Konstrukce trafa 230V/VN
Moderátor: Moderátoři
Konstrukce trafa 230V/VN
Viděl jsem konstrukci trafa z mikrovlnky, které má 2,5kV na sekundáru a méně než 1 závit/V (primár vypadá na 10 vrstev po 13 závitech). Ale konstrukci tohoto trafa si neumím představit. Jak na tu malou kostru "nadupat" desítky tisíc závitů tenkého drátku a jak to odizolovat? Na 10kV se přece vůbec nedají použít klasické proklady s třepením, protože by okamžitě došlo k výboji podél čela. A už jen ten sekundár, odhaduji 30 000 závitů (!!!) a výše. A to nemluvím o trafech pro neony italské firmy FART, která dávají až 15kV na sekundáru. Střídavých, 50Hz, není to žádný pulsní zdroj+násobič.
Před lety jsem si na školní praxi vyzkoušel práci na navijárně transformátorů. Práce s dráty pod 0,1mm byla téměř utrpení. Drátek se každou chvíli utrhl.... Namotat 30 či 50 000 závitů drátkem 0,063 mm či ještě tenčím a ještě to celé odizolovat třeba na 20kV mi připadá téměř nemožné.
Nevíte někdo, jakou technologií se takové transformátory vyrábějí?
Použivalo sa to na zapalovanie v kotolnachna na lahky vykurovaci olej,dalej v sušičkach a podobne.
- Přílohy
-
Picture 726.jpg- (108.18 KiB) Staženo 148 x
Počet závitů VN cívky na trafu v TV je celkem malý, u starých ČB televizorů to bylo cca 1200 závitů, a to byla cívka vinuta na plné napětí obrazovky, cca 16kV. Takovou cívku není zas takový problém navinout a řádně zalít, aby nedošlo k výboji.
Toto trafo však pracuje normálně na 50Hz. Počet závitů sekundáru musí být obrovský, desítky tisíc. Právě nechápu jak se to tam vůbec vejde a jak je to izolované.
Rozebírat to určitě nebudu, to je škoda, občas ho používám na zkoušení neonových trubic (nedávno jsem nějaké přitáhl ze skládky). On je problém vůbec na takové napětí sehnat kabel. Sice to vedu VN kabely s měděným jádrem, původně určenými pro svíčky do auta. I tak se ale oba kabely nesmí dotýkat. Sice se neprorazí, ale kapacitní proud postačí k tomu že to začne sršet a smrdět jedovatý ozón.
Nevím jak řeší kapacitní proudy kabelů v energetice, na Lipně jsem viděl kabel na 110kV...... Je to v podstatě koaxiál, každá fáze má svůj kabel. Kapacitní proud žíly proti stínicímu plášti musí být značný při takovém napětí.
Pevnost vzduchu je asi 3kV/mm, papíru určitě větší, a tak když se nebude vinout až do kraje, nevidím v tom takový problém. 20000 závitů drátu 0,1 mm při plnění 50% dá plochu necelé 4 cm čtv.