BigSandy píše:Ja mam tento a je zrovna v akci. Lednici i mražak jsem zatim jen zkoušel a da to.
https://www.hadex.cz/g544b-menic-napeti ... dratove/...
...Nejsem eletrikař a tak trochu mi vrta v bedně, proč se přepina faze i zem?
Proč není zem z měniče přivedena na společnou zemnicí lištu , a nepřepina se jen faze?
ATS se muže posmolit. Rozpadnout se kontakt na kterým je zem.
...
Já to tak třeba zapojené mám, ale mám v tom místě připojení měniče síť TN-C, takže ten jeden pól z měniče mám připojený na PEN, který je ještě lokálně zemněný. Pak to teprve mám vedené do rozvaděče, kde se to rozděluje na PE a N.
Ale jinak je to trochu složitější. Jestli máš v tom rozvaděči síť TN-S, případně ještě chránič, tak budeš mít problém. Ten tvůj měnič se chová jako izolovaná síť a pokud ho hodláš provozovat v síti TN, tak by, jsi měl jeden jeho vývod připojit na PEN (zem). Jenže norma říká, že když už se jednou oddělí N od PEN, nesmí se už dále nikde ty vodiče PE a N spojit (ono se to zřejmě „nějak“ propojí zpětně přes ty ostatní N vodiče někde v rozvaděči na PEN, ale košer to nebude). A když, to zase nespojíš s tím N ve zbytku rozvodu a přes to ATS to budeš spínat dvoupólově, bude ta síť za měničem plovoucí. N i L budou mít nejspíše proti zemi 115V, měl by jsi mít jištěné oba póly, nebudou fungovat chrániče…