Step-up (boost) měnič
Moderátor: Moderátoři
Jeden klasický zdroj s transformátorem jíž dlouho mám. Je dvoukanálový 0-40V a 0-2,5A.
Nyní bych si chtěl vyrobit něco výkonnějšího a určitě i menšího a lehčího.
Před časem jsem známému bastlil konstrukci zdroje s regulaci 0-120V/3A.
Byl to trochu hybrid (trafo s odbočkami, volba přepínačem a později jemně doladění pomoci měniče step-down. řešil jsem to i tady na fóru. Parametrově určitě nepatří k laboratorním přesným přístrojům, ale s kolegou jsme ho odzkoušeli v praxi a funguje. Používá ho k anodizaci kovů.
Modul RD6018 je poměrně dost chválen v recenzích na youtube, takže pokusím se dohledat ještě nějaké další návody a něco sestrojím.
Nebude to kdovi jak kvalitni, ale levneji takovy zdroj doma urcite nepostavis.
Kvalitni zdroj podobnych dimenzi kupovat urcite nechces, to mi ver
https://cz.mouser.com/ProductDetail/TDK ... FZJQ%3D%3D
Na ten tvuj zdroj zapomen, ty chces z 450W zdroje pres boost menic ktery bude mit pri provozu 12V->60V hodne mizernou ucinnost napajet 1,1kW panel. Nekde se stala drobna chybka
S tím malým výkonem zdroje jsem počítal. Chtěl jsem ho pouze využít a dříve nebo později bych ho i ten step-up měnič vyměnil za vhodnější napájecí zdroj. Třeba ten co jsi mi dal odkaz.
Můj zdroj je rovněž velmi kvalitní.Jde o průmyslový zdroj a jeho cena není malá.
Modul Riden RD6024 (mal som nejaké kupóny) ma vyšiel 101€, skrinka z toho istého odkazu 37€ a napájací 1200W zdroj 84€. Ak je záujem, môžem urobiť merania osciloskopom.
Všetko sa to dá kúpiť z oficiálnej stránky Ridenu, len nemajú dopravu z Čiech, tak som tie dve veci kúpil z prvého odkazu a boli do týždňa doma.
A jasné, na vážne veci je najlepší lineárny zdroj. Na to mám 4 kanál od twintexu. Tento Riden som si zaobstaral na testovanie vecí náročných na napájanie.
Nyní jen kalkuluju zda mezi můj zdroj a panel zařadit step-up měnič nebo rovnou zainvestovat do zdroje 1200W 65V za 1500,-kč, co mi doporučil termit256.
Souhlasím,že měniček za 100,- co jsem na zkoušku koupil spíše parametrově rozhodí celý zdroj.
V jedné recenzi na youtube jsem našel test měničů z Číny.Parametrově nejlepší je s pevným výstupním napětím celý uzavřený v Al žebrovaném pouzdru.Jsou dražší (cca 500,-kč), ale nemohu se dopátrat takového co by mněl 65V a cca 10-15A.
Hodně dlouhý odkaz:
https://pl.aliexpress.com/item/10050041 ... 6075%21rec
Cena je ovšem něco přes 500,-kč. Asi bude lepší pro napájení modulu rovnou koupit zdroj 65V 1200W a ušetřit si tak problémy a zároveň prostor v krabici.
Účinnost je lepší než více spínaných zdrojů zapojených za sebou.
chima píše:...zdroj co zvládne 50V / 10A...
Pokud DC modul stojí 2200,-kč a zdroj k němu 2000,-kč a bude to cca splňovat parametry, které udává výrobce, budu spokojen.
Na AliExpressu je i laboratorní napájecí zdroj Wanptek KPS6010D 0-60V, 0-10A, 600W. Pokud by se použil tento laboratorní zdroj pak by nebylo potřeba kupovat zvlášť DC modul a zdroj k němu, protože ten laboratorní zdroj má vše dohromady. Je tam i 20A varianta Wanptek KPS6020D 0-60V, 0-20A, 1200W.