Hurá do vesmíru a zpátky na Zem! (A važte slova!)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

#196 Příspěvek od Celeron »

ransom píše: Jo, teď koukám... Charles Duke z Apolla 16 sebou švihnul. Ale asi vstal sám.

Jo, klopejtl o nějakou šňůru od měřáku a ten měřák zničil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
konosuke

#197 Příspěvek od konosuke »

Leonov na Měsíci byl (1976) v tajné misi Apollo 20 s amerikány
co tam našli - najděte si DVD no věř kdo můžeš...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Yarda1

#198 Příspěvek od Yarda1 »

konosuke píše:...no já bych řekl: sebevražedná mise.
IMHO všechna přistání lidí na Měsíci byly sebevražedné mise. Já jsem si dopřál pobyt v kopii LEMu co byla (a snad je, už jsem tam dlouho nebyl) před Planetáriem a zkusil jsem si představit, že v něčem takovém přistávám na nějakém nebeském tělese. Nechápu jak tam ti astronauti byli, sedadla tam neměli, marně jsem se tam koukal jestli tam neměli aspoň nějaké poutací pasy, ale nic jsem tam neviděl.
https://kosmonautix.cz/2012/11/utek-z-mesice/
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
konosuke

#199 Příspěvek od konosuke »

V neohrabaných skafandrech zlomili páčku pojistky restartu
zasunuli tam propisku (!) a bezpečně vzlétli.
To byly začátky, za 50 let tam dosedne modul velikosti autobusu.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
EKKAR

#200 Příspěvek od EKKAR »

konosuke píše:Leonov na Měsíci byl (1976) v tajné misi Apollo 20 s amerikány
co tam našli - najděte si DVD no věř kdo můžeš...
Yarda1 píše:
konosuke píše:...no já bych řekl: sebevražedná mise.
IMHO všechna přistání lidí na Měsíci byly sebevražedné mise. Já jsem si dopřál pobyt v kopii LEMu co byla (a snad je, už jsem tam dlouho nebyl) před Planetáriem a zkusil jsem si představit, že v něčem takovém přistávám na nějakém nebeském tělese. Nechápu jak tam ti astronauti byli, sedadla tam neměli, marně jsem se tam koukal jestli tam neměli aspoň nějaké poutací pasy, ale nic jsem tam neviděl.
https://kosmonautix.cz/2012/11/utek-z-mesice/
Apollo 20 je filmová fikce. A v LEMu pásy byly, ale jen na upoutání VE STOJE - pro beztíži až 1/6 géčka, kterýmu byli vystavený během sestupu, přistání a opětovnýho startu, to stačilo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#201 Příspěvek od tomasjedno »

Yarda1 píše:zkusil jsem si představit, že v něčem takovém přistávám na nějakém nebeském tělese
Taky jsem si to zkoušel představit, a přišlo mi to úplně šílené.
sis2

#202 Příspěvek od sis2 »

Nemusíš chodit tak daleko - stačí třeba to, že v každém vojenském éru, pohybujícím se někde mezi 1 - 2M a třeba v 15 km vysoko, dělí člověka od okolí s teplotou -50℃ a méně, jen asi 5 mm plexiskla...
tomasjedno

#203 Příspěvek od tomasjedno »

To jsou zrovna okolnosti, které by mě až tak neznepokojovaly. Šlo spíš o to, jakou techniku tam ti dva měli k dispozici a jak snadné asi bylo udělat fatální chybu.
EKKAR

#204 Příspěvek od EKKAR »

Byli to zkušební piloti a měli poměrně dlouhej a náročnej výcvik, kterej měl za úkol dělání chyb předejít - prostě cvičili všecky myslitelný varianty tak dlouho, až dokázali přejít z jednoho řešení na druhý, aniž by zaváhali. To udělá s člověkem strašně moc, mít nadrilovaný řešení předem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
rnbw

#205 Příspěvek od rnbw »

Technika bola spickova a mnohohrat otestovana (aj pocas vycviku).
Yarda1

#206 Příspěvek od Yarda1 »

sis2 píše:...v každém vojenském éru, pohybujícím se někde mezi 1 - 2M a třeba v 15 km vysoko, dělí člověka od okolí s teplotou -50℃ a méně, jen asi 5 mm plexiskla...
Nejen vojenském. I v obyčejném dopravním.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Celeron

#207 Příspěvek od Celeron »

Spletsisklo, o kterým píšete, je minimálně 15x silnější než byla stěna LEMu. Někde jsem četl, že to byl 0,3 mm Alobal nalapenej na duralovým rámu. Ale moc tomu nevěřím, jinde se píše, že tlaková kabina byla samonosná trubka z hliníkovýho sendviče, něco jako je papírová kosočtvercová výplň obyčejných bytových dveří.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#208 Příspěvek od EKKAR »

Stěny vlastní kabiny byly z hnilíkovýho sendviče, nosná konstrukce duralový trumpety z leteckýho duralu (označení R7006 jestli se nepletu), motory s komorama z grafitu a s ablativně chlazenýma tryskama na KPL hypergolickýho typu (asym. dimethylhydrazin + konc. kysličník dusičitej s inhibitorama koroze), dodávka paliva do motorů přetlakem, tlakování héliem ze samostatnejch nádrží pro sestupovej i výstupovej motor, to co je nejvíc vidět je termoregulační reflexní povlak polykarbonátovou fólií s obch. jménem "MYLAR", jednostranně vakouvě pokovenou čistým 24kar. zlatem kvůli jeho dobrý odrazivosti nejen pro teplo, ale i pro vysokoenergetický "kosmický" záření. Na povrchu Koule by na jeho destrukci stačila středně prudká bouřka s kroupama a větrem, na Měsíci to 6x vydrželo všecko, co od toho autoři čekali - a jedenkrát mimo Měsíc i to, co od toho nikdy nikdo nečekal ...
ransom

#209 Příspěvek od ransom »

tomasjedno píše:To jsou zrovna okolnosti, které by mě až tak neznepokojovaly. Šlo spíš o to, jakou techniku tam ti dva měli k dispozici a jak snadné asi bylo udělat fatální chybu.

Proto jako první přistával Armstrong.
Před tím se několikrát dokázal dostat z fatální šlamastyky. Na stíhačce, na X-15, při selhání demonstrátoru měsíčního modulu...
pepik9

#210 Příspěvek od pepik9 »

kabiny byly z hnilíkovýho sendviče,
Vtipný bylo nedávno v ruským filmu, jak dvoukilovým kladivem bušil do nějakého pancéřového krytu čidla orientace.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“