dlouho na nás koukají někde shora, je mi i jedno, jestli se jejich vynálezy ještě dnes někde využívají, nebo ne. Věřím totiž na to, že bez znalostí o minulosti dřív nebo později ztratíme budoucnost. A vím o lidech, kteří přesně podle toho dopadli. Ale to jen tak na okraj.
Yarda1

#32 Příspěvek od Yarda1 »

Celeron píše:... jestlipak jsi tam někdy něco poslal abys obohatil obsah...

Sice to není na mne, mně jednou otiskli článek v časopisu Elektronika, jak upravit terminál
http://kormus.cz/mvt/pocitace/sm_7202.php
aby uměl i malá písmenka i s háčky a čárkami. Pak za mnou chodili kolezi z fabriky, abych jim to udělal taky.
:-)
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od kulikus »

Yarda1
Jé, na tom jsem v mládí (1986) pochytil základy jazyka BASIC. Můj první kontakt s výpočetní technikou. :-) Měli to vystavené a zapnuté asi týden na výstavě kancelářských strojů v Pardubicích naproti naší jídelně (SPŠE). Do dnes jsem nevěděl zda ten Basic běžel lokálně nebo někde na sálovém počítači. Teď je to jasné.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od kulikus »

Hill, vnímám to stejně. Mám už něco za sebou a zajímá mně kontext věcí. Kdo z vás ví komu je připisován objev elektřiny a v kterém století a desetiletí? Nápověda - objevitel sklízel i jízlivý posměch ve 'vědeckých' kruzích kvůli experimentu, a kterém ji demonstroval.
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Jistě myslíš talošskýho medikuse und fyzikuse und silozpytce Lujdžiho Galványho, kterej svoji elektryckou theoryji dokazoval na posolenejch žabích haxničkách ... ????
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

Yarda1 píše:Sice to není na mne, mně jednou otiskli článek v časopisu Elektronika, jak upravit terminál
http://kormus.cz/mvt/pocitace/sm_7202.php

7202 terminál u SM3, SM4 a 5211 byl v naší početce úzkej profil, prostě nebyly, plánovaný hospodářství nedodalo. Tak jsem místo něj namastil jeho funkci do SAPI 1 s Merkurem 64 zn/20ř a Consuláckou placatou kvávesnicí. Připojovalo se to přes proudovou smyčku. Asi 15 ks jich makalo od roku 1986 až do zrušení početky v roce 1991. Tenkrát jsem se na tom "šíleně" obohatil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Yarda1

#37 Příspěvek od Yarda1 »

kulikus píše:... Kdo z vás ví komu je připisován objev elektřiny a v kterém století a desetiletí? ...

Loni jsem padnul na tuhle knihu
SVĚT ELEKTŘINY Ing. Jiří Tříska
stálo mne velké mravní úsilí ji neukrást. Tak třeba jsem se tam dočetl, že hodně dlouho se myslelo, že elektřina a magnetismus jsou dva různé jevy.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 17 led 2023, 10:55, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od kulikus »

EKKAR píše:Lujdžiho Galványho...
Rok 1780.
Tedy to, co před 230 lety s posměchem 'odborníků' cukalo zbytkem žabky, dnes tvoří základ naší civilizace, pohání robotycké výrobní linky, přenáší obrovské informační toky atd..
I dnes jsou tu tací, co se vysmívají. ;-/

Mimochodem, existuje podložená hypotéza (Chrystopher Dunn, Elektrárna v Gíze), že vf energie byla v Gýze využívaná před 8 tisíci lety tj. 6000 let před naším letopočtem.
termit256

#39 Příspěvek od termit256 »

Jo, podleozena. Pyramidy slouzily k cituji "vytváření harmonických rezonancí se Zemí a přemeně vibrační energie naší planety na mikrovlnné záření" :-)
Samozrejme neopomneli do toho zamotat Teslu apod. jak uz to u podobnych posuku byva pravidlem :-)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od kulikus »

termit256 píše:Samozrejme neopomneli do toho zamotat Teslu apod. jak uz to u podobnych posuku byva pravidlem :-)

A 'Hop na ...' :-)

Jako profesionální elektronik (vš) a radioamatér mám možnost posoudit kontext a spojitost dedukcí, které autor v knize předkládá. Začal jsem tu knihu číst ze zvědavosti jak může ta hromada kamení souviset s elektrikou. Moje původní skepse se s každou stránkou měnila ve zvědavost, údiv, ohromení, souhlas, respekt až obdiv a nadšení. Zahrnuje brilantní kombinaci archeologie, geologie, akustiky, mechaniky, fyziky, chemie a vede to k vf elektřině.

Termit256 čestně přiznává o několik příspěvků dříve - cituji: 'Dal je par stranek pro radiomatery v cemz se vubec neorientuju'.
Ale nemá zábrany označit autora/y pojednání, ve kterém se vůbec nezorientuje, protože to pravděpodobně přesahuje jeho obzory (radiotechnika, vf, vn) za pošuky.
Inu, 230 let od Galvaniho, ale jaká to podobnost v charakterech lidstva.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jezevec »

kulikus píše: ...Zahrnuje brilantní kombinaci archeologie, geologie, akustiky, mechaniky, fyziky, chemie a vede to k vf elektřině...

No, ještě jsi zapomněl "volnou energii"...
termit256

#42 Příspěvek od termit256 »

kulikus píše:Termit256 čestně přiznává o několik příspěvků dříve - cituji: 'Dal je par stranek pro radiomatery v cemz se vubec neorientuju'.
Ale nemá zábrany označit autora/y pojednání, ve kterém se vůbec nezorientuje, protože to pravděpodobně přesahuje jeho obzory (radiotechnika, vf, vn) za pošuky.
Inu, 230 let od Galvaniho, ale jaká to podobnost v charakterech lidstva.

Radioamater nejsem, ale jsem si 100% jist ze to co tam tvrdi jsou naproste nesmysly. A jestli tomu veris, tak jsi pitomec. Sorry ze to takhle natvrdo rikam, ale jinak se to nazvat neda. Ty jsi presne ten typ lidi, kvuli nimz vlady zavadeji cenzuru dezinformaci. Kdyby nebyli lidi pitomci a neuverili by kdejake hovadine, nemuseli bychom ty aeronety a spol blokovat.

Rekl bych, ze typek to ma z jakehosi priblbleho americkeho serialu ktereho jsem kdysi par dilu videl a kde na pyramidach pristavali ufoni ci co. Tomu taky veris? :-)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od kulikus »

Inu, udivuje mně ten radikální přístup k věcem o kterých ještě nic nevíš (ve smyslu nepřečetl jsi to). Přijde mi to jako bavit se o ústavě s čtenářem Blesku, který viděl pouze její fotku a proto ji zná a má na její obsah nezvratný názor - ústava je o celebritách. Víc k tomu není co říct.

Ještě snad - zažil jsi ten pocit prolistovat skrypta na začátku semestru? Samý volný energie, co? Nebo vlastně, dezinformace?
:-)
termit256

#44 Příspěvek od termit256 »

I ctenar Blesku s jistotou rekne ze pomoci ustavy zadnou mikrovlnnou energii nikdo nevyrobi. Na to nemusi byt radioamater.
A s pyramidami je to uplne stejne. Je to jen hromada kameni :-)
A kdo tomu veri, tak uveri jakekoliv hovadine. Jeste jsi mi neopovedel na otazku, jestli veris ze na pyramidach pristavali ufoni.

Nez zacnes procitat vysokoskolske "skrypta " mrkni do ucebnice cestiny pro zakladni skoly.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Hubert_79 »

kulikus píše:Inu, udivuje mně ten radikální přístup k věcem o kterých ještě nic nevíš (ve smyslu nepřečetl jsi to)

Nene :lol: To, že tebe něco uvedlo v úžas naprosto nic neznamená. Opravdu ne.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“