VisionBook 13WR vypina

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

VisionBook 13WR vypina

#1 Příspěvek od samec »

Mám nový UMAX VisionBook 13WR. Pri 75°C sa vypne. Napríklad pri spiustení nejakej hry je to asi do 5 minút. Je nekjaká možnosť, ako obmedziť výkon, aby sa neprehrial? Dá sa nejako znížiť napájacie napätie procesora? V BIOSe sú nejaké nastavenia, ale nepodarilo a mi k nim nájsť žiadnu dokumentáciu.

Mám aj starší VisionBook 13Wa a ten taký problém nemá ani v najhorúcejšom lete. Maximálne sa na sekundu-dve sekne, tak ho len posuniem po stole na chladnejšie miesto a beží ďalej.
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

tych 75 si nameral kde? cpu obvykle vypinaju okolo 100st C. Hry na celerone? :D predpokladam ze to je pasivne chladene takze je dost mozne ze to niekto vo vyrobe spatne zlozil... na toto sw riesenie neexistuje. Vrat ten srot tam odkial si ho vzal :D
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

To je noťas nejnižší cenové kategorie, kterou strčí do kapsy i 12 let stará Toshiba (Tecra S11-166), kterou tu teď mám odloženou, a na které jsem si odvážil hrát "Serious Sam 3". Musel jsem mít ale sluchátka, protože turbínka uvnitř noťasu se musela hodně snažit, aby to uchladila.

Promiň, ale než kupovat nový noťas nejnižší třídy, tak raději koupit repas střední. Teď Ti nezbývá jej použít tak, k čemu je určen
samec

#4 Příspěvek od samec »

Nebolo to presne 75°C, ale nejaké desatinné číslo okolo a bolo to niekde vo windows event viewer logu. Teraz ten log neviem nájsť.

Drahý notebook si strč niekam. Internety idú aj na UMAXe, záruka na drahý notebook je tiež len 2 roky a so starým UMAXom som až na nafuknutú batériu nadmieru spokojný.

Ja len chcem, aby sa nový VisionBook 13WR správal rovnko, ako starý VisionBook 13Wa. Keď nevie ísť rýchlo, tak nech ide pomaly, ale nech ide. Až mu skončí záruka, tak mu prirobím väčší chladič.
kejki

#5 Příspěvek od kejki »

Jen otázka, jak dlouho ho vlastníš a máš doma chlupatého mazlíčka?
Osobně bych to naopak poslal na reklamaci, než se zlobit s krámem za 3 tis. Může být i problém v provedení spojů, který se při teplotní námaze projeví.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

samec píše:Mám nový UMAX VisionBook 13WR. Pri 75°C sa vypne.
Jestli je nový a neměnil jsi někde nějaké nastavení, tak ho prostě reklamuj. Jinak u velkých PC jde limit pro varování nastavit v BIOSu, ale notebook by měl začít podtaktovávat procesor a jak už bylo řečeno, ta přípustná teplota bývá vyšší.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od workhard »

Než jsem zvětšil pasivní chladič na grafice v PC, tak mívala i 100°C, ale fungovala normálně.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
samec

#8 Příspěvek od samec »

V BIOSe je 5 úrovní pre tepelný limit. Povolený je len procesor a nejaký Sensor Device 4. Procesor ma prvú úroveň 95, ostatné 110.
Sensor Device 4 má nastavenia takéto:

Kód: Vybrat vše

Active Thermal Trip Toint     60
Passive Thermal Trip Point    65
S3/CS Thermal Trip Point      70
Hot Thermal Trip Point        75
Critical Thermal Trip Point   80

Takže ani neviem, čo sa prehrieva. Tuší niekto, kde je termistor 4?

V BIOSEe je tiež možnosť voľby max, výkonu procesora, ale keďže teplota je integrál výkonu, tak by som rád ponechal túto voľbu nastavenú na auto.

Potom je tam ešte možnosť nastavenia nejakých rezistorov v napájacích obvodoch, ale bez nejakého bližšieho popisu. tak neviem, či sa tými rezistormi nastavuje napätie či čo a či sa zvyšuje alebo znižuje... :nevim:
Přílohy
bios_buck.jpg
BIOS -> Advanced -> System Component -> PMIC Buck_1
BIOS -> Advanced -> System Component -> PMIC Buck_1
bios_power_limits.jpg
BIOS -> Advanced -> CPU Configuration -> CPU Power Management -> Power Limit 1 Power
BIOS -> Advanced -> CPU Configuration -> CPU Power Management -> Power Limit 1 Power
josef_novak

#9 Příspěvek od josef_novak »

Na tohle všechno ti odpoví jenom v Umaxu.
Notebook vypíná ochrana proti přehřátí. Buď je něco s chlazením, nebo si na svém oblíbeném Umaxu už nic nezahraješ.
Prodává se 2 roky a nemají tam ke stažení ani žádnou aktualizaci BIOSu. Jenom balík ovladačů, ve kterém jsou samé SPI, UART, I2C, GPIO, což je klasická skládačka, kdy na mobilní SoC pověsí všechno možné, aby se to "rádoby" vyrovnalo standardnímu laptopu.
GeXeS

#10 Příspěvek od GeXeS »

Můžeš si každopádně nainstalovat SpeedFan, OpenHardwareMonitor nebo podobný prográmek, který ti podrobně ukáže, co má jakou teplotu, abys věděl, co se s procesorem skutečně děje.
Ale jinak je to, jak píší ostatní - ojetý Superb je robustnější řešení než nové Citigo.

A konečně - v prvním příspěvku se ptáš, jestli lze nějak omezit výkon. Teď píšeš, že jsi to v BIOSu našel. Tak ho omez.
samec

#11 Příspěvek od samec »

Tak som riskol záruku, ale termistor 4 som nenašiel. Chladič sa dotýka len procesora.
Přílohy
13WR_microSD_sluchatka_USB.jpg
13WR_microSD_sluchatka_USB.jpg
13WR_main_4.jpg
13WR_main_4.jpg
13WR_main_2.jpg
13WR_main_2.jpg
13WR_main.jpg
13WR_main.jpg
13WR_vnutro.jpg
13WR_vnutro.jpg
DedVseved

#12 Příspěvek od DedVseved »

Když už to máš rozebrané, tak přilep na chladič (nad CPU) svůj senzor a srovnej měřené teploty během zátěže. Taky ten chladič zkus ofukovat ventilátorem, jestli zvládne větší zátěž.
pocitujlasku

#13 Příspěvek od pocitujlasku »

bezne procesory to robia automaticky bez ohladu na to, ako je nastaveny bios. Ked sa blizi k hranicnej teplote, tak sa sam podtaktuje.
75 moze byt na chladici, ale vnutri procesora to uz, v zavislosti na kvalite pasty a chladica aj o 10-15 stupnov viac.
No vidis, a tak si sa bal
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

To tyhle levný krámy nepodporují thermal throttling? To se prostě vypne a hotovo? To mi hlava nebere. Já bych to prostě reklamoval, pokud někde v manuálu není vysloveně napsáno, že se na něm nesmí hrát hry.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Vyvoj v Cine prebieha tak, ze ked to nabootuje do Windows, tak to ide okamzite do vyroby. Nasledna podpora je nulova. BIOS podla toho aj vyzera - plny zbytocnych, nezmyselnych a mozno aj nebezpecnych nastaveni, pretoze je to nejaka vyvojarska verzia.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“