Prodlužovačka & 5× zásuvka, ben electronic
Moderátor: Moderátoři
Prodlužovačka & 5× zásuvka, ben electronic
Pozitivum je rozebratelné připojení šňůry. Ale co ty barvy? A drátky jako prd (na druhém řádku pod typovým označením stojí: ~250V/max.16A).
Vidlice je geniálně autopojistková, anžto dva vodiče se přerušily hluboko uvnitř, skoro až v ḿístě připojení k silovým svorkám.
Částečným rozřezáním jsem ověřil, že zelená vedla mezi levý kolík a L pásovinu.
Ten fazovy cerveny vodic je konkretne z teto linky:
https://www.youtube.com/watch?v=FOL51_S-IuA
• L -> zelená
• N -> červená
• PE -> žlutá
Ochranná punčocha v místě, kde šňůra opouští psa, je sežvejkaná. Vypínač Jakeš® takeš, častěji ovšem potkávám provedení, na kterém jsou všechny čtyři vývody pájecí.
To už neplatí elektrikářská konvence "šest ampér na milimetr"? Při dalším hledání jsem našel exemplář, který má psa pod psa, zato šňůru OK -> 3×1mm² (pod zásuvkami stojí: 250V/max.10A).
Pozdější předpis ...4-41 už připustil dvojnásobný a trojnásobný odpor ochranného vodiče.
Jo, a celkem paradoxně se objevily prodlužovačky, které mají na vidlici vylisováno 16 A, zatímco na zásuvkovém psu 10 A, přitom ani tomuto údaji bych dlouhodobě nevěřil. Přesto už jsem víckrát viděl takovou prodlužovačkou připojenou automatickou pračku a myčku nádobí v kuchyňské lince, protože tam pro ně nebyly zásuvky.
A u jedněch sousedů jsem i kuchyňskou linku hasil. Prodlužovačka za linkou k pračce chytila plamenem.
Všichni tři jejich kluci byli pěkní rošťáci, ale toho tehdy tuším dvanáctiletého aspoň, když pro mě běžel, cestou napadlo shodit hlavní jistič. Myslím, že jsem byl první, a možná i poslední v jeho životě, kdo ho pochválil. Rodiče se po návratu chválili navzájem, to nešlo přeslechnout.
- pocitujlasku
Přesný průřez není až tak podstatný, záleží na dodržení maximálního přípustného odporu podle ČSN EN 60228. Například pro holé měděné jádro s kruhovým průřezem 1,5 mm² je maximum 12,1 Ω / km při 20°C.
1. foto
Vydrbat plasty dalo dost práce (to nemůžou podobné předměty vkládat do klecí e-odpadu trochu kulturněji?).
2. foto
Modifikoval jsem i obě montážní U na vypínači, pro festovnější stisk. A anžto jsem už mockrát viděl, že ochranné kolíky nejsou nanýtované bez vůle a možnosti točení, zde přišly prezentivně protáhnou cínem téžžž. Přiložení dolního krytu nezůsobí ohyb kabelů, jde to úplně ladně.
Přívodní kabel má pouhých 70cm, je navržený jako rovnoramenné eL, jedna polovina délky je vzdálenost od zásuvky ve zdi až na podlahu a díky délce vodorovné části vychází zásuvkovice® doprostřed zadní hrany stolu, přesně pod PC (desktop ATX 2002). Tolerance ±2cm.
Požadovaná životnost -> sto let.
judeware píše:Konce kabelů/vodičů jsou vzorně okrojené, zkrácené a procínované (tisícům zdejších názorů navzdory).
Požadovaná životnost -> sto let.
Pěkná práce, ale.. To neděláš dobře Jaromíre (Petře) s tím cínováním. Taky jsem to zlehčoval, do doby než mi začala doutnat tiskárna, protože to cínování časem povolí, zvýší se přechoďák a spirála se roztočí.... Od té doby licnu pod šroubek vzorně krimpuji.
Mám obavu, že ty dvě věci co jsi napsal, si na základě zkušeností odporují.
Něco jiného je zapájet kvalitně třeba faston, tam obavu mám nejmenší, pokud tavidlo není xindl.