Voltík I. Propojovací kabely.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Yarda1

#16 Příspěvek od Yarda1 »

Otkundes píše:Nezlobte se, ale v popisu stavebnice Voltík 1 výrobce uvádí, že je určena pro děti od 6 let...

Na krabici je nápis, že je to nevhodné pro děti do tří let. Chci nějaké řešení, aby to nebylo nebezpečné pro batolata (ještě jsem mu to nedal a uvidím, jestli to nepočká do příštích Vánoc). Mladí s vnoučaty k nám přijedou na Vánoce, pár dní tu budou, já řeším co jim nabídnout, aby je to na nějakou dobu zaujalo a neudělali nám z bytu kůlničku na dříví.
:D
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

Otkundes píše:Stejně tak můžou mít námitky k ostrým koncům kablíků, používaných baterií

Normální baterie snad až tak nevadí, ovšem nabíjecí články s páskovými vývody je možná lépe schovat :-)
Měl jsem tak na stole položenou "kostičku" složenou ze čtyř AAA NiMH článků propojených páskovými vývody a dva pásky samozřejmě trčely. No moje tehdy ještě malá dcera ji vzala právě tak šikovně, že palcem chytla tu stranu kde vývody nebyly, zatímco ukazováčkem a prostředníčkem chytla tu protější stranu s vývody, čímž je pritiskla k pólům sousedních článků. Uďělala krok nebo dva, baterka letěla na zem a na bříškách prstů měla vypálené puchýřky. Není to žádná třasořitka, po krátkém vzpamatování a ochlazení prstů ve studené vodě tak měla zajímavý zážitek na vyprávění. Ovšem všechny děti nejsou stejné.
K té stavebnici - ty zdířky jsou vždy nejslabší místo stavebnice. Obvykle když pak dítě něco pracně postaví a konečně to něco dělá, nechce se mu již tak pracně vytvořené dílo znovu rozházet. Propojení by mělo být takové, aby dítě bavilo právě to spojování a rozpojování. Zatím to ale vždycky byla větší či menší otrava, no...
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Yarda1 píše:Na krabici je nápis, že je to nevhodné pro děti do tří let. Chci nějaké řešení, aby to nebylo nebezpečné pro batolata
:D

Tak logicky pokud to nemá být polknutelné, ztratitelné, tak buď musí být ten nicotný gumový čudlík neoddělitelně s deskou, nebo ho nahradit. Pokud nevyhovuje cenou nebo dostupností nějaká verze odpružené tlačné svorky viz výše, tak zbývá buď to skřípnutí do připájené/našroubované pružiny a la Radieta, případně něco na způsob šroubovacích retro svorek. (Sloupek s příčně vrtanou dírou, do které se vloží kablík/y a přitáhne točítkem spojeným s maticí nad podložou, nebo naopak s šroubem do dutiny se závitem.
Asi jako
https://www.amazon.co.jp/-/en/Terminal- ... B08YDNC1ZH
nebo
https://www.indiamart.com/proddetail/br ... 94673.html
nebo
https://www.musicshoponline.cz/variant/ ... 5/315/1015
https://www.globalsources.com/product/p ... 27041f.htm
Otkundes

#19 Příspěvek od Otkundes »

Je rozdíl mezi:
1. upozorněním výrobce, že jeho výrobek není vhodný pro děti do tří let (tedy hledisko bezpečnosti a zbavení se odpovědnosti výrobce v případě úrazu...), a
2. sdělením (kopíruji): „Stavebnice VOLTÍK I. je určena dětem od 6 let a umožňuje sestavit podle jednoduchých návodů nejméně 35 elektronických modelů bez pájení s barevnými světélky a tónovým bzučákem.“
S následným upozorněním (kopíruji): „Dětem do 8 let určeno pouze pod dohledem rodičů.“ (zdroj: https://www.voltik.cz/stavebnice-voltik/voltik-1/ ).
Pochopitelně, dítě, které předměty ve svém okolí ještě zkoumá ústy, sotva bude schopno zkoumat funkci elektrických obvodů, natož chápat obrázky a text v návodu ke stavebnici. A stejně tak, šestileté děcko, si ještě asi v návodu moc nepočte, a proto je vhodné, aby mu trochu pomohl a dohlédl na něj dospělý...
Yarda1

#20 Příspěvek od Yarda1 »

Nezkoušel jste někdo toho voltíka nedestruktivně rozebrat (a samozřejmě zase složit)? Že bych ty hlavní propojovací body propojil zdola a vnouček, pokud nedospěje aby si to propojoval sám, by si mohl hrát akorát že by mačkal tlačítka.
jindrichus

#21 Příspěvek od jindrichus »

V době, kdy jsem si s Voltíkem hrál já, to byl jen kousek kartonu zespoda přístupný. Takže pro tento účel ani rozebírání není třeba. Na ty nýtky lze pájet a kdyby ne, tak to jde na vývody součástek. Do dneška už konstrukci vylepšili/zpevnili?
Otkundes

#22 Příspěvek od Otkundes »

Ano, měnil jsem v něm spálené LED-ky a nějaký odpůrek.
Co si po letech vzpomínám, sundal jsem okraje a zůstal mi plastový výlisek, a tenký karton, z jedné strany potištěný a laminovaný. Součástky byly připájeny zespoda na těch nýtech (kontaktech), včetně jejich případných ochran, které v návodu ani na panelu nejsou popsány. Pak se to zase dalo složit zpět, bez použití nástroje.
Valdano

#23 Příspěvek od Valdano »

Yarda1 píše:Koupil jsem vnoučkovi stavebnici Voltík I. Jednak by se gumové špuntíky mohly poztrácet... Zkusil jsem, jestli by se do zdířek mohly použít banánky...

Banánky pro daný účel nejsou vhodné z řady důvodů, které zde již zmínili ostatní. Na všechny stavebnice řady Voltík poskytuje jejich výrobce doživotní záruku a výměna dílů i případné opravy jsou zdarma bez ohledu na záruční dobu. Špuntíků je tam dost a pokud by časem chyběly tak vám je výrobce doplní tj. v tom bych problém neviděl. Než začnete stavebnici sám upravovat tak se zkuste se svým problémem předem poradit přímo s výrobcem a třeba najdete nějaké pro Vás uspokojivé řešení.

Kontakt: voltik@voltik.cz
Yarda1

#24 Příspěvek od Yarda1 »

Ta informace o doživotní záruce je zajímavá. Ale předpokládám, že až to dám k dispozici vnoučatům, tak to zničí rychleji než by to výrobce stačil opravovat.
Valdano

#25 Příspěvek od Valdano »

Yarda1 píše:Koupil jsem vnoučkovi stavebnici Voltík I...

Ta informace o doživotní záruce je zajímavá. Ale předpokládám, že až to dám k dispozici vnoučatům, tak to zničí rychleji než by to výrobce stačil opravovat.

Pokud to chcete vnoučkovi dát jen jako hračku ve stylu, tady máš, hraj si a nás dospělé s tím neobtěžuj, tak jsou to spíš jen vyhozené peníze a je méně pravděpodobné, že to dítě zaujme tj. spíš to brzy skončí na smetišti.

Chcete-li, aby to k něčemu rozumnému bylo tak takovouto stavebnici nesmíte pojímat jen jako pouhou hračku, ale spíš jako pomůcku k tomu, aby se v dítěti vyvolal zájem o tuto oblast pod vedením dospělé osoby. Vhodný je takový přístup, že stavebnice nebude dítěti dostupná stále, ale jen občas za odměnu a pouze pod dohledem a s výpomocí dospělé osoby jinak bude někde uzamčená mimo dosah dětí. V takovém případě by neměly vadit ani ty gumové špuntíky.

Zkrátka: táta nebo děda si s tebou bude hrát s Voltíkem, ale jen za odměnu tj. když budeš hodný atd.

Pak je větší šance, že si toho dítě bude víc vážit a pokud v něm dokážete při hře postupně vzbudit zájem tak to může být i zájem dlouhodobý, který se pak časem promění v koníčka a rodiče až bude vnouček trochu starší ho mohou dát třeba do nějakého elektro kroužku.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“