Asi se to už moc nevyplatí. Já to mám spíš na hraní. To už je asi lepší ta Maxima, jak používá LADER.robos píše:Programovateľný kalkulátor je tiež zaujímavá vec. Rozmýšľam, či sa to oplatí, keď má človek bežne PC.
Rovnice operačných zosilňovačov
Moderátor: Moderátoři
https://geo.mff.cuni.cz/pocitace/Poprve-CAS.pdf
Není to zázračné, je to jen nástroj, který mám radši než simulátor obvodů, který je naprosto omezený. A proč sem nedat nějakou vlastní zkušenost, která může druhému pomoct, třeba už jen pro to, že o dané možnosti neví...
LADER píše:No stačí podělit to co jsem nahoře vypočítal, pak vyjde:
Uz/Uid = -((A*R2-R0)*Rz)/(R0*(Rz+R2)+R2*Rz)
Ale hore si vypočítal iný výraz pre Uz:
[Uz=-((A*R2*Rz-R0*Rz)*Ui)/(R1*((A+1)*Rz+R0)+R2*(Rz+R0)+R0*Rz)]
Ako si dospel podelením k tomu vzťahu, ktorý som citoval? Rozdiel je okrem iného, že v jednom vzťahu pre "náhradné" zosilenie Uz/Ui vystupuje R1, v druhom nie.
Vo vzorci (25) v AR nevysutpuje R1, ale keď to počítam ručne, tak tam R1 dostanem.
samec píše:Načo toľko cirkusu okolo tých rovníc? Predsa každý simulátor elektronických obvodov to rieši cez sústavu rovníc, hoc v maticovom tvare.
Neviem, čo by som ti na toto odpovedal. Na jednej strane ti dávam zapravdu, aj simulátor pomáha pochopiť podstatu dejov v obvodoch, a dosť často ho na to aj využívam. Ale vždy to považujem z mojej strany za určité zlyhanie, keď sa pozriem na obvod, pokúsim sa určiť jeho správanie, napr. frekvenčnú charakteristiku v celom rozsahu, a simulátor ma potom vyvedie z omylu. Takže ja sa snažím pochopiť obvody pokiaľ možno z najvyššieho pohľadu. Môžeš použiť kalkulačku a nevedieť nič o tom, ako sa delia dve reálne čísla. Môžeš použiť navigáciu a nezaujímať sa, kde vlastne si, hlavne že si došiel do nejakého cieľa. Ja volím možnosť rozumieť situácii. Ježia sa mi chlpy, keď niekto, kto vyštudoval elektroniku povie: "nejako to zapojím a nejako to bude fungovať". Niekomu stačí "nejako", ale ja chcem rozumieť.
Toto vlákno som začal preto, že som si už sám nevedel poradiť s takou jednoduchou rovnicou, zabil som s tým moc času. Možno len moja ješitnosť mi nedala spať
Já bych řekl, že se podělí tyhle dva vzorce spolu:robos píše:Ako si dospel podelením k tomu vzťahu, ktorý som citoval?
Jmenovatele to má stejné, takže ty se vykrátí.LADER píše:Napětí na minusovým vstupu:
Ud/Ui=(R0*(Rz+R2)+R2*Rz)/(R0*(Rz+R2+R1)+(R2+A*R1+R1)*Rz)
Napětí na zátěži:
Uz/Ui=(R0*Rz-A*R2*Rz)/(R0*(Rz+R2+R1)+(R2+A*R1+R1)*Rz)