Bezdrátové vodoměry
Moderátor: Moderátoři
LoRa vodoměry jsou zatím 2x dražší, takže vychází lépe tohle, pokud to bude načítat desítky měřidel, jako u nás v domě 32 vodoměrů a 64 měřičů tepla, u kterých je rozdíl ceny zatím neznámý. Navíc by to mohlo zvládnout i více domů/vchodů.
https://www.youtube.com/watch?v=8MtdzP1JWmY
-
petrfilipi
mi-ro píše:A to si nějakým adresným impulzem vyžádá z danýho vodoměru data nebo to chrlí neustále? Co to napájí?
B) je správně. Např. vodoměry Sensus iPERL vysílají krátké zprávy (ID, stav, 8 příznakových chybových bitů) každých 15s. Samozřejmě, že v 99,999...9% je to zbytečné, nikdo to nezachycuje. Když je nějaký problém, lze si z vodoměru vyžádat datalogger (počítadlo dopředného toku, okamžitý průtok vpřed, vzad, chyby, průsak, prasklé potrubí, vodoměr na suchu, ...). Vodoměr je napájen článkem "D" + nějakým malým článkem cca 1/2AA. Výměna těchto baterií není možná, předpokládaná životnost až 15 let.
K odečtům těchto vodoměrů používáme buď:
• terminály Psion, doplněné převodníkem bluetooth/868MHz
nebo
• pevnou síť, skládající se z:
· gatewaye (připojení do Internetu a na 868MHz k tzv. repeaterům),
· repeaterů (může jich být několik v řadě)
· samotných vodoměrů
Gateway má napevno zadané trasy, takže postupně vzbudí všechny repeatery na trase a poslední z nich poslouchá asi 16s - to zachytí aspoň jedno vysílání vodoměru/vodoměrů. A tato data postupně předá zpět do gatewaye a ta pak na FTP server, kde si je převezme fakturační nebo vyhodnocovací SW. A následuje další trasa a další.
Paměť stavů protečeného množství je skvělá v tom, že když si uloží všechny vodoměry stav v 0:00, tak poté, co se jejich stavy dostanou k vyhodnocení, je možné určit ztráty v oblasti. Podmínkou je samozřejmě, aby byly takto vybaveny všechny spotřebitelské vodoměry i tzv. sekční vodoměr, tzn. ten, přes který je realizován nátok do vyhodnocované oblasti.
PF
Nebo jak jinak zjistit v čem je problém? Odečítám v domě celkem 50 vodoměrů, z toho jeden jsem nenačetl nikdy, a to ani po výměně za jiný. Druhý vodoměr který se mi obvykle načetl mezi posledními už nenačtu také. Zajímalo by mě jaká je poruchovost u těchto VDM.
Ostatních 48ks vodoměrů načtu vždy naprosto bez problémů.
Jsou tam použity tyto
https://www.vodomery.cz/nabidka-bytovyc ... m-bus.html
sr71 píše:A lze u těchto vodoměrů nějak zjistit když budu přímo u něj zda vysílá data?
ano, jakýmkoliv přijímačem na 868MHz
sr71 píše:měl by je vysílat v cca 3min intervalech
ano, měl by vysílat každých 180 vteřin
sr71 píše:Očekával jsem třeba nějakou LED která při vysílání problikne ale asi tam nic takového není.
byla by k ničemu, vysílaný impulz má jen 1 ms !!
to by okem nešlo zaregistrovat . . .
sr71 píše:Odečítám v domě celkem 50 vodoměrů, z toho jeden jsem nenačetl nikdy, a to ani po výměně za jiný. Druhý vodoměr který se mi obvykle načetl mezi posledními už nenačtu také.
zkoušel jsi ty dva načítat z bezprostřední blízkosti ?
typuji, že v místě tvého "vyčítání" je slabý signál od těch dvou co nejdou.
obecně se pásmo 868MHz stále zaplňuje dalšími a dalšími zařízeními a to co ještě před časem mohlo chodit třeba na 30 až 50 metrů, v dnešní době nemusí chodit ani na poloviční vzdálenost.
sr71 píše:Zajímalo by mě jaká je poruchovost u těchto VDM.
jaká je poruchovost těchto VDM opravdu netuším.
ve firmě používáme v kmitočtovém pásmu 868MHz jiná zařízení,
ale poslední dobou se začínají objevovat problémy s dosahem komunikace.
jakým zařízením to ty vyčítáš ?
má to měření síly signálu ?
je tam nějaký "monitoring" komunikace ?
máš tam nějakou statistiku komunikace ? (počet komunikačních chyb a pod. ???)
jinak na tom tvém odkaze píšou výkon kolem 14dBm a to je docela síla !
14dBm = 25mW
na obrázku spektra je nalevo UP/DOWN link LTE a napravo před koncem je pásmo 868 MHz pro porovnání signálů z měřáků tepla u nás z baráku . . .
Lze říci že načítám z bezprostřední blízkosti (u bytových dveří na chodbě). Významnou část ostatních vodoměrů v okolních bytech (i těch které jsou stejně dispozičně řešeny jako ty dva problémové a navíc třeba i ve vyšších patrech) přitom bez problémů načtu ze zaparkovaného auta vzdáleném cca 30m od domu
- pocitujlasku
DedVseved píše:Vše bude o ceně a třeba LoRa nakonec vyjde levněji, ale tohle jsou měřiče nainstalované letos a v každém bytě jsou čtyři (2x studená a 2x teplá voda).
Ještě jsem tam načetl (asi) kalorimetr, který nejspíš neměl zapnuté šifrování, ale některé hodnoty jsou divné (tlak).
Umíš číst?!
- tomasjedno