přídavný chladič na zapájený SMD IO
Moderátor: Moderátoři
přídavný chladič na zapájený SMD IO
Funguje bez problémů, ale tak do 1A. Stálý proud okolo 2A způsobí, že se obvod silně hřeje a posléze se katapultuje čip. Zkusil jsem na IO nalepit samolepící chladič, ale nepomůže to. Napadlo mě řešení připájet k IO měděný plíšek a na něj připevnit větší chladič.
Neřešil něco podobného někdo z vás? nemáte něco ověřeného?
Díky za odpověď.
2) možná se přesycuje případně poddimenzovaná tlumivka (šlo by zjistit osciloskopem s proudovou sondou či malým přídavným snímacím odporem);
3) ve výše odkázaném datasheetu jsou poměrně široce popsány teplotní poměry IO při zatížení (str. 33 a dál), nastuduj si to;
4) originál IO má tepelnou ochranu, takže by při nedostatečném chlazení nejspíš neměl explodovat...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
DukeNuke píše:Funguje bez problémů, ale tak do 1A. Stálý proud okolo 2A způsobí, že se obvod silně hřeje a posléze se katapultuje čip. Zkusil jsem na IO nalepit samolepící chladič, ale nepomůže to. Napadlo mě řešení připájet k IO měděný plíšek a na něj připevnit větší chladič.
jaké máš vstupní a výstupní napětí ?
tento modul snese do 10W dlouhodobě a max 15W jen ve špičkách odběru !
prostě víc se neuchladí !
používám ty moduly bez měření.
zkoušel jsem nadzdvihnout IO a přiletovat měděné křídlo přímo pod LM2596,
které mělo dírku na přišroubování k velkému chladiči na boku krabičky zařízení.
sice se o kousek zlepšila zatížitelnost, ale žádná zásadní změna se nekonala.
spočítej si to !
když budeš mít na vstupu 5V a na výstupu 3,3 klidně to ty 3A dá.
ale pokud na výstupu nastavíš kolem 10V, už to dá jen asi 1,5 A maximálně ! (PŘI 12V už jen 1A)
Chladič potom není potřeba. Velikost kroužku může být od 16 do 23mm.
Změř rozměry a urči typ induktoru
https://www.farnell.com/datasheets/3184266.pdf
nebo Sendust kroužky průměr 23mm propustnost 125 https://sqzr.cz/o1gmk
a drát 0.8 můžeš opatrně vykuchat z transformátoru PC zdroje, pokud nemáš induktometr, jednoduše naviň jednu vrstvu dokola kroužku a bude to fungovat, u kroužku průměr 23mm použij drát průměr 1mm.
(indučnost je v tomto případě 50 až 70uH podle velikosti kroužku)