Vybíječka autobaterie - držák topení
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Vybíječka autobaterie - držák topení
Že existuje tovární programovatelný zatěžovací " odpor" mě upozornil kamarád ale z toho já bych neměl žádnou radost z bastlení. Navíc nepotřebuji nic regulovat 12V/5A/10A. Jak říkám, je to jen stará autobaterka.
Pozn. stl k dispozici.
Luboš
Popř. i víc kusů s menší wattáží (dle potřebného příkonu)...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
hajeklubos píše:...Že existuje tovární programovatelný zatěžovací " odpor" mě upozornil kamarád ale z toho já bych neměl žádnou radost z bastlení. Navíc nepotřebuji nic regulovat 12V/5A/10A. Jak říkám, je to jen stará autobaterka. ...
Ona ta elektronická zátěž má výhodu v tom, že se dá nastavit koncové vybíjecí napětí, při kterém sama vybíjení ukončí, takže to nemusíš hlídat. Po vybíjení ti ukáže kapacitu baterie. A také ti ukáže vnitřní odpor baterie, podle čehož se dá usoudit v jaké je kondici.
Nevýhodou je samozřejmě cena cca 1700 Kč vč. DPH.
Tiež som vyrábal zaťažovací rezistor na 12V asi 20A pre testovanie alternátorov. Kúsok kachličky asi 5 x 10 cm som omotal pozinkovaným oceľovým drôtom vhodnej dĺžky a "žiaruvzdorný" rezistor bol hotový.
100 W neznamená 100 °C. Vzťah výkonu a teploty je podstatne zložitejší.
- hajeklubos
Pozn: Teplotu jsem měřil na nechlazeném drátu „lejzrovým“ teploměrem. Jak jsem psal na EB jinde, blbě se to ale měří a asi to kecá . Proto šamot, ten by udržel i drát rozžhavenej do ruda. Nechci to poddimenzovat.
Luboš
A kutilmile - nelituju tě
Případně lze délku upravit flexou (úhlovou bruskou).
Osobně bych použil žárovky, podžhavené. Taky by šlo použít starý očesaný tišťák s vhodným motivem, jehož spoje by se pospojovaly do série. Nebo úplně nejjednodušeji - použít několik běžných odporů paralelně. Vhodný by taky byl výkonový trand na kousku chladiče.
Šamot bych vytahoval teprve pokud by šlo o nějaké kW...
Ale když už chceš použít šamot... tak tu spirálu zalij celou. Bude to kompaktní, pevné, a ani to nebude mít velkou povrchovou teplotu.