Zajímavá závada mikrospínače

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

forbidden píše:je to opravdu v tom propojení kontaktu s plechem

Možná by bylo zajímavé se podívat mikroskopem na povrch toho bříška kontaktu, který to dělá. Jak moc je asi houbovitý v tom místě, kde se potkává s proti kontaktem nebo co na něm je za problém. Možná je tam pár drobných vyvýšenin, které se tím smirkem nepodařilo srovnat tj. asi to chtělo spíš něž smirek použít raději nějaký jemný pilník.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

forbidden píše: I když to vypadá spojený, tak není.

No vidíš, kdybys dal na radu rnbw, tak to máš už dávno spravený. :lol: Přesně to samý jsem měl na mžikovým spínači růžový hranatý trafopájky 100W z dob bolševika. Stačila jedna rána kladivem proti dubovýmu špalíku a jede už dalších cca 15 let.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Nojo, prostě občas se najde nějaká závada, co mě překvapí. Většinou už jedu mechanicky podle symptomů, ale někdy holt narazím. :)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

kutilmil píše:Ten vas vetin kurent sa po cesky poví minimalni proud pro samočistící efekt.

Ty už spěješ normálně do blázince. Tam jde o průrazné napětí povrchové nevodivé vrstvy (většinou) oxidu kovu, ne o nějaké "čištění". Ať už ta vrstva vzniká kdekoliv.

Proto se třeba u signálových relé používá zatavené pouzdro a inertní plyn.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

PotPalo píše:Pokiaľ na povrchu, stačí oškrabať, alebo párkrát zopnúť a rozopnúť 10A.

Další blbost. Ty kontakty mívají často povrchovou úpravu, pokud ji oškrábeš, můžeš to zahodit.
]
PotPalo

#21 Příspěvek od PotPalo »

Ono sa to už nerobí z materiálu ktorý sa časom odpaľuje? Ako boli strieborné... prečo asi boli také hrubé, keď teda stačila vrstva na povrchu, há? Navyše postupným odpaľovaním v mieste dotyku sa obidve plochy zrovnali aby do seba zapadali a teda bola väčšia styčná plocha.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

To "opalování" se možná hodí na spínání 100W žárovky.

Ale u signálových obvodů se nemá šanci nic opálit, nakonec ty relátka v NF zesilovačích, který jsou relativně dost namáhaný, se často naopak "opálily" tak, že se staly nevodivý.

Ono katování kostů včetně kontaktů je svinstvo.

Mimochodem při tom "opalování" vzniká dost nevodivých oxidů. Viděl jsi někdy strukturu obyčejného pájeného spoje, co se tam děje a kolik je tam vrstev?
]
MiraSt

#23 Příspěvek od MiraSt »

Tak zrovna dneska jsem si přinesl ze SD šlapku od nějakého kytaristy a tam byl přesně ten samý mikrák. Taky vedl a nevedl. Podle toho jak jsem zmáčknul. Tak jsem přiložil propalovací kond a střelil. A je to. Ale pro zajímavost jsem to rozebral. Ten spínač má červenou krytku.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
rezis

#24 Příspěvek od rezis »

V práci to řešíme často. Nějaké relé nebo mikrospínače měníme kus za kus. Nicméně takové safety zámky v hodnotách desítek tisíc jsme začali řešit proč.
Rozebrat to člověk nemůže. Ale přišli jsme na to, že stačí donést zdroj s omezením proudu nastavený třeba na polovinu jmenovitého proudu kontaktů a stačí párkrát sepnout. Fungují a vydrží pak stejně jako nové.
Internet - metla lidstva
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Lukas-Peca »

Stejně je zajímavé, že kontakt se zrcadlově lesklou plochou z neoxidujících kovů prostě nevede, přestože k tomu má ideální podmínky. A pak člověku naopak plamenem vyhoří nějaký izolant, který by správně vést vůbec neměl :)
PotPalo

#26 Příspěvek od PotPalo »

Už som mal prípady, že pozlátené kontakty nekontaktovali. Pri čistení handričkou táto ostávala čierna. Niečo sa tam skrátka vyzráža, čo nieje na pohľad vidieť, ale prekáža to. Ak je to medzi dvoma kontaktami, tak to iba preraziť tým kladivom ako bolo spomenuté.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“