Synchronizace 2 siti při přepinaní.
Moderátor: Moderátoři
Synchronizace 2 siti při přepinaní.
https://www.aliexpress.com/item/4000944514981.html
Na mypower.cz se řeši synchronizace těch dvou siti.
Pokud bude nesynchronizovana, kterým spotřebičum to bude vadit?
Přes ardiuno hlídám volty na baterce.
Když klesnou pod určitou mez, rozpojím rele 220V za měničem a tím pádem by se měl ten čínský bazmek sám přepnout.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Pravdou je, že při ručním přepnutí to občas prostě „přecvaknu“, kdy potřebuju a zatím to nikdy ničemu nevadilo, nic se nevypnulo. Provozuju to jako síť/ostrov v TN-C , s tím, že přepínám pouze fáze z 3 f. sítě na 1f. měnič a naopak.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká té mé synchronizace. Já ty přepínače ovládám impulzně, to znamená, že nemám to ovládání přepínače na ta napětí zapojené. Mám je zapojené na elektronický obvod, který mi pomocí transformátorů a operačních zesilovačů vyhodnocuje frekvence jednotlivých fází sítě a fázi měniče. V okamžiku kdy je fáze L1 shodná s fází měniče, pošle mi ten obvod impulz do přepínače a ten se přepne. Když se sfázuje L2 opět s měničem, přepne se další přepínač… je to ten okamžik, kdy žárovka ve videu zhasne (fáze sítě se "překryje" s fází měniče).
Pokud to ovládáš arduinem, můžeš stejně jako já, samozřejmě ten přepínač ovládat přímo, např. pomocí relátek, SSR... Akorát pozor, ty přepínací magnety potřebují podle návodu minimálně 5A jištění! Kupodivu mi to, ale v původní verzi zvládlo i 2A SSR https://pajenicko.cz/elektronicke-ssr-r ... v-240vac2a Nyní to spínám raději 10A triakem.
jova1 píše:Ten čínský přepínač v originálním zapojení funguje tak, že jeden přívod je jako by prioritní. Pokud se na něm „ztratí“ napětí, tak díky tomu, že je napětí na tom záložním přívodu, tak se to na něj mžikově přepne. Pokud se opět obnoví napětí na tom prioritním přívodu, zase se to přepne na něj. Aby to takto fungovalo, musí být to ovládání na ty dva přívody (prioritní a záložní) zapojené.
common power imput je proud ze sítě.
backup power input je proud z měniče 24 na 230V.
Load output je do baraku ke spotřebičům.
Alespon podle obrazku.
Mezi měničem 24 na 230V a backup power input mám relé. Toto relé řidí arduino.
Když poklesne proud pod 23.5V, arduino relé rozpojí a přestane téct proud do toho činského přepinače a tím padem by se měl přepnout na sit.
Když se baterky dobijí, arduino rele zas sepne a proud z měniče začné tect do toho přepínače a ten se zas přepne opačně.
Je to ok?
Když o tom uvažují, tak to je špatně, že?
common power imput by měl být z měníče jako hlavní zdroj a ten když se přeruši, mělo by se to přepnout na backup power input.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to ale hodláš ovládat tím arduinem, tak bych další relé 3. dal i do obvodu ovládání backup power input a ovládal pak ta relé 2 a 3 jenom třeba 1s impulzem. Pokud to doplníš relém které bude zapínat a vypínat měnič, tak už máš kompletní automatiku.
1. Baterka je nabitá, arduino sepne relé na měniči a měnič začne vyrábět napětí.
2. Po x sekundách (minutách) kdy už běží měnič, pošleš 1s impulz na relé 3 a ATS se přepne na měnič.
3. Baterka je vybitá, arduino sepne relé na přívodu ze sítě 2., ATS se přepne na síť, následně arduino vypne relé u měniče a ten se odpojí.
PS. Bylo by dobré nějak ošetřit, aby se náhodně relé 2 a 3 nikdy nemohla sepnout současně (vzájemné blokování kontakty, klopné relé se dvěma vstupy…).
Na common power imput by měl být ten měnič, ne? Jako hlavní zdroj proudu, který si bude ATS hlidat.
A backup power input zaloha ze sitě.
Tim padem si ATS bude hlidat common power imput (proud z měniče).
A když ho tím relem přerušim, nasimulují vypadek propudu a ATS se přepne na založní proud ze sitě a bude hlidat, až znovu bude proud na common power imput, aby se mohl přepnout zpatky na common power imput .
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, ta silová část hlavních kontaktů je úplně oddělená od toho ovládání. Takže nic tě nenutí „brát“ ta napětí pro ovládání z těch přívodů sítě a měniče. Klidně můžeš vzít jen fázový a pracovní vodič ze sítě, fázi dát přes pojistku na přepínací kontakt jediného relátka a jeho rozpínací a spínací kontakt zapojit na ty dva ovládací vstupy. Pracovní vodič bude pro oba vstupy společní. Nevýhodou tohoto zapojení je, že relé bude muset být neustále „pod proudem“. Výhodou může třeba být to, že pokud dáš klidový kontakt na síťovou část, při vypnutí arduina se to samo přepne na síť. Nebo naopak vždy na měnič, to podle toho co budeš preferovat a kam ten klidový kontakt zapojíš.
Opraveno proč by se neměly prohazovat přívody síťe a měniče.
jova1 píše:Ne. Ty ATS spínače jsou ve dvou provedeních. Jedno je pro solární elektrárny a síť, ale tohle co máš na fotce, je pro zálohování sítě náhradním zdrojem.
Ty brdo. Jsem kokot starý slepý. Netušil jsem, že jsou 2 druhy a obrázek dal první co mi google našel.
Já mam zelený. Sít a solary
Type TOQ5-125PV/2
Jsem ho kupoval tady.
https://www.aliexpress.com/item/1005001371428231.html
- jova1
- Kontaktovat uživatele: