proud tekoucí kondenzátorem

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

proud tekoucí kondenzátorem

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Ahoj,potřeboval bych se dozvědět jednu věc.Pokud potřebuju kondenzátor použít jako předředník,nebo u konc.zesilovačů je použitý jako oddělovací a je do série s reproduktorem,tak kde zjistím jaký proud daný typ snese.Nikdy jsem to nenašel ani v katalogu,tak nevím.Sice když vezmu v úvahu,že ta plocha uvnitř kondu je obrovská,tak je tento problém asi vyřešen,ale stejně mne zajímá váš názor.Díky
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Elektrický výkon kondenzátoru je jalový, nemění se v teplo, takže odpadá zahřívání.
Pokud potřebuješ výpočet kondenzátoru jako předřadníku, pošlu ti to mailem.
Milos2

#3 Příspěvek od Milos2 »

Mno zatazitelnost C prudom je jednym z jeho parametrov. Ako sa vsak ziska neviem. Plocha je sice velka, ale je pripojena k vodicu konecnym prierezom. a ten vzhladom na hrubku elektrody moze byt maly. Zavisi to od konstrukcie.
Milos2

#4 Příspěvek od Milos2 »

Radix: nesuhlasim s tym, ze C sa nezahrieva. Ak je to idealny C , je to pravda. Avsak realna konstrukcia ma vnutorne straty zavisle od kvality prevedenia,materialov, zatazenia.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

to Radix: mohl bych take poprosit? Docela by me to zajimalo. Dik
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

kondenzátor se zahřívá jednak úbytkem na ohmickém odporu elektrod a přívodů a pak taky ztrátovým činitelem dielektrika, v závislosti na kmitočtu. Trvalý povolený proud se udává u elytů jako povolené zvlnění (povolená složka střídavého proudu), u MP a rozběhových kondů snad taky. U malých signálových kondenzátorů asi ne, to je pravda.
Jindra2

#7 Příspěvek od Jindra2 »

Impedanci kondenzátoru spočítáš:
Z=1/(2πfC)

Z - impedance v Ω
f - kmitočet v Hz
C kapacita v F
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

Radix píše:Elektrický výkon kondenzátoru je jalový, nemění se v teplo, takže odpadá zahřívání.
Pokud potřebuješ výpočet kondenzátoru jako předřadníku, pošlu ti to mailem.
Díky,ale ten výpočer pro kapacitní reaktanci znám,ale pořád nevím jak mám určit typ např elektrolytu,když ho chci např.použít na konc zesilovači do série s reproduktorem.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Milos2

#9 Příspěvek od Milos2 »

Jindra ano, u idealneho. U realneho je tam aj zlozka R. Je zanedbatelna, ale je.
Radix

#10 Příspěvek od Radix »

Tam se volí kondenzátor podle kapacitance, aby co nejméně zeslaboval nízké kmitočty.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Radix píše:Tam se volí kondenzátor podle kapacitance, aby co nejméně zeslaboval nízké kmitočty.
To je mi jasné,ale pokud mi vyjde třeba 1000uF,tak jak mám vědět jestli stačí 1x1000uF nebo musím dát paralerně 2x500uF kvůli proudu?

Jindra2

#12 Příspěvek od Jindra2 »

Radix píše:Tam se volí kondenzátor podle kapacitance, aby co nejméně zeslaboval nízké kmitočty.

Tam se počítá článek RC a úbytek na dělícím kmitočtu, vzoreček je taky jednoduchý,ale z hlavy ho nedám dohromady.
Jindra
Milos2

#13 Příspěvek od Milos2 »

Ak chces vediet, aku zataz vydrzi, asi to budes musiet podla katalogoveho listu konktretneho typu, znacky. Alebo "opisovanim"
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pajosek2 »

Milos2 píše:Ak chces vediet, aku zataz vydrzi, asi to budes musiet podla katalogoveho listu konktretneho typu, znacky. Alebo "opisovanim"
Ale já jsem ten údaj nikde v katalozích nenašel.Aby to bylo jasnější,já to nyní na nic neptřebuju,ale zajímá mne to jako teorie,protože navím jak bych to případně řešil a je to zajíma vé téma. A navíc se to netýká jen konc.zesilovačů,proud teče i přes filtrační kondíky ve zdrojích.

Jindra2

#15 Příspěvek od Jindra2 »

pajosek2 píše:
Milos2 píše:Ak chces vediet, aku zataz vydrzi, asi to budes musiet podla katalogoveho listu konktretneho typu, znacky. Alebo "opisovanim"
Ale já jsem ten údaj nikde v katalozích nenašel.Aby to bylo jasnější,já to nyní na nic neptřebuju,ale zajímá mne to jako teorie,protože navím jak bych to případně řešil a je to zajíma vé téma. A navíc se to netýká jen konc.zesilovačů,proud teče i přes filtrační kondíky ve zdrojích.

Jediné, co tě zajímá je útlum na RC článku (u zesilovačů), tady http://www.volny.cz/jsk/RC/RC.htm
Odpovědět

Zpět na „Součástky“