Jak odchazeji triaky?
Moderátor: Moderátoři
Jak odchazeji triaky?
Mam v planu pouzit to male SSR G3MB na zapinani cca 80W spinaneho zdroje, protoze relatko se mi obcas prilepilo, kdyz se zdroj zapl v okamziku kdy byl NTC jeste teply. Je to naprosto nedulezity system ktery jede typicky cca 5 sekund denne, kdyz se SSR prerusi nic se nestane, ale pokud by zustalo ve vodivem stavu, mohl by se znicit krokovy motor protoze neni dimenzovan na staly chod, coz bych nechtel protoze se blbe vymenuje. Jde o to, jestli se mam drbat s hlidanim napeti v dobe kdy by melo byt vyple, nebo se SSR proste prerusi a ja to nemusim resit.
- Artaban001
Takže kromě totálního probití, nebo přerušení, jsem se setkal s jednosměrným probitím, a nebo jednosměrným přerušením.
Zákeřný je třeba jednosměrný probití, kdy triakem spínáš transformátor pro halogenky, který pak vypnes, bohužel vypneš triak jen pro jednu půlvlnu a transformátorem Ti jde jednocestně usměrněný proud a trafo může shořet.
jednosměrný přerušení Ti dělá z triaku obyčejný tyristor.
V průmyslovejch odběrech nad 5KW byly stykače a ty byly spínaný tím samým, triak BT138/800 s RC členem. Spínalo to i cívky 150A stykačů a to jsou pořádný špule. Nikdy žádný BT neodešlo. 26MD02 jsem taky nikdy žádnej vadnej neviděl, inu Sharp.
Bacha na jednu věc. Nevím, jestli to dělají všechny SSR ale 26MD02 pokud měly proud do ledky pod 6mA, tak BTAčka triaky za nima jedou jen půlvlně.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
termit256 píše:...v okamziku kdy byl NTC jeste teply...
Zkus pro tento případ zkusit ten korejskej experiment, kdy dali do serie NTC 22R a 2x PTC TDK C840-120 paralelně a přilepili to k sobě. Následně to pak přemostí relátkem.
Kód v RS je 1857846 a 191-1793.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]