LED pásek do kuchyně

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Co byste řekli na doporučení "prodejny", že LED pásek 20W/m s dotykovým ovládáním nemusí být v liště, stačí nalepení přímo na poličku (fošna masiv, majitelka si nepřeje lišty)?
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Crifodo: no, momentálně se mi nechce být vulgární (a to ani vzhledem k prodejně, ani k majitelce).

Ale jistě něco vymyslíš (myslím jazykově) ;-)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
dracekvo

#18 Příspěvek od dracekvo »

Pokud si majitelka nepřeje přisazené lišty, tak si holt bude muset připlatit za frézování a zápustnou lištu :-)

A dotykové ovládání bych nechtěl. Fakt by mě nebavilo hledat to správné místo kam pod skříňkou sáhnout. Měl jsem to tak po předchozích nájemnících a hned jsem to vyhodil, protože mě to neskutečně štvalo.

Bezdotyk, nebo někde na stěně viditelný vypínač.
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Bezdotyk, to je něco jako Theremin?
byl jsem pouze požádán o výběr komponent, kdykoliv můžu říct "promiňte ale tohle já neumím" :party:
Richard

#20 Příspěvek od Richard »

Na téma jaký použít LED pásek do kuchyně jsem napsal článek.https://www.ledkarna.cz/blog/led-pasek-pro-osvetleni-kuchynske-linky/
Přibližně kolem roku 2013 byly takovým nepsaným standardem pro osvětlení pracovní plochy kuchyňské linky LED pásky 5050 60LED/m 14.4W a dost lidí upřednostňovalo neutrální bílou 4000K. Postupným časem jsem vysledoval příklon k teplejší variantě bílé 2700-3000K, která mi je rozhodně sympatičtější. V dnešní době jsou fenoménem COB LED pásky, které ale ze své podstaty nebývají dimenzovány na výkon (kvůli horším tepelným vlastnostem). Z toho důvodu já všem doporučuju LED pásek 2216 s 240LED/m 19.2W neboť získají potřebný výkon a rovněž hustota čipů zaručuje efekt lineárního osvětlení bez světelných bodů.
Obrázek
Tento LED pásek má mnoho benefitů, mimo jiné vysoké CRI Ra>90, dělitelnost každých 12.5mm a je osazený REFOND LED se kterými mám dlouhodobě nejlepší zkušenosti.
DukeNuke

#21 Příspěvek od DukeNuke »

Já v tom tedy žádnou atomovou vědu nevidím.
Nahrazoval jsem původní zářivku, která měla 11W => nevidím žádný smysl v tom rvát tam výkony 15W/m, je to zbytečné.
Použil jsem toroidní trafo 12V/2A, k tomu PWM regulátor s 555 + FET. Vypínám vypínačem, na krabičce s trafem je vypínač naplno/regulace a potenciometr. Ztlumené to mám trvale na polovinu. Naplno to svítí už moc. Pásek jsem měnil jednou, původní byl s LED tuším 2238, nynější je tam už přes 5 let s 5050. Pásek budeš měnit tak jako tak, bo LEDky degradují i tím, že na ně svítí slunce.
Kvicala_r

#22 Příspěvek od Kvicala_r »

Mám celkem dobrou zkušenost s dotyk ovládáním - pokud někdo teda chce kapacitní senzor:
Pozice senzoru je prosvětlena LED, takže slepé hledání není třeba. Dokonce jsem ten předřadný odpor navyšoval, aby to nebylo tak ostré.
Umí nastavení PWM dlouhým přidržením přidává, po dosažení maxima zase ubírá. Při krátkém přiblížení najede s příjemnou rampou na nominál a opět vypíná s přjmeným doběhem.
Pamatuje, nastavení po vypnutí, po vypnutí zdroje najíždí někde v půlce jasu.
Mám dojem, že PWM běží snad na 30KHz.
BastlXXX

#23 Příspěvek od BastlXXX »

Malá poznámka k chlazení. Všiml jsem si, že zdrojem tepla často nejsou LEDky, ale tenký Cu pásek rozvádějící napájení. Jinými slovy teplota klesá od zdroje směrem ke konci pásku. Proto krátké úseky není nutné chladit vůbec a velice dlouhé naopak pořádně.
alxa

#24 Příspěvek od alxa »

Také malá poznámka. Když jsem mel kapacitní spínač pod linkou v LED liště a bylo trochu vice páry z vaření, tak se světlo občas samovolně vypnulo.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“