Bezdrátové vodoměry

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DedVseved

#16 Příspěvek od DedVseved »

Jinde toho chytám taky dost.
LoRa vodoměry jsou zatím 2x dražší, takže vychází lépe tohle, pokud to bude načítat desítky měřidel, jako u nás v domě 32 vodoměrů a 64 měřičů tepla, u kterých je rozdíl ceny zatím neznámý. Navíc by to mohlo zvládnout i více domů/vchodů.
https://www.youtube.com/watch?v=8MtdzP1JWmY
Přílohy
wmbus2.png
wmbus2.png
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

A to si nějakým adresným impulzem vyžádá z danýho vodoměru data nebo to chrlí neustále? Co to napájí?
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Tiez mame nieco na vodomeroch, ale neskumal som, co to vysiela. Bude to asi ako merace na radiatoroch - je tam litiova bateria (vydrzi niekolko rokov - do vymeny meraca) a vysiela to v nejakych intervaloch.
petrfilipi

#19 Příspěvek od petrfilipi »

mi-ro píše:A to si nějakým adresným impulzem vyžádá z danýho vodoměru data nebo to chrlí neustále? Co to napájí?

B) je správně. Např. vodoměry Sensus iPERL vysílají krátké zprávy (ID, stav, 8 příznakových chybových bitů) každých 15s. Samozřejmě, že v 99,999...9% je to zbytečné, nikdo to nezachycuje. Když je nějaký problém, lze si z vodoměru vyžádat datalogger (počítadlo dopředného toku, okamžitý průtok vpřed, vzad, chyby, průsak, prasklé potrubí, vodoměr na suchu, ...). Vodoměr je napájen článkem "D" + nějakým malým článkem cca 1/2AA. Výměna těchto baterií není možná, předpokládaná životnost až 15 let.
K odečtům těchto vodoměrů používáme buď:
• terminály Psion, doplněné převodníkem bluetooth/868MHz
nebo
• pevnou síť, skládající se z:
· gatewaye (připojení do Internetu a na 868MHz k tzv. repeaterům),
· repeaterů (může jich být několik v řadě)
· samotných vodoměrů
Gateway má napevno zadané trasy, takže postupně vzbudí všechny repeatery na trase a poslední z nich poslouchá asi 16s - to zachytí aspoň jedno vysílání vodoměru/vodoměrů. A tato data postupně předá zpět do gatewaye a ta pak na FTP server, kde si je převezme fakturační nebo vyhodnocovací SW. A následuje další trasa a další.
Paměť stavů protečeného množství je skvělá v tom, že když si uloží všechny vodoměry stav v 0:00, tak poté, co se jejich stavy dostanou k vyhodnocení, je možné určit ztráty v oblasti. Podmínkou je samozřejmě, aby byly takto vybaveny všechny spotřebitelské vodoměry i tzv. sekční vodoměr, tzn. ten, přes který je realizován nátok do vyhodnocované oblasti.

PF
Janacor

#20 Příspěvek od Janacor »

Tak jsem zjistil, že na vodoměru máme také nějaké "nové zařízení s anténkou". Ptal jsem se emailem na vodárnách a bylo mi sděleno, že jako odběratel vody mám (nebo budu mít) možnost jednou denně se zdarma podívat na stav vodoměru "dálkově", zda nemám podezřele velkou spotřebu vody. Známému totiž prasklo potrubí (mimo dům) a platil okolo 30tKč za "spotřebu", která mu odtekla do pole. Jelikož máme vodoměr přes 100m daleko ve vodoměrné šachtě, tak je to výhodné - není třeba lézt do šachty... Mají tam i možnost kontinuálního sledování, ale to je poplatné.
Přílohy
Vodoměr-snímač_.jpg
Vodoměr-snímač_.jpg
sr71

#21 Příspěvek od sr71 »

Ohledně vodoměrů s bezdrátovým odečtem: pracujete s tím někdo? Jak je to s dosahem signálu, případně jeho rušením? Já pro SVJ dělám odečty a opakovaně mám problémy se dvěma vodoměry které jsou shodou okolností umístěny ve stejně dispozičně řešených bytech a ještě se jedná o dva byty pod sebou. Jeden z těch dvou vodoměrů se mě načte většinou vždy až jako poslední nebo mezi posledními, případně vůbec. A ten druhý se mě nepodařilo načíst nikdy, ten se dokonce i měnil za jiný a stejně ho nenačtu. (chodím s tabletem po schodišti, ostatní vodoměry (mimálně některé) načtu i když jsem o několik pater jinde, ale s těmito dvěma jsou tyto problémy i když stojím přímo před dveřmi bytu)
PotPalo

#22 Příspěvek od PotPalo »

Stačí aby bola na chodbe LED žiarovka ktorá slušne zaruší všetko. Ono sa do objímky moc odrušovacích členov nevojde...
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
sr71

#23 Příspěvek od sr71 »

A lze u těchto vodoměrů nějak zjistit když budu přímo u něj zda vysílá data? (měl by je vysílat v cca 3min intervalech) Očekával jsem třeba nějakou LED která při vysílání problikne ale asi tam nic takového není.
Nebo jak jinak zjistit v čem je problém? Odečítám v domě celkem 50 vodoměrů, z toho jeden jsem nenačetl nikdy, a to ani po výměně za jiný. Druhý vodoměr který se mi obvykle načetl mezi posledními už nenačtu také. Zajímalo by mě jaká je poruchovost u těchto VDM.
Ostatních 48ks vodoměrů načtu vždy naprosto bez problémů.

Jsou tam použity tyto
https://www.vodomery.cz/nabidka-bytovyc ... m-bus.html
ok1hga

#24 Příspěvek od ok1hga »

sr71 píše:A lze u těchto vodoměrů nějak zjistit když budu přímo u něj zda vysílá data?

ano, jakýmkoliv přijímačem na 868MHz
sr71 píše:měl by je vysílat v cca 3min intervalech

ano, měl by vysílat každých 180 vteřin
sr71 píše:Očekával jsem třeba nějakou LED která při vysílání problikne ale asi tam nic takového není.

byla by k ničemu, vysílaný impulz má jen 1 ms !!
to by okem nešlo zaregistrovat . . .
sr71 píše:Odečítám v domě celkem 50 vodoměrů, z toho jeden jsem nenačetl nikdy, a to ani po výměně za jiný. Druhý vodoměr který se mi obvykle načetl mezi posledními už nenačtu také.

zkoušel jsi ty dva načítat z bezprostřední blízkosti ?
typuji, že v místě tvého "vyčítání" je slabý signál od těch dvou co nejdou.
obecně se pásmo 868MHz stále zaplňuje dalšími a dalšími zařízeními a to co ještě před časem mohlo chodit třeba na 30 až 50 metrů, v dnešní době nemusí chodit ani na poloviční vzdálenost.
sr71 píše:Zajímalo by mě jaká je poruchovost u těchto VDM.

jaká je poruchovost těchto VDM opravdu netuším.
ve firmě používáme v kmitočtovém pásmu 868MHz jiná zařízení,
ale poslední dobou se začínají objevovat problémy s dosahem komunikace.

jakým zařízením to ty vyčítáš ?
má to měření síly signálu ?
je tam nějaký "monitoring" komunikace ?
máš tam nějakou statistiku komunikace ? (počet komunikačních chyb a pod. ???)

jinak na tom tvém odkaze píšou výkon kolem 14dBm a to je docela síla !
14dBm = 25mW

na obrázku spektra je nalevo UP/DOWN link LTE a napravo před koncem je pásmo 868 MHz pro porovnání signálů z měřáků tepla u nás z baráku . . .
Přílohy
APZ ZENNER s bezdrátovým rozhraním Wireless M-Bus.jpg
APZ ZENNER s bezdrátovým rozhraním Wireless M-Bus.jpg
spektrum 780-873 MHz.jpg
takto vypadá pásmo 780 - 873 na SDR usb tuneru . . .
takto vypadá pásmo 780 - 873 na SDR usb tuneru . . .
sr71

#25 Příspěvek od sr71 »

Načítání dat probíhá přes "USB anténu" (vypadá to jako usb disk), SW žádnou statistiku komunikace nemá.
Lze říci že načítám z bezprostřední blízkosti (u bytových dveří na chodbě). Významnou část ostatních vodoměrů v okolních bytech (i těch které jsou stejně dispozičně řešeny jako ty dva problémové a navíc třeba i ve vyšších patrech) přitom bez problémů načtu ze zaparkovaného auta vzdáleném cca 30m od domu
matahari

#26 Příspěvek od matahari »

Ty měsíční odečty se mají provádět už od letošního roku, nebo až od roku 2027?
fredis

#27 Příspěvek od fredis »

Na co jsou v bytě dva vodoměry na studenou vodu a totéž na teplou? :roll:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
pocitujlasku

#28 Příspěvek od pocitujlasku »

jeden meria studenu vodu a druhy teplu. Jednak preto, lebo naraz asi tazko vies oba odcitat a druhak tu teplu vodu je potrebne aj ohriat, takze platis aj za jej ohrev.
No vidis, a tak si sa bal
fredis

#29 Příspěvek od fredis »

DedVseved píše:Vše bude o ceně a třeba LoRa nakonec vyjde levněji, ale tohle jsou měřiče nainstalované letos a v každém bytě jsou čtyři (2x studená a 2x teplá voda).

Ještě jsem tam načetl (asi) kalorimetr, který nejspíš neměl zapnuté šifrování, ale některé hodnoty jsou divné (tlak).

Umíš číst?! :roll:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
tomasjedno

#30 Příspěvek od tomasjedno »

pocitujlasku píše:jeden meria studenu vodu a druhy teplu. Jednak preto, lebo naraz asi tazko vies oba odcitat a druhak tu teplu vodu je potrebne aj ohriat, takze platis aj za jej ohrev.
No ale hlavně každá teče jinou rourou :D
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“