LED pásek do kuchyně
Moderátor: Moderátoři
A dotykové ovládání bych nechtěl. Fakt by mě nebavilo hledat to správné místo kam pod skříňkou sáhnout. Měl jsem to tak po předchozích nájemnících a hned jsem to vyhodil, protože mě to neskutečně štvalo.
Bezdotyk, nebo někde na stěně viditelný vypínač.
Přibližně kolem roku 2013 byly takovým nepsaným standardem pro osvětlení pracovní plochy kuchyňské linky LED pásky 5050 60LED/m 14.4W a dost lidí upřednostňovalo neutrální bílou 4000K. Postupným časem jsem vysledoval příklon k teplejší variantě bílé 2700-3000K, která mi je rozhodně sympatičtější. V dnešní době jsou fenoménem COB LED pásky, které ale ze své podstaty nebývají dimenzovány na výkon (kvůli horším tepelným vlastnostem). Z toho důvodu já všem doporučuju LED pásek 2216 s 240LED/m 19.2W neboť získají potřebný výkon a rovněž hustota čipů zaručuje efekt lineárního osvětlení bez světelných bodů.
Tento LED pásek má mnoho benefitů, mimo jiné vysoké CRI Ra>90, dělitelnost každých 12.5mm a je osazený REFOND LED se kterými mám dlouhodobě nejlepší zkušenosti.
Nahrazoval jsem původní zářivku, která měla 11W => nevidím žádný smysl v tom rvát tam výkony 15W/m, je to zbytečné.
Použil jsem toroidní trafo 12V/2A, k tomu PWM regulátor s 555 + FET. Vypínám vypínačem, na krabičce s trafem je vypínač naplno/regulace a potenciometr. Ztlumené to mám trvale na polovinu. Naplno to svítí už moc. Pásek jsem měnil jednou, původní byl s LED tuším 2238, nynější je tam už přes 5 let s 5050. Pásek budeš měnit tak jako tak, bo LEDky degradují i tím, že na ně svítí slunce.
Pozice senzoru je prosvětlena LED, takže slepé hledání není třeba. Dokonce jsem ten předřadný odpor navyšoval, aby to nebylo tak ostré.
Umí nastavení PWM dlouhým přidržením přidává, po dosažení maxima zase ubírá. Při krátkém přiblížení najede s příjemnou rampou na nominál a opět vypíná s přjmeným doběhem.
Pamatuje, nastavení po vypnutí, po vypnutí zdroje najíždí někde v půlce jasu.
Mám dojem, že PWM běží snad na 30KHz.