Měření času sepnutí osciloskopem
Moderátor: Moderátoři
Měření času sepnutí osciloskopem
napájecí napětí je 12V DC.
Napadá mne za spínací kontakt relé připojit +12V DC a osciloskop a změřit dobu od zapnutí samotného zdroje po sepnutí .
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
aligator píše:Jsem takový amatér co se týká práce s osciloskopem. Můžete mne prosím poradit, jak jednoduše zjistím čas sepnutí cívky relé (v mS).
napájecí napětí je 12V DC.
Napadá mne za spínací kontakt relé připojit +12V DC a osciloskop a změřit dobu od zapnutí samotného zdroje po sepnutí .
Ano, takto to odmeras.
Pro lepší viditelnost jde součtový člen doplnit derivačními články, které zvýrazní hrany.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
samec píše:Zapoj cievku relé cez rozpínací kontakt a máš osciloskopom ľahko sledovateľný periodický dej.
Při pohybu kotvy relé se nejprve rozepne rozpínací kontakt, pak trvá pohyb kotvy a teprve pak se sepne kontakt spínací. Kotva, pokud by nezískala zvýšený rozkmit mechanickou rezonancí, by ke spínacímu kontaktu pravděpodobně ani nedosáhla.
Ovšem spínat relé opakovaně s vhodnou periodou by na oscilu pozorovatelný obraz určitě dalo. Asi by bylo zajímavé sledovat, jak se ten čas mění s polohou relé, napětím na cívce, atd.
Bacha - tohleto by platilo jenom kdybys měl na relé jeden jedinej tzv. "přepínací pár" - pokud ale na svazku máš vedle sebe několik galvanicky oddělenejch párů, jako třeba typicky na relé LUN, můžou bejt jednotlivý páry najustovaný úplně jinak a rozpínací kontakty můžou v jednom páru rozepínat pozdějc, než se ve vedlejším páru sepnou spínací - všecko záleží od pohybu kotvy a mezilehlejch přenosovejch vložek a napružení kontaktních per!!!Kremik píše:samec píše:Zapoj cievku relé cez rozpínací kontakt a máš osciloskopom ľahko sledovateľný periodický dej.
Při pohybu kotvy relé se nejprve rozepne rozpínací kontakt, pak trvá pohyb kotvy a teprve pak se sepne kontakt spínací. Kotva, pokud by nezískala zvýšený rozkmit mechanickou rezonancí, by ke spínacímu kontaktu pravděpodobně ani nedosáhla.
...