Vaříme při bastlení II

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
milosak

#391 Příspěvek od milosak »

Já jsem původem pražák, takže se sádlem jsem se potkal až na vojně.

U nás na spojrotě ve Vimperku byla ve skříňce vždycky min. jedna 5 litr.
sklenice sádla, chleba byl vždycky k mání a když si namazal první voják chleba, tak následovali všichni co byli na cimře, to bylo těžký pravidlo.

Přirovnal bych to k Pavlovovýmu reflexu, nebo jak se to řiká u zvířat.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#392 Příspěvek od Hubert_79 »

Crifodo píše:Jaký je účel relativizovat dnešní humus poukazováním na ten včerejší?

Jak ti již bylo řečeno, nejde o žádnou relativizaci. Nýbrž o to, že tady vrchní nostalgik někde z Těšína psal, jak se to či ono nedělo a podobně. Dělo, jen se o tom plebs neinformoval. Toť vše.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Cust

#393 Příspěvek od Cust »

ransom píše:Jestli něco nesnáším tak wasabi, chilli, křen a podobný věci.
No, tak tebe bych nechtěl za manželku. :-D
ok1hga

#394 Příspěvek od ok1hga »

ransom píše:Jestli něco nesnáším tak wasabi, chilli, křen a podobný věci.

a co česnek ???
Přílohy
cesnekovapomazanka1.jpg
cesnekovapomazanka1.jpg
ransom

#395 Příspěvek od ransom »

Cust píše:No, tak tebe bych nechtěl za manželku.

Najdu si bohatšího. I když bude tlustej a plešatej, budu ho oddaně milovat!

OK1HGA:
Česnek jo. Hodně. V bramboráku, na špagetách...

Z čeho to je? Styl je mi povědomý.
Celeron

#396 Příspěvek od Celeron »

Zdědil jsem asi 9 ks 420g plechovek Červený fazole v chili omáčce, v originále "Sancho Kidney Beans in Chilisauce", Italská produkce.
Koukám na net a nic jinýho než kalorický hodnoty jsem k týhle pixle nenašel.
Nemáte prosím někdo nějakej dobrej, odzkoušenej recept s flákotou nebo uzeninou s tortillou, chlebem nebo bramborama? Nikdy jsem z těhle pixel nevařil a nerad bych nějakej neznámej blivajz recept z netu.
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#397 Příspěvek od Crifodo »

nedávno jsem z toho vařil chilli con carne, příloha rýže.
Celeron

#398 Příspěvek od Celeron »

Nojo, ale chilli con carne se přeci vaří z rajčatovýho protlaku a dávájí se jen samotný namočený červený fazole. Z čeho je ta omáčka kolem fazolí v mi není známo, na pixle píšou rajčatová pasta 2,5%.
Rejže né, tu mívám už teď 2 x týdně.
Jirka

DukeNuke

#399 Příspěvek od DukeNuke »

No, jestli se ti chce...
Kousek slaniny, na ní dozlatova cibulku, pak nějakýho dobrýho klobana. Do toho pak tu plechovku, ochutnat a dokořenit dle chuti a preferencí.
Pak standardní bramborák. Na bramborák nandat směs, přeložit napůl, dát do pekáče, bohatě posypat sýrem a zapéct.
Na stejném principu jsem zkoušel "bramborákový dort" v remosce - bramborák, směs, bramborák, směs, bramborák, posypat sýrem a zapéct. Ale není to tak dobrý, jak ten přehnutej.
Celeron

#400 Příspěvek od Celeron »

Takže vlastně alá burrito s jinou plackou. :)
Díky za recept.
Jirka

EKKAR

#401 Příspěvek od EKKAR »

To chilli con carne je něco jako mexickej guláš - taky kolik kuchařů, tolik verzí chilli. Já ho dělám tak, že na cibuli nasekanou na kusy 1x1cm hodím na nudličky nakrájenou hovězí kližku, osolím, přidám namletej pepř a chilli nebo Srirachu (opravdu koncentrovaná chilli omáčka z Asie) a dám to dusit. Můžu tam nasypat obyčejnou sladkou, uzenou nebo i pálivou papriku - podle chuti každýho soudruha. Fazole buď dám z plechovky, kde už jsou uvařený výrobcem do měkka - jsou různý možnosti, fazole už s rajdamajdou, fazole jen ve slaným nálevu, fazole s rajdamajdou a něčím dalším - zas, všecko dle chuti příslušnýho soudruha. Jedna z možností je i uvařit si fazole svoje - musejí se namočit den předem a pak ve stejný vodě vařit BEZ SOLI, jinak zhořknou stejně jako čočka. Měkký se scedí, posolí a můžou se osmahnout na sádle, než se přidají do masa. K tomu se pak přidá na kusy nasekaná masitá paprika - libovolný barvy a buď rajdapasta, což je rajčatovej koncentrát zahuštěnej přibližně v poměru 3:2 (100g pasty je přibližně ze 150g syrovejch rajčat), nebo normální syrový měkký rajčata, nebo drcený rajčata z konzervy na italiana pasta. Zelenina se nedává zároveň s masem, protože než změkne maso, zelenina by se rozvařila na kaši - minimálně paprika musí zůstat jen změklá, ne patlavá. Všecko se podle potřeby mírně naředí vodou - to v případě těch koncentrátů, syrový nekonzervovaný rajčata si pustí šťávu samy. Všecko se nechá dusit až je všecko rovnoměrně měkký - jako příloha jde skoro všecko, od chleba nebo bílýho pečiva přes zmíněnou někým oblíbenou rejži (BRRR!), brambory v libovolný podobě, těstoviny až po knedlík - výborný je to s bramborovým.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#402 Příspěvek od DukeNuke »

EKKAR píše:... BEZ SOLI, jinak zhořknou stejně jako čočka.
Ono nejde ani tak o to, že by zhořkly, to se nestane, ale nezměknou. Zůstanou tvrdý jako broky...
matahari

#403 Příspěvek od matahari »

Pořídili jsme si mikrovlnku s grilem, kdy hlavní byl design, takže horký vzduch už nemá. Mikrovlnka má i invertor, takže umí jet trvale třeba jen desetinovým výkonem pro mikrovlny. Na grilování je k dispozici vyšší mřížka.

Jak dělat např. kuřecí stehna, když lze mikrovlnit a grilovat zároveň? Jestli začít mikrovlnit s grilem např. 15 minut a potom jen grilovat?

Nemáte někdo letité zkušenosti?
Celeron

#404 Příspěvek od Celeron »

Pokud ta mikrovlnka nemá crips talíř, tak bych tam kuře snad ani nedával, vznikne z toho takový divný bláto, který ani ten gril nezachrání.
Odzkoušeno osobně na Whirlpoolce když jse to zkusil bez toho crips talíře. Prostě pokud trouba nepeče i zespoda, tak je to špatný.
No a z principu, jak gril, tak MW s cripsem najednou. Jo a připrav se na pakárenský čištění napálenýho rozstříkanýho vomastku po každým grilování.
Prostě na kuře v keramickým "krematoriu" (pekáček s víkem) nic nemá.
Jirka

matahari

#405 Příspěvek od matahari »

Jasně, každý je zvyklý na něco. Máme i horkovzdušný hrnec (s otáčecí lopatkou) a kuřecí křídla nebo špalíky jsou z něj velmi dobré a hlavně za chvíli. Dokonce někde máme i starou Remosku, ale v ní to trvá 2-3 déle.

Chci to jen vyzkoušet a porovnat. Sice typický horko-vzduch trouba nemá, ale při grilování fouká ventilátor, takže se teplo rozptýlí.
Co se týče údržby, tak uvnitř je velice hladká a žádné záhyby nemá, takže je už k tomu prskání tak nějak stavěná a utřená je rychle.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“