Atenuátor
Moderátor: Moderátoři
Mě šlo spíš o to, jestli někdo nedá tip na nějaký dostupný PNP osmitrandový pole.
Jo a měl bych dotaz na lidi, co vědí něco o technice, kde to leze jen po povrchu drátů. Jde na tom výtvoru na fotkách ještě něco zásadního v domácích podmínkách vylepšit než to zadekluju natvrdo pájkou? Změřený to je, do 10 MHz to útlumuje s chybou menší než 0,3 dB. Ptám se, protože poslední věc, co jsem dával do chlívků byl satelitní přijímač někdy před 33 lety.
edit: co třeba finál aby to vevnitř nežraly zbytky tavidel? Zrovna nedávno jsem rozebíral STB Evolveo Mercury a ten byl ve vstupních chlívkách rezatej jak liška. Je to vymytý acetonem, mám to stříknout řiďoučkou kalafunou v acetonu?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše: Maximální kmitočet kolem 250 MHz.
Celeron píše:Změřený to je, do 10 MHz to útlumuje s chybou menší než 0,3 dB.
. . . a jakou chybu to má při těch 250 MHz ???
tipnu si, že dost velkou,
protože tam máš moc dlouhý spoje od relátka k odporům . . .
celé bych to udělal jinak
relátka z jedné strany oboustranného tišťáku a odpory ze strany druhé.
Tak se vyhneš mechanickým rozměrům relátek a odpory pak můžou být přímo na nožičkách těch relátek.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ty relátka jsou podle mě nevhodný.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Celeron píše:Mě šlo spíš o to, jestli někdo nedá tip na nějaký dostupný PNP osmitrandový pole.
MIC2981?
Celeron píše:edit: co třeba finál aby to vevnitř nežraly zbytky tavidel? Zrovna nedávno jsem rozebíral STB Evolveo Mercury a ten byl ve vstupních chlívkách rezatej jak liška. Je to vymytý acetonem, mám to stříknout řiďoučkou kalafunou v acetonu?
Pokud používáš zaručeně nekorozivní tavidla (třeba Marmot), nic agresivního by tam být nemělo. No a jestliže použité materiály jsou nekorodující samy o sobě (nebo mají příslušnou povrchovou úpravu), není co řešit.
Kdybys tam stůj co stůj chtěl něco dát, pak místo kalafuny spíš vosk (klidně i včelí) nebo parafin rozpuštěný v benzínu. Včelím voskem se dříve běžně pokrývaly R/TV tunery apod. Popř. Resistin ML rozředěný benzínem, aby po uschnutí udělal jen slaboučkou vrstvu. Nebo Konkor, opět jen slaboučkou vrstvu (ale na něj se bude lepit prach).
Jak u Resistinu ML, tak i u Konkoru je otázka, co budou dělat antikorozní aditiva v základním vosku resp. oleji (myslím tím příp. svody apod.). Vzhledem k nízkým impedancím, na kterých atenuátor pracuje, to ale nemusí být kritické.
Obecně VF nejlepší bude nějaký akrylátový lak, ideálně přímo určený na DPS.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
ZdenekHQ píše:Ty relátka jsou podle mě nevhodný.
To vymyslel pan ing, co to v PE1/2010 publikoval. Ty relátka VF proměřoval a vše je tam popsaný. Lepší našel jen nějaký Omrony.
OK1HGA se nezdálo provedení plošáku, že jsou přívody k ∏ článkům od relátek moc dlouhý. Poslal jsem to kámošovi, co konstruktil v Opočinku a prý to jsou Surface Microstrip. Hodil to do Saturn PCB Toolkitu na výpočet impedance Microstripů a na FR4 s dielektrickou konstantou 4,3 a tloušce plošáku, fólie a šířky pěšinek, co ten atenuátor má, je impedance těch pěšinek 50,6Ω. Tak asi pan ing. věděl, co dělá a proč to tak navrhl.
JirkoZ díky za tip. S tím by to mělo bez problému makat, TTL vstup, takže přímo na port AT328P.
Tavidla... nic jsem nepřidával, jen to co bylo v trubičce. Používal jsem 0,6 mm na SMD a 1 mm na chlívky. Zítra kouknu, co v nich je za tavidlo.
Včelí vosk tu mám zadní desku na plástve s předlisovanejma šestiůhelníkama, doufám že to je opravdu včelí vosk. Když to chvíli žmoulám v ruce, udělám z toho kuličku, takže měkne už teplotou ruky.
Taky tady mám čistej lékárenskej parafínovej olej, ten by se asi taky dal použít.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes není problém to projet na polyskopu, jak se to relátko vlastně chová.
K návrhům "pánů ing" se nebudu vyjadřovat, sám ten titul až na výjimky nepoužívám. Ono je to oslovení spíš hanlivé. Ono totiž k VŠ titulu patří i jistá míra sebereflexe, která musí růst s počtem dosažených titulů. Pokud to není vyrovnaný, končí ten člověk buď jako totální blb pro okolí, nebo na antidepresivech. To je bohužel z praxe.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:A napadlo Tě někdy vzít pilku na železo a podívat se dovnitř, jakou to relé má konstrukci? Kratší vlny nerady chodí za roh a zase zpátky.
Pilku né ale obr jak je to vevnitř udělaný jsem viděl. Kolíbkovej dvojkontakt 7 mm celková dýlka. Izostat je proti tomu obrovská kráva.
ZdenekHQ píše:
Proto se používají koaxiální relé.
Jo, do profi zařízení na mnohem vyšší kmitočty za cenu v eurech o několik řádů vyšší. Já mám gener jen do 225 MHz. Ani nevím jestli se ty koaxy dělají dvoupólový. Ale vím, že ty relátka jsou docela velký a na takovejhle atenuátor bych potřeboval bednu jak půl PC. Ty přemejšlíš moc profi, tohle je hračkoid na bastlení.
ZdenekHQ píše:Dnes není problém to projet na polyskopu, jak se to relátko vlastně chová.
Na to se chystám až to bude jaktž takž hotový u kámoše v Krystaly HK. Když budu mít graf, tak není problém do procesorovýho řízení generu a atenuátoru dát datovej propoj přes kabel nebo modrozub, co by hlásil do atenuátoru flow hodnotu kmitočtu a atenuátor by podle něho korigoval svůj útlum. Prý se to tak dělá i v profi mašinách ale tam to je všechno v jedný bedně.